Něco o mně

Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Vláčná čokoládová buchta

    Neděle, 27. Září 2015
Pomalu už začalo venku přituhovat a hodil by se nějaký osvědčený dezert ideální na nedělní odpoledne po dlouhé procházce k horkému čaji. A našla jsem ho. Příprava je tak akorát dlouhá a jedinou podmínkou snadného receptu je dobře prošlehat vajíčka a nevynechat zásadní ingredienci, kterou je klasická majonéza, díky které je těsto neskutečně vláčné a nadýchané.
    Působí jako obyčejná buchta, ale chutí vám bude připomínat luxusní čokoládový dort, hlavně proto, že se potírá silnou vrstvou čokoládové ganache, kterou si každý může připravit podle chuti buď z hořké (pro vás) nebo mléčné čokolády (pro děti). Zkuste ji ještě zpestřit barevnými posypkami a můžete hned podávat, protože tak chutná nejlépe! Pokud ji budete před servírováním skladovat v ledničce, nezapomeňte chvíli před tím ganache povolit na pokojovou teplotu..

Jablkové muffiny s marcipánem

    Úterý, 22. Září 2015
Podzim už je za dveřmi a jablkové muffiny k němu ideálně ladí. Kromě takových dobrot, jakými jsou jablíčka, mletá skořice nebo kousky marcipánu, obsahují i rýžovou mouku, která je v naší kuchyni zatím nováčkem.
    Rozhodně s ní ale budu experimentovat dál, jdou s ní totiž dobře zahušťovat i slaná jídla, omáčky nebo polévky, vhodná je i do nepečených dezertů.
    Těsto z rýžové mouky je pevné, ale ne moc pružné, a tak se často míchá s jinými druhy mouk, což je možné i v tomto receptu, případně jí můžete vynechat a nahradit úplně jinou.
    Jen je dobré vědět, že rýžová neobsahuje lepek, má vysoký obsah bílkovin a je lehce stravitelná..

Čokoládová bomba Nemesis

    Pondělí, 14. Září 2015
Na 13. září připadá mezinárodní den čokolády, a tak mi nedalo neoslavit ho včera s nějakou tou čokoládovou pochoutkou, vlastnoručně upečenou.
    Když jsem pátrala v minulosti, dozvěděla jsem se, že slovo čokoláda má původ v aztéckém výrazu xocolātl. První čokoládu objevili Mayové a Aztékové a vyráběli z ní třeba kakaové placky nebo nejrůznější kakaové nápoje.
    Do Evropy se později dostala díky Španělům a začala být populární hlavně ve Francii nebo Anglii. Ale v pevném stavu, jak ji známe dnes, se objevila až v 19. století. A od té doby je oblíbená i u nás..mimochodem každý Čech prý sní v průměru kolem šesti kila čokolády za rok.
    Ideálnější recept si nedokážu představit - čokoládová bomba zvaná Nemesis..

Citrónové cupcakes s ostružinovou polevou

    Úterý, 8. Září 2015
Třešně, jahody, borůvky, broskve.., dezerty s ovocem se v letních dnech prostě sami nabízí, o to víc když jsou z domácích zásob ze zahrádky.
    Vlastnoručně vypěstované ostružiny tu ale ještě nebyly (jsou i krásně fotogenické)!
    Při tom přemýšlení, co dobrého z nich udělám, jsem stihla polovinu sníst jen tak, ale na polevu citrónových cupcakes naštěstí ještě zbylo.
    Těsto bylo tentokrát mimořádně vláčné a nadýchané a poleva zjemněná sýrem s ostružinovou omáčkou dovedla cupcaky k dokonalosti. A musím uznat, že spojení citrónů a ostružin má skvělý šmrnc (ale klidně vyzkoušejte i borůvky nebo maliny).
    I HAVE A SKINNY GIRL INSIDE ME SCREAMING TO GET OUT BUT I SHUT HER UP WITH CUPCAKES! ;-) Krásný den

Jahodové tiramisu

    Pátek, 4. Září 2015
Léto už je těsně za námi a nejspíš i horké sluneční dny, ale dezert, na který bych málem zapomněla, můžete servírovat i kdykoliv během roku.
    Příprava jahodového tiramisu je snadná, recept nijak výjimečný, snad jen že oproti klasickému receptu přidáváte čerstvé ovoce (můžete vyzkoušet jakékoliv jiné) a kávu nahradíte dobrým dezertním vínem.
    Užijte si dobrého jídla, dobrého vína a vůbec každý zářijový den naplno! LOVE IS SWEET, ENJOY A TREAT ;-)

Minidortíky s mascarpone a borůvkami

    Pátek, 28. Srpen 2015
Pamatujete si také, když jste s maminkou nebo babičkou chodívali do lesa na borůvky? Co vím, tak vždycky skončilo víc kuliček v puse než v plechovém hrnečku. A borůvky k létu patří i dnes, o to víc, že je už dneska umím lépe využít v kuchyni, ať už je přidávám do smoothies, cheesecaku, muffinů nebo třeba téhle úžasné dobroty.
    Hříšné spojení čokoládového korpusu, mascarpone a šťavnatých borůvek nemůže nikoho nechat chladným, navíc v podobě roztomilých mini dortíků, a na ty vám stačí obyčejné vykrajovátko. Hodí se perfektně pro děti nebo třeba jako poslední chod romantického večera..
    No není to ideální recept na konec léta? P.S. A komu dáte fialovou pusu?;-)

Roláda s jahodami & bílou čokoládou

    Úterý, 25. Srpen 2015
Mám pro vás skvělý víkendový dezert - jde o bezlepkovou verzi rolády.
    Popravdě jsem se bála, jaká bude práce s kukuřičnou moukou, ale dopadlo to dobře, roláda byla úžasně vláčná a načechraná.
    A o kombinaci šlehačka-jahody-bílá čokoláda není třeba polemizovat (i když ji budete milovat i s borůvkami).
    K tomu ještě sklenička vychlazeného dezertního vína..mmm! Večer upečená, dopoledne už zbyl v ledničce poslední kousek, ale rozumím..
    Užijte si zbytek léta sladce ♥

Zázvorová limonáda / Ginger Ale

    Sobota, 15. Srpen 2015
Výroba domácí zázvorové limonády vám zabere necelou hodinku a ani se u toho moc nenadřete.
    Zásadní část přípravy spočívá v tom vyvařit a vyluhovat poctivý zázvorový sirup, pak už jen stačí přelít ho vychlazenou sodovkou, přidat led, plátky citrónu a osvěžující letní drink je na stole..
    V takovém horku opravdu bodne a co je ještě lepší, s partou přátel můžete samotný sirup využít jako základ pro zázvorové pivo, do alkoholických koktejlů (výborný s whiskey nebo rumem) nebo ledového čaje.
    Jo a z receptu opět můžete vytvořit i veganskou verzi.
    DRINK LEMONADE AND DANCE ON THE TABLE ;-)

Křehký hruškový koláč s čokoládou

    Pondělí, 3. Srpen 2015
Našla jsem dokonalý francouzský recept na hruškový koláč, kterého se nebudete moci nabažit.
    Je to přesně ten ideální dezert, kterým zakončíte romantickou večeři ve dvou. Kombinace lahodné čokolády, šťavnatých hrušek, mandlí a špetka afrodiziakální skořice nemůže nechat nikoho chladným, věřte mi!
    Nabízím vám verzi, která vám ulehčí práci díky kupovanému těstu. Vychutnejte si každé sousto a napište mi, jaký měl ohlas;-)
    P.S. Podávejte ho ještě vlažný! Krásné pondělí..

Nutella s mléčnou čokoládou

    Sobota, 1. Srpen 2015
Nutellová mánie na blogu pokračuje! Celý týden bez výroby nutelly si už ani nedokážu představit. Jsem ráda, že můžu své blízké i ty ostatní podarovat skleničkou takového potěšení.
    A aby ta slast stála opravdu za to, snažím se nejen vylepšovat stávající postupy a receptury, ale také zkoušet nové druhy. Jednou z dalších je tato varianta z mléčné čokolády, pro ty, co nejsou až takovým fanouškem tmavé hořké.
    Určitě ji vyzkoušejte, i v tomto případě není nad domácí produkt. Nedávno dokonce vyzvala francouzská ministryně životního prostředí Royalová Francouze, aby přestali jíst kupovanou nutellu. Ferrero, které ji vyrábí, podle ní totiž používá příliš mnoho palmového oleje, což ohrožuje životní prostředí a její bojkot tak podle Royalové může zachránit planetu..

Fondant au chocolat

    Čtvrtek, 30. Červenec 2015
Francouzský fondant au chocolat nebo také moelleux au chocolat je jeden z mých nejoblíbenějších dezertů návykové chuti, přitom jeho výroba je skutečně hračka.
    Připravuje se z cukru, vajec a vysokoprocentní čokolády, obsahuje také trochu mouky a pro intenzivnější chuť můžete přidat i kávu.
    Vzpomeňte si na něj, když chcete pohostit své přátele nebo vás začne honit mlsná na něco čokoládového, je to sázka na jistotu.
    Impozantní je zvlášť, když ze středu vytéká čokoláda a tak jako ve Francii ho zdobí vanilková zmrzlina nebo vanilkový krém.
    THE CHOCOLATE IS CALLING AND I MUST GO ;-) Mějte se..

Nadýchaný broskvový dort

    Pátek, 24. Červenec 2015
Konečně zbyl čas na další pečení! Dnes mám pro vás úžasnýýý broskvový dort, lehký jako letní vánek.
    Je navrstvený z třeného těsta, bílkové krusty s náplněmi z bílého jogurtu, našlehané smetany a broskvového pyré.
    Postupů je o něco více a vaše kuchyň asi dostane zabrat, ale chuťové pohárky budou u vytržení! ;-)
    I WANT CAKE..I NEED CAKE! Krásný víkend vám ♥

Jablečný tian

    Středa, 15. Červenec 2015
Jablečný dezert TIAN dostal své jméno podle kameninové nádoby, která se používá zejména v Provence při pečení nebo servírování. Ale můžete ho samozřejmě upéct i v klasické koláčové formě.
    Recept jsem objevila u vyhlášeného provensálského kuchaře Guie Geddy, který ho dostal od svého dědečka. Doporučuji, vychutnejte si ho ještě teplý, a protože není zas tak sladký, skvěle ho doplní vanilková zmrzlina nebo šlehačka s domácí karamelovou omáčkou.
    Pokud nemáte moc času a nečekaní hosté už jsou skoro za dveřmi, vyzkoušejte právě ten.. CUT MY PIE INTO FOUR PIECES, I DON’T THINK I COULD EAT EIGT ;-)

Banánová granola s mandlovým máslem

    Pátek, 10. Červenec 2015
Příprava domácí granoly mě baví čím dál víc, už jen kvůli té úžasné vůni, když se zapéká..
    Výhodou také je, že si ji můžete namíchat podle vlastní chuti a oproti kupované nemívá tak vysoké množství cukru a neobsahuje žádné nezdravé tuky a oleje nebo další zbytečné přísady.
    Výroba je maximálně jednoduchá a rychlá a když seženete pěkné dózičky, můžete s ní udělat radost někomu blízkému, třeba originálním dárkem k narozeninám.
    Recept na banánovou granolu je mým novým objevem, kromě ovoce obsahuje tuky jako je kokosový olej a mandlové máslo, které ji krásně ovoní a jsou plné živin. Nikdy nesmí chybět oříšky, tentokrát nasekané mandle a ten správný říz jí dodávají drcené kakaové boby.
    Nejraději ji doslazuji domácím medem nebo javorovým sirupem. Už pak záleží na momentální chuti, jestli si ji dáte..

Palačinky s kokosovým krémem a nutellou

    Neděle, 5. Červenec 2015
Lehounké a vláčné palačinky z podmáslí s čerstvě nastrouhanou citrónovou kůrou jsou dalšími z kolekce mých oblíbených snídaňových receptů.
    Rozhodla jsem se zpestřit celkem klasický recept a místo džemu nebo marmelády jsem je potřela vrstvou kokosového krému a domácí nutelly, další variantou byl krém politý rozmačkanými malinami, obojí prostě dokonalost sama!
    No a taková červencová neděle, to je den jako stvořený na brunch v přírodě, tak třeba příští víkend s nimi překvapíte svou drahou polovičku ;-)
    SENDING YOU A LITTLE BOX OF SUNSHINE ♥

Čtyřpatrový čokoládový dort

    Sobota, 4. Červenec 2015
Patrový dort, to je vždycky spousta práce a stresu na začátku, ale pak mám stejně vždycky hroznou radost, když se povede dokončit, žádné patro nespadne, poleva se nerozteče a hlavně, když všem chutná.
    O víkendu jsem zaimprovizovala a z oblíbených korpusů, náplní a polev jsem poskládala dvoubarevný dort - čokoládovovanilkový s čerstvými malinami a spoustou tmavé čokolády kolem dokola. Jen se po něm dřív zaprášilo, než jsem ho stihla nakrojit a vyfotit vnitřek, poslední kousek zachytil alespoň Photo Booth..
    K narozeninám je jako stvořený, navíc je to ještě ta lepší varianta, kterou lze převézt a alespoň chvíli uchovat bez ledničky v letních vedrech.
    HAPPY BIRTHDAY and MAKE A WISH;-)

Svěží okurková zmrzlina

    Úterý, 30. Červen 2015
Momentální vedra si žádají něco hodně svěžího do pusy. Takový letní den jsem schopná klidně celý den vydržet bez oběda a večeře a stačí mi jen mlsat čerstvé ovoce, nejlépe ve zmrzlinové podobě.
    Název receptu zní možná trochu děsivě, ale chutná skvěle a hlavně vás neuvěřitelně osvěží! Zkuste v lednici najít zbytek okurky, jedno zralé avokádo, citrón a trochu ovocného džusu a máte vyhráno!
    P.S. Mějte krásné prázdniny, dovolenou, léto a hromadu ICE ICE BABY ;-)

Jahodová marmeláda, třešňový džem a sirup

    Pondělí, 29. Červen 2015
Na vlastní výrobky z čerstvého ovoce se vždycky těším, o to víc, že v létě se naštěstí najde spousta kvalitních zdrojů, jak se k němu dostat, ať už je to domácí zahrádka, farmářský trh, nebo třeba dárek od sousedů.
    Zavařování mě tedy neminulo ani tentokrát, a protože letos jsme byli obdarováni pořádnou dávkou třešní, rozhodla jsem se udělat svůj první třešňový džem. Dokonce zbylo i něco málo na třešňový sirup, který mi zamíchaný s kohoutkovou vodou připomíná ten babiččin, když jsem byla malá.
    I přes varování, že výsledek může být nejistý (třešně totiž obsahují poměrně málo pektinu, želírovacího prostředku, díky kterému nám džem zhoustne - mezi nejlepší ovoce s vysokým podílem pektinů patří citrusové plody, jablka, rybíz,..

Třešňový tart s crème fraîche

    Středa, 24. Červen 2015
Léto oficiálně začalo a s ním doufejme i možnost, jak prožít slunečné dny a prodloužené večery s milými přáteli, se kterými si společně vychutnáme spoustu dobrého jídla třeba při grilováních.
    A protože nikdy nesmí chybět sladká tečka, mám pro vás prvního vítěze, dezert s čerstvě natrhanými třešněmi, které jsou při takových příležitostech neodolatelným partnerem - představte si křehký mandlový korpus, obložený uvnitř i navrchu šťavnatým ovocem a vrstvami smetanového krému, mňam!
    Byl by hřích nevyužít všech těch čersvých pokladů ze zahrádky, které nám nabízí toto nejkrásnější roční období! Dorty, koláče, zmrzliny, marmelády..už se chystají!
    KEEP CALM AND HANG CHERRIES ON YOUR EAR ;-)

Chez Jeanne na Apetit Pikniku

    Úterý, 16. Červen 2015
Letošní Apetit Piknik už je pomalu na spadnutí, a tak mám pro vás pozvánku na jednu z nejúžasnějších kulinářských akcí pod širým nebem, kterou má na svědomí časopis Apetit.;-)

Pink sweet bar

    Středa, 10. Červen 2015
Na konci května jsme měli možnost strávit krásný den na loveckém zámečku Kozel, kde jsme celé dopoledne fotili náš první růžový sweet bar.
    Mezi sladkostmi nesměly chybět čokoládové a vanilkové cupcakes s máslovou polevou, růžové cake pops, mini bábovičky, nebo třeba vanilkové sušenky s jahodovými makronkami. Recepty na ně najdete uvnitř článku..
    ANYTHING IS POSSIBLE WITH SUNSHINE AND A LITTLE PINK. -Lilly Pulitzer

    P.S. DO YOU BELIEVE IN PINK ?;-)

Fialkový mini sweet bar

    Pátek, 5. Červen 2015
Před víkendem bych vám ještě ráda rozvířila chuťové buňky, a to mixem svých oblíbených sladkých receptů, které jsem momentálně oživila odstíny bílé a pastelově fialkové.
    Doufám tedy, že vás budu inspirovat a sami třeba potěšíte své blízké podobně roztomilým sladkým barem například v kombinaci výborných cupcakes, francouzských éclairs nebo domácích čokoládových pralinek, ať už v jakýchkoliv barvách..
    THINK CREATIVE AND COLOR YOUR PARTY ;-)

Čokoládový chia pudink

    Pátek, 5. Červen 2015
Chia semínka jsou jednou z nejúžasnějších potravin, které dnes můžete lehce zařadit do svého jídelníčku. Pro ranní snídani nebo zdravý dezert během dne jsem tentokrát sáhla po čokoládovém chia pudinku.
    Díky nevýrazné chuti semínek má pudink krásně jemnou chuť a nevyžaduje ani mnoho přípravy. Stačí večer smíchat všechny ingredience, přes noc je nechat v lednici a ráno se můžete těšit na skvělý dezert! A nezapomeňte na ozdobu z čerstvého ovoce!
    Chia semínka jsou prostě čím dál více populární - jsou bohaté na bílkoviny, minerály a vlákniny, obsahují dokonce o 500% více vápníku než mléko a stejné množství omega-3 mastných kyselin jako volně žijící losos!
    TAKE CARE OF YOUR BODY ♥ IT’S THE ONLY PLACE YOU HAVE TO LIVE IN ♥ CH-CH-CH-CHIA!
    Přeji vám víkend plný energie..ať žije chia revoluce!

Kokosové bábovičky s čokoládovou ganache Kokosové bábovičky s čokoládovou polevou

    Středa, 3. Červen 2015
Ať už sami chcete nebo musíte řešit dezerty ze zdravých surovin, objevila jsem pro vás luxusní bábovičky plné letní tropické chuti, s kokosovým mlékem a strouhaným kokosem.
    Těsto je pro lepší chuť ovoněné citrónovou kůrou a vanilkou a oslazené lesním medem.
    K ještě větší dokonalosti je dovede čokoládová ganache z mandlového mléka, ve které jsou vykoupané.
    Kokosové potěšení je tu a jeho super snadná příprava, jdete do toho? ;-)
    BEAUTIFUL DAY & SUNSHINE IN YOUR SOUL ♥ ♥

Vláčný rebarborový koláč Vláčný rebarborový koláč

    Čtvrtek, 28. Květen 2015
Rebarborový koláč, to je spousta vzpomínek z letních prázdnin na chalupě u prarodičů, kde vždycky voněl zahradní stůl máslovou drobenkou, a po kterém jsme se mohly jako děti utlouct.
    A tento recept, nebojím se říct, je jako od babičky, přesně to pravé vláčné těsto se špetkou skořice, s kontrastem nakyslé chuti rebarbory a sladké křupavoučké drobenky.
    Co myslíte - rebarbora - ovoce nebo zelenina? ;-)
    KEEP YOUR FORK, THERE'S PIE!!
Bon appetit!

Narozeninové brownie cupcakes Narozeninové brownie cupcakes

    Pondělí, 25. Květen 2015
Brownie cupcakes poslední dobou kolují od jedné narozeninové oslavy ke druhé.
    Vzniklo to tím, že na oslavě kulatin mého kamaráda začala postupně přicházet ode všech chvála - na vláčné čokoládové těsto a tak akorát sladký a jemný smetanovo-tvarohový krém. Oslav od té doby přibylo a jejich oblíbenost stále stoupá, tak vás o ně nemohu připravit.
    Navíc je radost je chystat, jejich příprava je tak snadná a rychlá. Při větším množství si většinou košíčky upeču dopředu a těsně před podáváním našlehám polevu a ozdobím. Sladký dárek upečený s láskou prostě podle mě vždycky potěší ;-)
    P.S. Receptem jsem se inspirovala u blogerky Veroniky Z ghetta blog.
    I EAT CUPCAKE BECAUSE IT’S SOMEBODY’S BIRTHDAY SOMEWHERE.. HAPPY BIRTHDAY SWEET FRIENDS ♥

Soutěž

    Úterý, 19. Květen 2015
AHOJ VŠICHNI! JSEM ŠŤASTNÁ, ŽE NA SVÉM BLOGU MOHU KONEČNĚ VYHLÁSIT PRVNÍ SOUTĚŽ O DROBNÉ DÁREČKY DO VAŠICH KUCHYNÍ! TAK POJĎTE DÁL..

Domácí granola s oříšky Domácí granola s oříšky

    Úterý, 19. Květen 2015
Tady to je. Nejchutnější a nejluxusnější domácí granola. Na snídani je nejlepší s mlékem nebo jogurtem a čerstvým ovocem.
    Mně osobně nejvíce chutná granola navrstvená do zavařovacích skleniček se smetanovým jogrutem, jablkem, banány a kapkou lesního medu. Ale zobat se dá i samotná!
    Snídáme zdravě! ALL HAPPINESS DEPENDS ON A LEISURELY BREAKFAST ;-)

Moka čokoládový puding

    Sobota, 16. Květen 2015
S domácím pudingem mám skvělé zkušenosti, a tak jsem neváhala s dalším receptem. Dříve by mě nenapadlo udělat si puding vlastní výroby a teď je to zase naopak, na kupovaný už si ani nevzpomenu. Přitom doba a obtížnost přípravy je jen o něco málo náročnější.
    Dostala jsem tentokrát tip na čokoládový s moka příchutí. To pak stačí vytvořit lahodnou čokoládovou směs, přidat posypku z kávy, cukru a kakaa a to vše zalít vodou. Ta se do směsi při pečení krásně nasákne a vytvoří tu správnou pudingovou konzistenci.
    Nesmím ještě zapomenout na důležitou poznámku - puding podávejte ještě horký s kopečkem vanilkové zmrzliny (nejlépe domácí), tak bude chutnat maximálně bezkonkurenčně! HAPPY SUN-DAY ;-)

Raw lískooříškové mléko

    Čtvrtek, 14. Květen 2015
Domácí oříškové mléko uspokojí vaše chuťové buňky, když máte zálusk na něco sladkého, čokoládového, zdravého. Připomíná oblíbenou nutellu, jen v její tekutější a také zdravější verzi.
    Kdo nedá jinak, raw ingredience může nahradit klasickými, mléko bude i tak lahodné a zdraví prospěšné. A za to může hlavně proces několikahodinového namáčení, díky kterému jsou obsažené lískové oříšky pro naše tělo lépe stravitelné a mají výraznější chuť.
    Fajn je, že stejný postup můžeme využít i s kterýmikoliv jinými ořechy (kešu, pistácie) - nejoblíbenější jsou v poslední době asi mandle (ty necháme namáčet klidně až 12 hodin). Mléko si můžeme osladit medem, javorovým sirupem, stévií, kokosovým nebo raw cukrem atd. Nespočet je také různých příchutí, kromě vanilkového lusku nebo kakaa zkuste přidat vanilkový nebo..

Vanilkové donuts

    Úterý, 12. Květen 2015
Už se nemůžu dočkat, až snídaně uvnitř domu nahradí pohodové posezení na zahrádkách a balkónech, minimálně o víkendech. Samozřejmě nesmí chybět voňavé domácí pečivo, zvláště pak to sladké.
    Odmalička jsem vysazená na všechno, co je obalené ve skořicovém cukru a u těchto domácích donuts z kynutého těsta to platí dvojnásobně. Měla bych se za to stydět, ale už během focení jich ubyla skoro čtvrtka..čím teplejší a čerstvější, tím jsou mnohem mnohem více neodolatelné!
    A s takovým šálkem vychlazeného mléka nebo kakaa..ale pozor, způsobují velmi silnou závislost!
    P.S. V příštím příspěvku najdete recept na domácí lískooříškové mléko, ke sladkému pečivu ho určitě vyzkoušejte. ;-) GOOD MORNING, GOOD DAY ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Čokoládové cookies s dulce de leche

    Neděle, 3. Květen 2015
Kdo poprvé slyší o dulce de leche, jde o karamelovou sladkost, populární hlavně v Jižní Americe a Mexiku, lišící se různými druhy příprav odlišných chutí a barev, jejíž základ ale téměř vždy tvoří svařené mléko s cukrem.
    Cukráři s ní s oblibou plní mléčné bonbóny, koláče, palačinky, vafle..nebo právě cookies, kde spolu s čokoládou tvoří neodolatelnou dvojici..
    Pokud neseženeme kupovanou verzi, dulce de leche získáme vařením neotevřené plechovky slazeného kondenzovaného mléka ve vodě zhruba 2-3 hodiny, až správně zkaramelizuje. Sladké snění ;-)

Domácí kokosová nutella

    Čtvrtek, 30. Duben 2015
Do domácí nutely jsem se zamilovala už před časem, jak jste si mohli všimnout v jednom ze starších příspěvků. Vzniká na ní úplná závislost..a aby toho nebylo málo, dnes mám pro vás další skvělý recept - lískoořískovou nutelu zabalenou do exotického kabátku.
    Od prvního receptu se liší přidáním kakaa místo čokolády, ale zato ji zdokonalují voňavé ingredience, jakými jsou kokosový olej, kokosové mléko a kokosový cukr (ten můžete případně nahradit klasickým krupicovým nebo medem), a když dodržíte správné suroviny, rázem se z ní stane vynikající pochoutka pro vegany.
    Ještě abych nezapomněla, možná už jste slyšeli o tom, že letošní Apetit piknik se bude konat 20. června, tentokrát na Vinohradech v parku Grébovka, kde mě budete moci potkat v dopoledních hodinách v jednom ze stánků a budete tak moct ochutnat nejen domácí nutellu, ale také další hříšné sladkosti! Tak už se těším, až to společně rozbalíme..

Vanilková zmrzlina s tvarohem a malinami

    Pondělí, 27. Duben 2015
Díky krásnému počasí jsem změnila plán a místo pečení jsem dostala chuť na výrobu poctivé domácí zmrzliny, ve které nemůžou scházet mé oblíbené maliny, tvaroh a vanilka.
    Léto je nadosah, všude kolem spousty rozkvetlých stromů, barev a vůní, kdo by na ni nedostal chuť? (I když já si ji dám s chutí i na podzim a v zimě.)
    Každopádně recept je tu, chtěla jsem pro vás přenést trochu té květinové nálady i na fotografie, tak si ji užijte..;) I SCREAM YOU SCREAM WE ALL SCREAM FOR ICE CREAM! :-)

Křupavé jahodové koláčky s kozím sýrem

    Čtvrtek, 23. Duben 2015
Ve Francii jsem prvně ochutnala sladké dezerty s kozím sýrem, vzpomínám si hlavně na úžasnou panna cottu z kozího sýra s jahodami v jedné zapadlé vesničce v Provence jménem Saignon, v rodinném bistru La Maison de Solveig, vedle kterého jsme měli úžasné romantické ubytování a právě tyhle koláčky mi ji tak trochu připomínají..
    Křehké těsto naplněné ricottou a kozím sýrem s vůní citrónové kůry a čerstvých jahod je jako stvořené pro teplé letní počasí, jak jinak než se skleničkou vychlazeného francouzského vína.
C’est la vie..

Zelené ovocné smoothie

    Pondělí, 20. Duben 2015
Ano, i na tomto hříšném blogu se občas objeví něco zdravého;) A protože odmalička nemám problém sníst jakékoliv ovoce nebo zeleninu, takové smoothie je pro mě skvělou snídaňovou variantou. Ne vždy je ale čas nafotit po ránu něco pro inspiraci, tak jsem ráda, že se mi zas po delší době podařilo vytvořit pro vás další osvěžující kombinaci kiwi-avokádo-banán-chia, na jarní období naprosto ideální.
    Nedá mi nezmínit se trochu více o chia semínkách neboli šalvěji hispánské, vydatném zdroji energie, starém více než 4000 let, která kdysi patřila k základům aztéckého jídelníčku, a která se dokonce jednu dobu používala pro svou vzácnost jako platidlo.
    Oprávněně se jim také přezdívá semínka běžců díky své výživné hodnotě - chia dokáží navázat tolik vody, že zvětší svůj objem až 12x a díky tomu je tělo zevnitř skvěle hydratováno, což má příznivý vliv..

Malinovo-tvarohové brownie

    Čtvrtek, 16. Duben 2015
Na trzích jsem objevila krásné maliny, ale co s nimi?
    Podařilo se mi najít skvělý recept, co nezabere moc času ani námahy, ale rozhodně stojí za to ho ochutnat!
    Tahle brownie buchta konzistencí připomíná právě brownies, to i díky super vláčné kombinaci s tvarohem a čerstvé maliny jí už jen dodají ten správný šmrnc.
    Asi už to bude znít moc při tom všem množství cukru a másla, ale neodpustím si na ni přidat ještě malý kopeček neslazené šlehačky! Hosté budou unešeni, uvidíte!
    HALLO WEEKEND ♥♥♥

Luxusní mrkvový dort

    Neděle, 12. Duben 2015
Spojení ingrediencí jakými jsou mrkev, vlašské ořechy, jablečné pyré nebo skořice a vanilka vykouzlí z tohoto dortu obzvláště vláčné, svěží a chutově dokonalé dílo, které ještě více podtrhne poleva z krémového sýra a dekorace z kokosových lupínků.
    Vypadá to, že se stane jedním z mých nejoblíbenějších receptů a nezanevřu na něj už z prostého důvodu, že dorty plněné krémem jsou kromě čokolády mojí největší slabostí.
    Hodí se třeba na oslavu narozenin - přiznám se, že jsem ho pekla právě k těm svým, což možná zní trochu samolibě, ale upečený byl s láskou pro mé blízké. Ochutnalo ho celkem hodně osob rozličných chutí a vkusu a myslím, že velká chvála byla ode všech upřímná, tak doufám, že ho také někdy vyzkoušíte ;) Fajn týden všem ♥

Dekadentní čokoládový chlebíček s domácím pudinkem

    Pátek, 10. Duben 2015
Když mi zbydou v lednici žloutky, ne vždy se mi je podaří využít tak dobře jako dnes.
    Alespoň, že jsem se nedávno dozvěděla, že se dají žloutky na celkem dlouhou dobu zamrazit. Na každých 6 žloutků přidáme 1 polévkovou lžíci cukru pro přípravu sladkých jídel nebo 1 lžičku soli, pokud je použijeme do slaných pokrmů (v jiném množsví žloutků pak stačí přidat nebo ubrat cukr/sůl).
    Stačí smíchat dohromady a přendat do uzavíratelného sáčku (pokud použijete obě verze, nezapomeňte kromě data na štítky cukr a sůl!) A takto prý mohou být uchovávány v mrazáku až 10 měsíců. Před použitím pak stačí žloutky rozmrazit přes noc v ledničce..
    Ale teď už k jejich využití - nemám ráda žemlovku a podobné zapékané dezerty, ale tenhle recept mě přesvědčil snadno - sladké briošky místo klasického pečiva, kvalitní tmavá čokoláda..

Lemon Meringue Pie

    Sobota, 4. Duben 2015
S tímto koláčem lehkým jako vánek na vás dýchne pravá francouzská atmosféra, ohlala. Objednala jsem si ho naposledy právě ve Francii, přesně takový, jaký má být - z křehkého máslového těsta, citrónového krému a nadýchané bílkové polevy.
    Lemon meringue pie je hlavně doménou luxusních pařížských cukráren a i tento recept pochází přímo z jedné takové. Můžu říct, že lepší verzi s tak vyváženými chutěmi jsem ještě neochutnala a dám krk na to, že bude i hvězdou všech rodinných oslav!
    Navíc co je z Paříže, mi nikdy nemůže zklamat.;) Vychutnejte si ho kousek po kousku.. Mějte se fajn a díky, že jste tu! ♥
A nezapomeňte na slova Audrey Hepburn “PARIS IS ALWAYS A GOOD IDEA”;)

Bunny Cookie Pops

    Pátek, 3. Duben 2015
Kromě toho, že každý rok děláme na Velikonoce kynuté mazance a piškotového beránka, najde se vždycky čas si ještě trochu zablbnout. Tento rok přišli na řadu roztomilí velikonoční králíčci v podobě sladkých lízátek.
    Na spoustě amerických webů je podobné inspirace nespočetně, navíc jím závidím tu spoustu originálních ozdob a dekorací, ale nebojte, protože jsem nestihla nic objednat a rozhodla se pro ně na poslední chvíli, stačily mi na to i zásoby z klasického obchodu.
    Králíčci nám zatím slouží jako velikonoční dekorace na jídelním stole, ale třeba ještě udělají radost nějakým malým koledníkům..
    Tak vám přeji krásné svátky, užijte si pohodu, klid a možná i trochu toho sluníčka a vychutnejte si velikonoční dobroty!
HIPPITY HOPPITY HAPPITY EASTER ♥♥

Čokoládový koláč s chilli a čokoládovou glazurou

    Pondělí, 30. Březen 2015
Péct se dá při jakékoliv příležitosti, a i když na první pohled není ničím výjimečný, je to jeden z nejlepších čokoládových koláčů - má úžasnou sametovou náplň, zdokonalenou hebkou čokoládovou glazurou a špetkou chilli.
    Měla jsem radost, že mě nový recept nezklamal a nezklame určitě ani všechny ostatní posedlé čokoládou !
    Protože přes týden dělám často dezerty pro dva, použila jsem pouze poloviční množství ingrediencí, na klasický rozměr je proto potřeba případně množství všech ingrediencí zdvojnásobit.
    A když ho uděláte včas a stačí vám ztuhnout, je nejlepší sníst ho právě v ten samý den. Přeji všem krásný týden!
    CHOCOLATE IS NATURE’S WAY OF MAKING UP FOR MONDAYS ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Maminčin citrónový cheesecake s máčenými jahodami

    Středa, 25. Březen 2015
Cheesecake, ten naše rodina moc ráda, hlavně jeho nepečenou verzi s čerstvým ovocem.
    V teplém počasí krásně osvěží, je lehoučký, ne úplně sladký, oživený citrónovou šťávou.
O tomto by se dalo říci, že je složený ze samých zdraví prospěšných ingrediencí, snad jen ta malá porce našlehané smetany a trocha cukru..
    Oproti klasickému newyorskému cheesecaku neobsahuje vajíčka a zakysanou smetanu, ale zato nízkotučný tvarohový sýr Cottage cheese se stopou syrovátky, který určitě ocení všichni příznivci zdravé výživy, nejen díky jeho vysokému obsahu bílkovin.
    A ač se zdá více dietní, je prostě k nakousnutí ;)
    Cheesecake, munchin’ on a cheesecake, munchin’ on a cheesecake..

"Angel Feather" Cupcakes

    Čtvrtek, 19. Březen 2015
Dnes přicházím na blog s jarní inspirací. V prosluněných jarních dnech má člověk hned lepší náladu a chuť obklopovat se milými a veselými věcmi.
    Tak jsem pro radost rodině upekla pastelové cupcaky, s vanilkou a našlehanou bílkovou polevou, lehké jako pírko z andělských křídel (proto také ten stejnojmenný anglický název).
    Můžete si vyhrát s barvičkami, mé oblíbené jsou pastelové, které se, myslím, pěkně hodí i na blížící se Velikonoce, stačí už pak jen přidat navrch nějakou tu velikonoční ozdůbku..
    P.S. Vše dobré na zemi je od člověka a vše krásné od slunce (M. M. Prišvin). Krásně si užijte první jarní den ♥

Koláč Banoffee

    Neděle, 15. Březen 2015
Čím více se blíží jaro a léto, tím více mi začíná chybět čerstvé ovoce ze zahrádky. A když zrovna v zimě nenarazím na nějaké pěkné v obchodě, vděčnou volbou jsou vždycky banány.
    Proto se mi tentokrát hodil už dlouho pečlivě střežený recept na oblíbený irský dezert z banánů, čokolády, karamelového salka, s korpusem z karamelových sušenek a másla, ozdobený čerstvou šlehačkou (do které se také někdy přidává káva).
    Známý je pod názvem Banoffee, odvozeným od slova banana (banán) a toffee (karamel). Kdo miluje pohár banán - šlehačka - čokoláda - karamelový toping, nebude se moct takového dezertu nabažit!
    Varuju, že neobsahuje snad jedinou dietní ingredienci a kalorie raději nepočítám, přeci ale užívat si občas takových neřestí má být součástí našeho života!

Kokosová panna cotta s hořkou čokoládou a vlašskými ořechy

    Čtvrtek, 12. Březen 2015
Panna cotta je jeden z mých nejmilejších italských dezertů, kvůli své lehké a hedvábné konzistenci ve spojení smetany, mléka a pravé vanilky. Často se kombinuje s ovocným, čokoládovým nebo karamelovým přelivem.
    Já jsem nedávno objevila v naší oblíbené španělské restauraci ozdobu z hořké čokolády a ořechů. A tak jsem si podle svých chuťových vzpomínek připravila vlastní recept - panna cottu, do které se místo obyčejného mléka přidává husté kokosové, podobně doplněnou rozpuštěnou čokoládou s vlašskými ořechy.
    Přestože si ho většinou všichni dávají v restauracích, domácí příprava se dá stihnout za pár minut a chuť je stejně jedinečná, snad jen škoda, že musíme tolik hodin čekat, než ztuhne..

Sladký chlebíček s borůvkami a drobenkou

    Sobota, 7. Březen 2015
V Americe je běžné, že každý známý dezert má svůj svátek, například banánový chlebíček má svůj National Banana Bread Day 23. února. Jinak v amerických kuchařkách se sladký chlebíček objevil už kolem roku 1930, po Velké hospodářské krizi, kdy vynalézavé hospodyňky nechtěly vyhazovat přezrálé banány.
    Nejoblíbenější kombinací bývá banán s rozinkami, sekanými vlašskými nebo pekanovými ořechy, stejně tak jako s čokoládovými lupínky.
    Moje dnešní obměna je super šťavnatá - s čerstvými borůvkami a navrch s křupavou drobenkou. Výhodou je, že ještě za pár dní je chlebíček pořád strašně dobrý, úžasně vláčný a voňavý..
BAKE IT WITH WARM WISHES TO MAKE YOUR DAY A YUMMY TREAT! ;)

Banánový Tarte Tatin

    Čtvrtek, 5. Březen 2015
První březnový recept je tu a s ním i úžasný Tarte Tatin, tentokrát ne s jablky, ale banány!
    Recept už mám schovaný dlouho a moc jsem v něj z počátku nevěřila, typický francouzský koláč s jablky snad nejde trumfnout, ale..opak se stal pravdou! Když si k těstu a banánům domyslíte skořici, rum a kůru z pomeranče (ta v něm má opravdu své kouzlo!), přeci jen mě má fantazie nakonec přesvědčila.
    A i když většinou jen tak lehce ochutnávám, dneska moc na rozdávání nezbylo :) P.S. Pokud do něj půjdete, určitě nevynechte čerstvě našlehnou smetanu a to pořádný kopec! Dokonalost existuje!
    “A BANANA IS NOT A PISTOL, STILL, PLEASE DON’T POINT ONE AT ME.” Krásný den :))

Mandlovo-kokosové koláčky s čokoládou

    Neděle, 29. Únor 2015
Je to už nějakou dobu, co jsem vyměnila mléčnou čokoládu za kvalitní (a zdravější) hořkou a tu se snažím přidávat i do svých dezertů.
    Zrovna v tomto receptu je náplň z tmavé čokolády dokonalým požitkem. Zkuste si představit mandlovo-kokosovou krustu s kokosovým olejem, k tomu sametovou náplň z hořké čokolády a kokosového mléka a jako třešničku na dortu křupavou ozdobu z pražených oříšků a kokosových plátků. Zaručeně nadchne milovníky čokolády (a kokosu) !
    Po ochutnání byste určitě neřekli, že jsou koláčky tak zdravé, není v nich mouka, vajíčka ani cukr, takže jsou navíc vhodné pro vegany a celiaky. A zase musím dodat, že za nimi stojí strašně jednoduchá a blesková příprava.
    P.S. Dávám ruku do ohně za to, že při romantické večeři s nimi sklidíte nejeden kompliment;) TRUE LOVE IS HIM GIVING YOU THE LAST PIECE OF CHOCOLATE ♥

Snídaňové palačinky

    Sobota, 28. Únor 2015
Alespoň jednou za měsíc musím mít k snídani sladké palačinky. Z nostalgie, protože mi připomínají dětství a i proto, že mi prostě chutnají.
    Zajímalo by mě, kolik už jsem jich za život ochutnala, ale každopádně už dnes poznám ty pravé. Těsto musí být nadýchané a vláčné, lehce oslazené, se špetkou soli a trochou pravé vanilky, osmažené na másle.
    Jeden takový fajn palačinkový recept na pohodový víkend posílám vám..
    HELLO SUNDAY! PANCAKES AND COFFEE IN BED AND PAJAMAS ALL DAY;)

Jahodové muffiny s bílou čokoládou

    Sředa, 25. Únor 2015
Uvědomila jsem si, že muffiny mají vlastně na mém blogu premiéru. Říkám si, jak je to možné, protože je peču už docela dlouho a pravidelně. Ale důvodem je asi to, že nejsou tak fotogenické jako jejich příbuzné cupcaky, zkrášlené různými polevami a nejsou asi něčím až tak výjimečným.
    Tyhle muffiny jsou ale tak delikátní, že bych je určitě nevynechala. Tak už jen můžu slíbit, že podobných receptů bude od teď přibývat..
    Vyzkoušejte je třeba s jahodami, malinami, borůvkami nebo pikantním rybízem, vždy budou krásně nadýchané, šťavnaté a vláčné. Variantou můžou být muffiny zapečené s klasickou drobenkou.
    P.S. Pro ještě lepší chuťový zážitek určitě doporučuju kvalitní čokoládu nebo přímo cukrářské čokoládové vločky. ONCE YOU LICK THE FROSTING OFF A CUPCAKE IT BECOMES A MUFFIN AND MUFFINS ARE HELATHY ;)

Švédský mandlový dort

    Pátek, 20. Únor 2015
V poslední době čerpám recepty hlavně ze zahraničních stránek, ale tentokrát jsem s chutí sáhla k oblíbenému časopisu Apetit.
    Původní recept sice také není český, ale jakmile jsem ho v posledním vydání spatřila, následující “baking day” byl jasný.
    Milovníci Ikey ho určitě budou znát z místní restaurace, kde si ho občas ráda dám a jsem nadšená, že si ho konečně můžeme udělat sami doma - navíc domácí verze je ještě o něco chutnější!
    Nemluvím o ničem jiném, než o úžasném skandinávském dortu, který vyniká lahodnou krémovou chutí, připomínající domácí salko, s vláčným mandlovým korpusem a křupavým griliášem.
    Vůbec v poslední době mi přijde, že skandinávské dezerty jsou jedny z nejlepších a tenhle by určitě byla škoda nevyzkoušet..
    P.S. Count the Memories not the Calories!;) Krásný slunečný den!

Pavlova

    Sobota, 14. Únor 2015
Dnes byl úkol jednoznačný - připravit pro svůj protějšek oblíbený valentýnský dezert.
    Když jsme byli před pár lety na dovolené ve Francii, objednal si jednoho večera v restauraci zákusek jménem Meringue, že prý ho zná z Austrálie, kde jeden čas žil a kde je tento dezert hodně populární pod názvem Pavlova - na počest slavné ruské baleríny Anny Pavlové, která navštívila Austrálii a Nový Zéland..
    Od té doby jsem se ho samozřejmě musela naučit dělat a dnes poprvé jsem ho také vylepšila o kakao a hořkou čokoládu.
    Ozdobený našlehanou smetanou, čerstvými malinami a nasekanými pistáciemi je prý hoden jedničky s hvězdičkou.;)
    Nebojte se do něj pustit, příprava je jednoduchá. Ještě lepší, když si meringues uděláte den předem a druhý den už jen naplníte šlehačkou a ovocem.
    Přiznám se, že ani já téhle kombinaci nikdy neodolám, jak bych mohla..
    Užijte si svátek Valentýna a vychutnejte si společně všechny chutě a vůně!

Čokoládové cookies na pánvi

    Pátek, 13. Únor 2015
Tyhle cookies jsou určitě nejlepší, které jsem za poslední dobu ochutnala (možná i ty nejlepší pod sluncem!).
    Jsou naplněné hořkou i mléčnou čokoládou, uvnitř měkké, na okrajích krásně křupavé, prostě božské !
    Naskládané nastojato v krabičce, ovázané stuhou dnes udělaly radost oslavenkyni, tak jsem dvojnásobně spokojená.
    A když už je ten pátek třináctého, pojala jsem tentokrát focení v temných barvách, tak snad se budou fotky líbit :)
    P.S. Ať se vám dnes smůla vyhýbá obloukem, mně se zatím podařilo rozbít sklo, tak jsem zvědavá, jak bude dnešní den pokračovat..;) GOOD LUCK ♥

Mangové smoothie s vanilkou

    Čtvrtek, 12. Únor 2015
Nedávno jsem vám slíbila recepty na další oblíbená smoothie, která si doma rádi děláme jako dopolední zdravé osvěžení.
    Dnes tedy přichází na řadu mango a vanilka. Výběr ingrediencí je opravdu jednoduchý, navíc stačí vše párkrát projet mixérem a skvělá mňamka je na světě, zvládne to každý..
    Přesný poměr ingrediencí opět nechávám na fantazii, záleží, jakou konzistenci máte raději.
    Perfektní drink na doplnění vitamínu A, C, beta karotenu a vlákniny. Ochutnejte!
    TASTE SUPER EASY SMOOTHIE FOR YOUR BEAUTY AND ENERGY ♥♥♥♥♥
OH HAPPY DAY..

Houstičky s černými olivami a tymiánem

    Středa, 11. Únor 2015
Vždycky když zbyde v kuchyni trochu času navíc, snažím se připravovat pečivo vlastní výroby. Jen se musím trochu polepšit s jeho sdílením tady na blogu.
    Dnes jsem nezapomněla a upekla domácí houstičky s kousky černých oliv, provoněné tymiánem i "pro vás". ;)
    S nakynutým těstem se krásně pracuje a výsledkem je úžasně křupavá a lahodná svačinka, která chutná jen tak samotná, k vínu a sýru nebo namazaná slaným máslem.
    Tady je recept ! LIVE LOVE BAKE ♥

Bábovka z Café Savoy

    Neděle, 8. Únor 2015
Bábovka je snad součástí každé české domácnosti, a tedy ani u nás doma nejsme výjimkou. Máme rádi snad všechny, mramorovou, čokoládovou, tvarohovou, citrónovou, banánovou, rumovou nebo třeba celozrnnou, s polevou nebo bez.
    Pěkných receptů mám prostě spoustu, ale na rovinu říkám, že jedna tyhle ostatní o něco převyšuje. Originální recept pochází z vyhlášené kavárny Savoy a stojí tedy za to! Je to celkem kalorická bomba, ale přesto si dáte jeden kousek, druhý, třetí.. je okamžitě návyková !
    Těsto je opravdu krásně vláčné a šťavnaté, plné oblíbených chutí - másla, smetany, kakaa, čokolády a křupavých ořechů. Kdo ještě nevyzkoušel, určitě s ní doma sklidí obdiv všech ;)..

Pistáciové sušenky s citrónem a mátou

    Čtvrtek, 5. Únor 2015
Kdo má rád vše spojené s citrónovou chutí, bude z těchto sušenek nadšený. Citrón se přidává do těsta, máslového krému i náplně, což perfektně doplňuje i kombinace s mátou a pistáciemi.
    Sladko kyselá chuť sušenek je příjemně osvěžující a neotřelá. A protože se pomalu blíží víkend, ideální je podávat sušenky o víkendovém dýchánku k čaji. Nebo pokud jdu na návštěvu k přátelům, naskládám je do plechové krabičky a voilà..
    AFTER YOU EAT COOKIES EVERYTHING IN LIFE GETS BETTER :) Mějte se sladce !

Čokoládovo-banánové cupcakes s mascarpone a karamelem

    Neděle, 1. Únor 2015
Rodina a mí přátelé jim bez rozmýšlení udělili první místo v aktuálním cupcake žebříčku. Prostě tenhle recept CC maniakům určitě nesmí chybět v jejich sbírce!
    Jsou extra super čokoládové, díky podmáslí a banánům neskutečně vláčné. A pro ty, co moc neholdují máslovým krémům ještě navíc s dokonalou nadýchanou polevou z mascarpone a šlehačky, přelité božkou karamelovou omáčkou s kapkou alkoholu.
    Nevím, co víc bych mohla dodat..vraždila bych pro ně!
    ONCE UPON A TIME I ATE A CUPCAKE AND I LOVED IT ♥ ♥ ♥

Jablko-hruškový krambl

    Čtvrtek, 29. Leden 2015
Krambl k zimnímu počasí skvěle sedí. Horké ovoce vás zahřeje a spolu s křupavou drobenkou z ovesných vloček vám dodá energii.
    Obsahuje vlastně spoustu zdravých ingrediencí a co je fajn, dá se udělat i v bezlepkové verzi (pokud se u vypsaných ingrediencí budete držet závorek).
    Teď v lednu jsem vzala za vděk jablky a hruškami, ke kterým se skvěle hodí skořice a vlašské ořechy. V létě ho mám ráda s rybízem nebo borůvkami - pikantní ovoce dobře ladí se sladkou drobenkou a můžeme přidat místo skořice třeba kardamom a vanilku.
    P.S. Dnes poprvé přidávám i malou video ukázku. Snad se tu od teď podobná videa budou objevovat častěji (slibuji, že se pokusím zapracovat i na jejich kvalitě).     Tak se mějte krásně a děkuju vám za každý klik na mém blogu ♥

Jablkový koláč s meruňkovou zavařeninou a slivovicí

    Čtvrtek, 22. Leden 2015
Jablkový koláč má u nás výročí přesně deset let. Dělám ho za ta léta pořád znovu a znovu. A v poslední době prošel i několika vychytávkami - na závěr ho dám pod gril, aby jablka zezlátla a do marmelády přidávám slivovici nebo meruňkovici pro ještě dokonalejší chuť.
    Máme pro něj s přítelem takovou slabost, že jsme schopni sníst celou půlku na posezení, a to ještě s pořádným kopečkem zakysané smetany nebo řeckého jogurtu (nezavrhuju ani vanilkovou zmrzlinu)..
    Teď je ideální doba na pečení, propršený den vyžaduje alespoň nějakou aktivitu v teple domova, kterou ostatní určitě ocení ;) HAPPY WEEKEND ☀️

Borůvkové smoothie

    Středa, 21. Leden 2015
Jako odlehčená snídaně nebo zdravá svačinka je smoothie přesně to pravé.
    Líbí se mi, že si dá vytvořit tolik zajímavých kombinací, ať už s ovocem nebo zeleninou. Jedna z mých oblíbených je právě borůvka s banánem a nesmí chybět řecký jogurt.
    Jako sladidlo jsem tentokrát použila sirup z agáve - určitě znáte zdravou šťávu z dřeně kaktusu a když ne jako sladilo, tak jako rostlinu, z které se vyrábí mexická tequila. Baví mě jeho chuť i to, že podporuje zdravou střevní mikrflóru a působí preventivně proti cholesterolu, navíc ho stačí přidat o polovinu méně než třeba medu.
    Ještě napovím, že napříště chystám další výborná smoothies - mango&vanilka nebo broskev& hruška&čerstvý zázvor.. Mějte se fajn a na zdraví!

Tvarohový tart s ovocem

    Neděle, 18. Leden 2015
Nepečený tvarohový dort je sice perfektní hlavně v horkém létě, protože je krásně lehký a osvěžující a také do něj bez problému seženete jakékoliv čerstvé ovoce. Ale recept už tak dlouho slibuju několika svým kamarádkám, že jsem se rozhodla udělat ho i teď v lednu a rovnou se tak podělit o recept i s vámi.
    Patří k těm nejlepším sladkým pokladům, které mám od francouzské babičky Adrienne. Mám ho strašně ráda a hlavně pokud se mi nechce moc hřešit, vzpomenu si právě na něj. (A když chci být opravdu ukázněná, použiju odtučněný tvaroh.)
    Chutná komukoliv kdekoliv, ale největší úspěch má stejně vždycky jako sladká tečka na nějaké letní grilovací akci. ;)
    Mějte se fajn a užívejte pohody ! I LOVE TEA AND CAKE AND MY WARM BED ❤️

Homemade Nutella

    Čtvrtek, 15. Leden 2015
Je tááák strašně dobrá. Opravdová domácí nutella a ještě k tomu její zdravější verze - neobsahuje žádný cukr a je v ní jen vysokoprocentní čokoláda se spoustou lískových oříšků.
    Když ji přendáte do uzavřených skleniček a skladujete v lednici, vydrží déle než týden (ale stejně pochybuju, že se dá takhle dlouho uchránit)!
    Navíc pokud jako já rádi obdarováváte své blízké vlastnoručně vyrobenými dárky, domácí lískooříšková pomazánka je podle mě hodně lákavým tipem.
    Pár ingrediencí, jasný postup, perfektní konzistence, božská chuť! Ať žije LA DOLCE VITA! ;)

Crème anglaise pralinée, Crème brulée

    Pondělí, 12. Leden 2015
Crème anglaise je součástí spousty francouzských sladkostí. Moc dobrý je teplý i vychlazený a jeho příprava je snadná a rychlá. Můžete ho přidat jako náplň do sladkého pečiva nebo jím přelít čerstvé ovoce, ale výborný je i samotný.
    Já jsem si tentokrát vybrala dvojí verzi dezertů. K základu crème anglaise jsem použila rozmixované mandle v karamelu a vznikl mi tzv. crème anglaise pralinée a se zkaramelizovanou krustou zase crème brulée.
    Krém je dochucený vanilkovým extraktem, ale přidat můžete i rum, koňak, nebo pomerančový likér, kávu nebo rozpuštěnou čokoládu.
    V receptu uvádím jen dva sáčky vanilkového cukru, jelikož díky dekoraci je dezert sladký dost, ale můžete ho ještě dosladit podle svého..
I want to have a good body, but not as much as I want dessert ;) Let's Have a Sweet Time ♥

Mousse au Chocolat

    Úterý, 6. Leden 2015
Moc vás všechny zdravím a po menší baking pauze jsem tu zpět s novým receptem. Chápu, že po Vánocích vás na nějakou dobu přešla na sladké chuť, ale doufám, že tenhle lehounký dezert vznášející se v ústech jako obláček rádi vyzkoušíte.
    Mousse au Chocolat nebo také Mousseline au chocolat je moje oblíbená francouzská čokoládová dobrota. Evokuje ve mně ideální sladkou tečku romantické večeře, proto to menší množství pro dva..
    Nadýchaná čokoládová pěna je mimochodem dobrým tipem, když vás honí mlsná a nemáte doma větší zásoby, vystačíte si s pár ingrediencemi - trochou hořké čokolády, kávou, máslem, vajíčky a cukrem.
    Ve Francii se také často přidává pomerančový likér nebo drcené mandle.
    Vychlazený mousse se nejlépe servíruje v dezertních mističkách, skleničkách, nebo ho můžeme podávat vyklopený. Každopádně bude vždycky chutnat skvěle. All you need is love and some chocolate ♥♥

Black Forest Gâteau

    Úterý, 30. Prosinec 2014
V zimě jsem vzdala marný boj shánět čerstvé třešně (o černých ani nemluvím), a tak si nejsem jistá, jestli můžu použít pro dort ten správný název s mojí jahodovu verzí.
    Abych to vysvětlila, jde totiž o oblíbený dort - v angličtině Black Forest Gâteau, známý především pod německým názvem Schwarzwälder Kirschtorte - Schwarzwaldský dort (prý pojmenovaný po pohoří Schwarzwald v jihozápadním Německu, speciálně podle třešňového likéru tohoto regionu, tzv. Schwarzwälder Kirsch).
    Typický Schwarzwald se skládá ze tří nadýchaných vrstev čokoládového dortu namočeného v třešňovém sirupu, naplněných čokoládou, šlehačkou a třešněmi.
    Dovolila jsem si tedy v tuto roční dobu část receptu trošku pozměnit, a tak místo třešní obsahuje krém jahody a navíc je také vylepšený mascarpone a navrchu čokoládovou ganache, když už jsou ty Vánoce..

Vánoční perníčkové cupcakes

    Neděle, 21. Prosinec 2014
Pravé vánoční cupcakes, těm se prostě nedá příliš dlouho odolávat. Voňavé perníčkové těsto s kousky hořké čokolády, kávou a vanilkou, navrch ozdobené krémem z bílé čokolády, to je příchuť Vánoc, stačí se jen zakousnout..
    Moje představa je dnes taková - po dlouhé procházce cupcakes a horký čaj, zapnutá světýlka, zapálený františek a v hlavní roli Láska nebeská nebo Noc plná zázraků.. Přeju vám všem ty nejkrásnější a nejsladší Vánoce se všemi blízkými vašemu srdci.
    *** I feel it in my fingers, I feel it in my toes Christmas is all around me ***

Kuličky s perníkovým kořením a meruňkami

    Sobota, 20. Prosinec 2014
I když je na Vánoce mlsání povolené, přeci alespoň pro čisté svědomí, až budete přejezení klasického cukroví nebo třeba pro permanentní vyznavače zdravé výživy, co omylem zavítají na tyhle stránky, tu mám letos jednu zdravou mňamku v podobě vánočních kuliček.
    Všechny suroviny jsou v syrovém stavu neboli raw, žádný cukr, mouka nebo vajíčka.
    Ve spojení se sušenými meruňkami, čokoládou a kořením ale nepocítíte oproti běžnému cukroví chuťový rozdíl, jsou stejně tak vánoční a lahodné.
    Ay ay ay it’s Christmas timeeeeeee :)

Univerzální vánoční těsto

    Sobota, 20. Prosinec 2014
Recept na univerzální vánoční těsto se vždycky hodí. K základu jen stačí přidat trošku perníčkového koření a vanilky a pak už jen záleží na vaší fantazii..
    Jsem zvyklá dělat větší množství a vyrobit tak z této dávky více druhů cukroví. Můžete z něj vykrajovat, nebo ho opracovat rukama - je dobře tvárné, ale je třeba ho před tím dostatečně vychladit.
    Můžete ho také různě dobarvovat potravinářskými barvičkami a vytvořit třeba santovské hůlky. Z dávky uděláte okolo 70 klasických sušenek, takže bude co na rozdávání ;) Have fun and give love on Christmas day ♥

Citrónové madlenky

    Pátek, 19. Prosinec 2014
Francouzské vánoční pečivo nemůže na našem stole chybět. Tím nejtypičtějším svátečním jsou pro mě citrónové madlenky. Musí být ovoněné citrónovou kůrou a posypané utřeným cukrem s rozmarýnem nebo levandulí.
    Madlenky by měly vždy tvarem připomínat mušličky - podle legendy jsou totiž symbolem svatojakubské pouti, na jejíž cestě je rozdávala lotrinská dívka jménem Madelaine.
    Stejně dobrou variantou jsou madlenky z kakaa nebo hořké čokolády nebo úplně původní z piškotového těsta a mandlemi.
    Ať vám chutnají.. Šťastné a veselé !

Vánoční čokoláda

    Úterý, 16. Prosinec 2014
Domácí čokoláda se sama rozplývá na jazyku a díky nádivce z vlašských ořechů a rumu má nezaměnitelnou vánoční chuť. Pokud už s pečením pomalu končíte, zkuste ještě tuhle báječnou rychlovku..
    
Switch fairy lights around your house on, prepare home made chocolate candies, drink tea, wear a big sweater and thing about how beautiful Christmas time is ♥

Domácí vaječný koňak

    Pondělí, 15. Prosinec 2014
Receptů na domácí vaječný koňak už jsem za poslední roky vyzkoušela několik a mým vítězem je jednoznačně tahle lahodná vánoční pochoutka. Je sice více kaloričtější oproti klasickým receptům z mléka, ale o to více chutnější. A o Vánocích se přece hřešit musí..
    Množství se vejde akorát do jedné láhve, ale doporučuji udělat ještě další dávku, přelít do skleněné láhve s visačkou a tu pak někomu darovat pod stromeček. Dárky od srdce, vlastnoručně vyrobené, udělají vždycky radost..
    Tip: Kouzelnou vůni a chuť koňaku dodají semínka z vanilkového lusku nebo vanilkový extrakt. Můžeme ještě doplnit domácími čokoládovými figurkami. Jsou z rozpuštěné hořké čokolády a stoprocentního tuku, vylité do formiček. Namočené do koňaku chutnají božsky! Mějte se a užívejte tento krásný čas ♥

Linecké cukroví

    Pátek, 12. Prosinec 2014
Linecké cukroví asi o Vánocích nikoho nepřekvapí, ale zároveň si bez něj Vánoce nedokážu představit. Pečení lineckého je u nás doma takový malý rituál už od mého dětství. Rok co rok, v polovině adventu, pustíme oblíbené koledy, otevřeme domácí vaječný koňak a jde se na to, vykrajování jde pak samo od ruky..
    Recept je takový rodinný poklad - bezchybné těsto, se kterým se snadno pracuje, jen se musí nejprve nechat odležet v lednici.
    Doporučuju ho upéct přesně v tuhle dobu, nechat ho v krabici v chladnějším prostředí odpočinout, před Vánoci pak bude krásně křehké.
    Nejlépe chutná s pikantní marmeládou, rybízovou nebo malinovou. Pokud je nás u stolu víc, určitě doporučuju dávku těsta minimálně zdvojnásobit, mizí rychle..

Vánoční perníčky

    Pondělí, 8. Prosinec 2014
Zdravím všechny. Doufám, že si naplno užíváte adventu a už jste stihli i vaši první dávku vánočního cukroví. Já jsem včera začala s perníčky, bez kterých si nedokážu představit žádné Vánoce. Teprve díky vůni vánočního koření, která se rozléhá po celé kuchyni, na mě přichází ta pravá vánoční atmosféra.
    Letos jsem udělala změnu a použila místo tradiční receptury těsto na perníčky tak, jak ho dělají ve Skandinávii - do těsta se namísto medu a kakaa přidává melasa a nechybí ani špetka pepře. Pokud jste zvyklí dělat větší množství, doporučuji použít dvojnásobnou dávku těsta.
    Pak už zbývá ta nejzábavnější část, kterou je samotné zdobení. S oblibou používám bílkovou polevu, kterou najdete tady, tu pak rozdělím do malých mističek a obravím gelovými barvičkami, pak už jen stačí zapojit svou vlastní fantazii..

Tvarohová bábovka

    Středa, 3. Prosinec 2014
Dnes je tolik zajímavých dezertů, že se ani nedivím, že na obyčejnou bábovku se občas zapomíná. Tuhle mám v rukávu už dlouho a s potěšením ji zařazuji mezi ostatní favoritky.
    Vláčná tvarohová je z mých nejzamilovanějších a rozhodně v ní nesmí chybět hrozinky namočené v rumu. Asi nebudu sama, když řeknu, že je to taková připomínka mého dětství.
    Slíbila jsem rodině udělat ještě tuhle poslední sladkou tečku, než začnu péct všechno to vánoční cukroví, co jsem si naplánovala. Po víkendu se tedy můžete těšit na první vánoční dávku, kterou budou roztomilé perníčky..
*** Krásnou a voňavou předvánoční pohodu všem ***

Churros s čokoládovou omáčkou

    Pondělí, 1. Prosinec 2014
Už jste ochutnali churros? Tyhle křehké a voňavé koblihy nejsou populární jen ve Španělsku, ale také ve Francii, Americe, nebo třeba v Portugalsku či na Filipínách, ale známe je i u nás. Narozdíl od českých koblih mají churros tvar jako tyčinky - dělají se buď tenké a zamotané nebo silnější a delší, rovné nebo zkroucené.
    Španělé je obyčejně jedí k snídani a namáčí si je do čokolády, kávy s mlékem, nebo si je dávají jako rychlou svačinku. Často je můžete vidět prodávat ve svých stáncích pouliční prodejce, čerstvě smažené a ještě horké, běžně je tu seženete v místních kavárnách. V některých zemích je navíc plní ovocem nebo čokoládou, existuje i slaná verze třeba se sýrem.
    Příprava je opět celkem snadná, tak si nenechte ujít tuhle křupavou dobrůtku na vašem stole. Tradičně se jí tedy churros ještě horké, obalené v cukru, já jsem zvolila oblíbenou kombinaci se skořicí..

Jahodové galetky

    Pátek, 28. Listopad 2014
Vím, že v tomto období nejsou jahodové galetky ideální, protože najít v listopadu kvalitní čerstvé jahody není žádný med. Ale kdo má chuť připomenout si v téhle třeskuté zimě aspoň trochu léto, které nám tak rychle letos uteklo, stojí za to trochu zapátrat. Ale nezoufejte, eventuelně je můžete nahradit třeba jablky, kompotovanými broskvemi nebo použít zamražené ovoce.
    Kdo neví, galette neboli „placatý koláč“ znají ve Francii jako různé druhy křehkých koláčů (případně se také může jednat o palačinky – crêpes z  pohanky). Těsto je díky máslu krásně křehké a hravě se s ním pracuje. Navrch posypané rozemletými mandlemi (další variantou bývá také mandlový krém) a pokladené ovocem nemá chybu..

Čokoládové espresso cupcakes

    Pondělí, 24. Listopad 2014
Na oslavy se vždycky cupcakes hodí. Příprava je daleko jednodušší než výroba dortu a na stojanu vypadají stejně efektně, zvláště když ještě přidáte nějakou dekoraci navrch.
    Rozhodla jsem se pro čokoládové espresso cupcakes, které už dlouho čekaly v pořadí na mém blogu. Upozorňuju, že jsou určeny pro opravdové milovníky čokolády. Spousta hořké čokolády, kakaa a italského espressa povznesou obyčejný dezert rovnou do nebe. Dokonalost sama. Uvidíte ;)
    Příští týden už odložím další připravované recepty na neurčito a budu se pomalu ale jistě chystat na pečení voňavého cukroví, zdobených perníčků, vánočního dortu a nebudou chybět ani skvělé vánoční cupcakes! Prožijte hezký zbytek listopadu a těšte se na Vánoce..

Nejlepší americké pancakes

    Neděle, 16. Listopad 2014
Pancakes aneb palačinky, velikostí něco mezi lívancem a klasickou palačinkou, jsou oblíbené hlavně v Americe. A konkrétně do těchhle jsem se zamilovala hned na první pohled.
    Mmm, to krásně jemné a nadýchané těsto, má ho na svědomí hlavně podmáslí a ještě dokonalejší chuť pak zajistí máslo, na kterém jsou osmažené. Navíc se vůbec nepřipaluje a krásně se obrací.
    Nejlepší jsou palačinky ještě teplé s horkým javorovým sirupem a plátky másla. Pozn. Obyčejné máslo můžeme třeba obměnit tak, že ho prošleháme s trochou uvařené kávy..
    Pro dva stačí klidně poloviční množství, než je uvedené v receptu a naopak velká rodinná snídaně si zaslouží dávku minimálně o polovinu větší..

Jahodový trifle s portským a pusinkami

    Pátek, 14. Listopad 2014
Trifle do skleniček se hodí, když potřebujeme na poslední chvíli zaimprovizovat a připravit nějaký rychlý nepečený dezert. Původně jsem měla v plánu trifle z čerstvých fíků, který spolu s portským chutná opravdu skvěle, ale bohužel jsem na poslední chvíli prošvihla poslední dovezené zásoby.
    Jinak se dá dělat opravdu ze všeho možného, jahody tedy můžete nahradit skoro jakýmkoliv jiným ovocem (populární je teď dokonce z dýně), nebo místo kombinace ovoce a portského použít jen samotný likér jako typu Baileys, nebo třeba whisky, rum, kávu..
    Já mám raději o něco jemnější a nadýchanější (ne zdravější!) konzistenci, a tak místo běžnějšího pudinku přidávám mascarpone, rozmíchané s našlehanou vysokoprocentní smetanou a kousky sněhových pusinek. Dozdobit se dá také kdečím, mně zachutnaly opražené plátky mandlí. Dezert je lehounký a svěží, pro návštěvy jako dělaný..

Jablečná samosa se slaným karamelem

    Středa, 12. Listopad 2014
Název Samosa je odvozený od nejpopulárnější indické svačinky ve tvaru trojúhelníku, která se jí snad po celém světě. A pod tímhle jménem ji vyrábí i ve Francii – nasladko, s jablky a slaným karamelem. Jak se vyrábí, jsem okoukala na kulinářském workshopu francouzské šéfkuchařky Isabel Loisel, se kterou jsme připravovali speciality z její rodného kraje - Bretaně.
    Ve Francii připravují samosu ze specifického druhu těsta Brick, které svou vůní a konzistencí připomíná tortily, co se běžně prodávají v českých obchodech, samotné těsto je jen o dost tenčí až průhledné.
    U nás se shání obtížněji, ale už jsem na něj narazila v arabských obchodech, dá se objednat přes internet a prý ho mají i v některých supermarketech. Ale na chuti nic neubere, když použijeme klasické listové nebo křehké těsto na koláč..

Švédský čokoládový koláč

    Pátek, 7. Listopad 2014
Koláč, jak už samotný název napovídá, je velmi oblíbený především ve Švédsku, dokonce možná ten nejoblíbenější a přezdívá se mu tam Kladdkaka.
    Najdete v něm skoro jen samou čokoládu a jeho konzistence má být správně taková mazlavá, lepkavá, v angličtině je hlavně známý pod názvem „chocolate mud cake“ a verzí na něj najdete nespočetně.
    Já jsem si oblíbila verzi bez mouky, kde vynikne ještě víc chuť čokolády (kvůli absenci mouky se musí před podáváním pořádně vychladit).
    Na to jak je jednoduchý, je neskutečně výborný. Až ho budete servírovat, nezapomeňte přidat pořádný kopec čerstvé šlehačky a hustě posypat hoblinkami z mléčné čokolády..

Ovesná kaše s malinami

    Úterý, 4. Listopad 2014
Ať už jste vyznavači zdravé stravy nebo ne, každý z nás chce začít svůj den dobře naladěný, plný energie a tím prvním krokem jak na to je určitě správně zvolená snídaně.
    Pro mě je tou nejlepší variantou sladká kaše na všelijaké způsoby. Oblíbené mám některé od Mixit nebo Našekaše, ale nejraději si je stejně dělám sama podle momentální chutě.
    Domácí výroba je jednoduchá a navíc je x způsobů, jak si kaši připravit-z ovesných vloček, rýže nebo třeba jáhlů a čím ji ozdobit a dochutit-čerstvým nebo sušeným ovocem, vanilkou, oříšky, kokosem, rozinkami, mákem, semínky, oslazená třeba čokoládou nebo medem.
    U mě teď vede ovesná kaše s karamelizovanými jablky a skořicí anebo právě dnes přichystaná s vločkami, medem, malinami a smetanovým jogurtem..

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Copyright 2014VFB Media