O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Jaký byl letošní Apetit piknik

    Neděle, 22. Červen 2014


Konečně. Letos poprvé jsem si mohla zaškrtnout v kalendáři datum 21.6. To se totiž konal v Praze na Karlínském náměstí Apetit Piknik, kulinářská akce časopisu Apetit. Více jsem o něm zaslechla už minulý rok, ale bohužel jsem se z časových důvodů nemohla zúčastnit. A tak když jsem v květnu otevřela časopis s pozváním na čtvrtý ročník, nepřipadaly žádné jiné plány na sobotní den v úvahu. Navíc jsem se trefila, letos totiž Apetit slavil své 10. narozeniny.


Co jsem před tím nevěděla a co mě zaujalo především, že Apetit pikniku se mohou jako stánkaři zúčastnit i vybraní gurmáni – amatéři, kteří rádi pečou ( dokonce jsem tu objevila i některé blogerky a blogery;) ). Přijde mi to jako skvělá příležitost, jak si vyzkoušet prodej na veřejnosti a mít tak okamžitou zpětnou vazbu a třeba i motivaci udělat další krok k tomu zabývat se tím, co nás baví. Co vím, přihlášky se zájem o účast se posílaly na jaře, tak třeba příští rok..;)


Když jsme ráno dorazili s přáteli do Prahy, nezbývalo mi už jen doufat v pěkné počasí..těšila jsem se, jak se natáhneme na deku v parku a budeme se celý den opalovat, relaxovat, povídat a u toho popíjet víno a ochutnávat nakoupené místní dobroty..


A i když počasí bylo tentokrát o dost vlídnější než na květnovém Apetit festivalu, sedla jsem si tak maximálně na 10 minut. Prostě mi to nedalo a celý den jsem kroužila pořád a pořád dokola mezi jednotlivými stánky, nasávala atmosféru, sbírala inspiraci a už přemýšlela, co a jak bych příští rok asi tak prezentovala já.


A že bylo opravdu co obcházet! Tento rok se totiž prezentovalo symbolických 111 stánků, z toho více než jedna třetina byli zmínění domácí kulináři. Konkurence byla očividná, ale jestli jste si koupili nějaké skvělé dobroty od profesionálních prodejců nebo kulinářů-nováčků, rozdíl v prezentaci ani kvalitě byste tady určitě nenalezli.


Po absolvování prvního kola mi bylo snad jen líto, že nemůžu ochutnat zdaleka všechno, co bych chtěla, to se prostě nedalo. Klasicky jsem pokukovala hlavně po stáncích se sladkostmi a nevěděla, kde začít. Kam moje oko dohlédlo, všude samé lákavě vypadající cupcakes, muffiny, koláče, buchty, sušenky, makronky, atd.


Nakonec jsem podlehla cupcakům, také proto, že jsem už dlouho neměla možnost ochutnat je od nikoho jiného než od sebe samé, a tak jsem potřebovala trochu toho zdravého srovnání. To mě dovedlo ke stánku 1. pražské delikatesní, kterou mohu zároveň vyhlásit mým osobním cupcakes vítězem. Jejich vláčené čokoládové těsto nemělo chybu, navíc se mi líbil i celkový vzhled stánku. Pěkný program s cupcakes měla také připravený značka Hera, kde si děti i dospělí mohli pomocí zapůjčených krémů a cukrářských ozdob vytvořit svůj vlastní cupcake a vyhrát s ním také nějakou zajímavou cenu.


Samozřejmě nebyla to jediná zábavná akce dne, pořádaly se tu různé workshopy, vtipná byla například soutěž v loupání krevet, celý den také běžely cooking show redaktorek časopisu Apetit, zajištěná byla i zábava pro děti a po celý den tu vyhrávaly oblíbené kapely..


Při takové atmosféře se to ochutnávalo! Škoda jen, že se při takovém počtu nedá zmínit každý milý stánek, a tak vám alespoň povím, jaké fajn ochutnávky zůstaly v paměti mně. Prvně se mi určitě vybaví SweetDots a jejich barevné sušenky ve tvaru motýlků nebo slonů (jednoho růžového slona jsem si také hned koupila pro štěstí)..nebo jejich sušenky a do nich vmalované podobizny zvířat, to už byl opravdový umělecký kousek..ale moc dobře vím, že to není zdaleka všechno, co tyhle šikovné holčiny umí.. Dalším lákadlem pro mě byl stánek nabízející skandinávské dobroty s názvem Cherries on top, kde jsem ochutnala jejich úžasný Daimkake, škoda, že už mi nezbylo místo na jejich další dezert, švédský národní mini dortík zvaný Prinsesstårta (ten obalený v zeleném marcipánu), vypadal tak lákavě..


Nato už jsem si musela dát na chvíli od sladkého pauzu. Alespoň nastal čas nechat si nalít sklenku mého oblíbeného růžového a rozhlédnout se po něčem nesladkém k obědu. Asijská kuchyně to je moje, tak mi bylo jasné, že nemůžu minout vietnamský stánek Mňam & Mňam, kde jsme si s přítelem moc pochutnali na sendviči bánh nebo na nudlovém salátu s čerstvou zeleninou. Největší fronty byly tak jako asi na všech podobných akcích u hamburgerů, které tam nabízelo hned několik stánkařů. My zkusili hamburger z bizona a já pak ještě neodolala a vystála asi půlhodinou frontu na hot dog s mletým masem, čedarem a karamelizovanou cibulkou od Sweet & Pepper DAYS (určitě k nim někdy zajděte!). Velmi lákavě vypadaly také argentinské steaky, ale dostat je do sebe už opravdu nebylo v mé moci!


Následovala druhá fáze odpočinku s cílem usadit se na deku a poslechnout si trochu hudby – přinejmenším musím vyzdvihnout kapelu The Spankers, vyznávající styl off-beat pop, která svou energií skvěle podpořila místní atmosféru, až mi přestalo mrzet, že jsme nestíhali večerní vystoupení Tatabojs. Po poledni jsem se zase pustila do pátrání po dalších sladkých úlovcích, kde jsem třeba narazila na roztomilé tučňákové cakepops stánku s názvem Cukrkanda (dokonce jste si u nich mohli pořídit i krásně zabalené domácí sušenky pro pejsky). Nebo pro mě jeden z nej stánků (a také stánků s jednou z největších front) Votre plaisir - malá rodinná firma nabízející francouzské dezerty, jako jsou třeba makronky, tartaletky, sladké i slané koláče a jiná úžasné speciality..radost pro oko i chuťové buňky a pro mě určitě zajímavá inspirace. Za zmínku stojí ještě stánek s vtipným názvem Peču na to :) a ochutnávka jejich senzačních svatebních koláčků a sušenek. Pěkně sem také zapadal stánek zvaný Říše fantazie, kde se daly koupit nejrůznější papírové dekorace pro pořádání party a dětských oslav - prodávali tu třeba krásné papírové košíčky nebo originální ruské kolo jako stojan na cupcakes.


Abych nezapomněla, před odchodem jsem ještě stihla ochutnat něco z té zdravější nabídky. K snídani jím ráda ovesné kaše, a tak jsem byla zvědavá na čerstvé domácí kaše, o kterých už jsem před tím něco zaslechla a můžu jen chválit. Ochutnala jsem všechny nasladko a některé i naslano. Nejvíc mi zaujala Staročeská s jablky, skořicí a rozinkami nebo Pouťová s kokosovým mlékem a perníkovou meruňkou. Tleskám téhle dvojici z Naše kaše, zase další způsob, jak začít den sice něčím sladkým, ale zároveň zdravým!


A když jsem u zdravé stravy, musím ještě připomenout stánek Missue Raw Food a jejich nezaměnitelné veganské a raw zákusky a jiné živé pochutiny. Už jen tím, že přinesli na toto místo něco nevšedního a myslím, že v dnešní době i čím dál více populárního, si právem odnesli titul Nejlepší kulinář podle návštěvníků. Díky ocenění Nejlepší kulinář podle redakce Apetitu jsem se také dozvěděla o Sweet Little Something, jejichž vítězné vepřové bochánky s omáčkou hoi-sin a sladkokyselými okurkami jsem bohužel neměla možnost ochutnat, ale snad to půjde napravit příští rok. Po všech absolvovaných ochutnávkách si sama nedokážu představit, koho bych měla zvolit za jednoznačného vítěze, za sebe proto dávám jedničku minimálně všem, u kterých jsem něco ochutnala a začínajícím cukrářům a pekařům ještě navíc s hvězdičkou za jejich odvahu.;)


Má mini-foto-reportáž je tímto u konce a já musím za sebe a své přátele poděkovat všem šikovným prodejcům za vydařený den a Apetitu za perfektní nápad pořádat tento piknik. Skvělé dobroty, skvělí lidé, skvělé místo.. Doufám, že se dočkáme ještě spousty takových a ještě lepších ročníků. Odteď už nejsem jen pravidelným čtenářem časopisu (až tak pravidelným, že mi nesmí ujít žádné jejich číslo od roku 2004!), ale také pravidelným návštěvníkem této kulinářské akce!♥


Love ♥ Apetit 


Několik tipů, jak upéct perfektní cupcakes :)

    Neděle, 29. Červen 2014
Přeji hezkou neděli a doufám, že vám následující kroky pomohou k tomu, jak dovést vaše cupcakes k dokonalosti.. Cupcakes peču strašně ráda, baví mě experimentovat a vytvářet rozmanité druhy těsta a krémů a hlavně barvit polevy a vymýšlet na ně různé ozdoby. Na cupcakes se dá opravdu krásně vyřádit, navíc u nás doma se po nich vždycky hrozně rychle slehne zem. A tak mě napadlo připravit mix osvědčených rad, které jsem se za poslední dobu dozvěděla, ať už od profesionálních pekařů, z cukrářských knížek nebo z vlastní zkušenosti a které mi pomáhají k tomu, aby byl výsledek vždy stoprocentní a které snad oceníte i vy.♥

Voilá..

♥ LOVE CUPCAKES ♥



1. Pokojová teplota. Všechny ingredience na cupcakes by měly mít pokojovou teplotu. Nejen máslo a vajíčka, ale i třeba zakysaná smetana nebo podmáslí. Tím docílíte, že se všechny suroviny krásně spojí. Vajíčka a máslo například vyndavám z lednice minimálně hodinu před jejich použitím.

2. Máslo. Máslo musí mít před pečením pokojovou teplotu, ideálně 19-20°C. Máslo vyndáme z lednice a necháme povolit. Je připravené, když do něj vytlačíme ukazováčkem jamku zhruba 1 cm hlubokou.

3. Cukr. Dříve jsem tápala v anglických/amerických receptech, jaký druh cukru mám vlastně použít. Do těsta na cupcakes je dobré používat co nejjemnější cukr – buď bílý krupicový, v zahraničí se používá název „caster sugar“ (“superfine” nebo “baker's sugar”) či hnědý cukr typu Muscovado. Pokud máte možnost použít pouze cukr krystalový nebo hnědý, který má větší krystalky, rozemelte ho několik sekund v kuchyňském robotu a docílíte podobné jemnosti jako má cukr krupička. Pozor, když ho budete mlít dlouho, stane se z něj moučka.

    Do krémů a na zdobení používáme především moučkový cukr - v zahraničí se můžeme setkat s názvem cukrářský cukr - tzv. „powdered (icing) sugar“ nebo také „confectioners sugar“ – do náplní a polev je vhodný, protože je velmi jemný, dobře se rozpouští, dokonce existují různé stupně jemnosti. Pokud narazíte na název „granulated sugar“, jedná se o cukr krystalový. Snad poslední mě napadá „snow sugar“ – ten slouží hlavně k dekorativním účelům a na ozdobu je lepší než moučkový, protože obsahuje látky, které mají tu schopnost, že se nerozpustí.

4. Mouka. Mouku je potřeba vždy před použitím prosít. Já ji prosívám společně s práškem do pečiva (případně ještě s jedlou sodou a solí). Pokud totiž není prášek do pečiva v těstě rovnoměrně rozmělněný, bude těsto po upečení moc vysoké, naplněné vzduchem. Suchou směs prosívám klidně i dvakrát, třikrát za sebou.

5. Kvalitní suroviny. Rozdíl mezi dobrými a vynikajícími cupcakes má co do činění s výběrem ingrediencí. Ingredience nakoupené na farmářském trhu místo v supermarketu, jako jsou například vajíčka, pravá vanilka místo různých aromat nebo kvalitní čokoláda, vám pomohou posunout cupcakes na vyšší level!

6. Čokoláda. Ráda používám vysokoprocentní kvalitní čokoládu (např. belgickou) a na výsledku je to určitě znát. Konkrétně na pečení doporučuji používat čokoládové čočky (prodávají se různé druhy – hořká čokoláda, bílá, mléčná, s karamelem, jahodovou příchutí..). Nemusíme tak ztrácet čas sekáním čokolády na nerovnoměrné kousky, čočky přidáme rovnou do těsta, pokud je nepřidáváme do směsi rozehřáté, po upečení nám pak kousky zůstanou a nerozpustí se. Výborně se také hodí na výrobu čokolády nebo čokoládových pralinek. V zahraničních receptech se také můžeme při pečení setkat se dvěma druhy čokolád, které se někdy zaměňují dohromady, jde o Semisweet Chocolate = tmavou čokoládu a Bittersweet Chocolate = extra tmavou čokoládu.

7. Vanilka. Pokud použijeme do těsta nebo náplně pravou vanilku, dosáhneme tak obzvláště skvělé příchutě. Stačí vanilkový lusk podélně rozříznout a vanilkovou dřeň nožem vyškrábnout ven. Skvělou náhradou je také čistý vanilkový extrakt – jedná se o extrakt z vanilkového lusku naložený v alkoholu. Další variantou může být mletá vanilka, vanilková dřeň nebo bourbon-vanilkový cukr.

8. Použití stěrky. Pokud mícháme v robotu těsto nebo krém, je důležité používat v průběhu tohoto procesu cukrářskou stěrku. Především těsto má tendenci přichytávat se na stěny a dno nádoby, a proto je třeba ho stěrkou sešrábnout a znovu vše řádně promíchat. Pokud by před pečením nebylo těsto pořádně spojené, cupcakes nebudou mít tu správnou konzistenci.

9. Naběračka na zmrzlinu. Na rozdělování těsta do jednotlivých formiček je dobré použít klasickou naběračku na zmrzlinu (1 košíček = 1 plná naběračka, tj. cca 45 ml, cca 3 polévkové lžíce). Tím zajistíme, aby měly všechny cupcakes stejnou velikost a byly stejnoměrně upečené.

10. Pečení. Pokud nepřidávám více plechů, vždy peču cupcakes na mřížce umístěné uprostřed trouby na klasický ohřev, nikdy ne na horký vzduch. Horkovzdušný ohřev se spíše hodí na pečení sušenek. Většina cupcakes se peče (záleží na druhu těsta) v rozmezí od 160° do 200° C zhruba 20 – 25 minut.

11. Vyjmutí z trouby. Trik spočívá v tom, vyndat cupcakes z trouby 1 – 2 minuty před tím, než je jejich skutečný čas upečení. Před vyndáním z trouby by to mělo vypadat tak, že po zapíchnutí špejle doprostřed cupcakes se na ní uchytí jen pár drobečků. Na dotek by mělo být těsto pružné, ale ne roztřesené nebo lesklé. Dopékají se dokonce ještě chvíli po vyndání z trouby. Jelikož jsou malé, netrvá dlouho, než se propečou. Dřívějším vyjmutím z trouby zajistíme, aby byly cupcakes pěkně vláčné a nebyly vysušené.

12. Dokonalý krém. Do máslových krémů doporučuji přidat podobné množství másla a moučkového cukru. To zaručí, aby byla poleva krásně krémová a zároveň nebyla přeslazená. Trik je také v tom šlehat máslový krém tak dlouho, dokud nenabyde 1,5 krát na objemu a nezesvětlí svou barvu.

13. Zdobení. Aby byly cupcakes hezky nazdobené, používám cukrářské sáčky a trezírovací špičky, kterých je dnes k sehnání nepřeberné množsví, mé oblíbené jsou např. ty od značky Wilton.

Na internetu se pak dají najít různé zdobicí techniky (např. videa na youtube.com).

Třeba na stránkách Wilton objevíte spoustu užitečných rad, jak si vybrat správný trezírovací sáček, jak používat pergamenový papír na zdobení, tipy na polevy máslové, bílkové, sýrové, z fondánu, cukrové, čokoládové atd., jak se barví fondán a polevy, jak si namixovat rozmanité odstíny z potravinářských barviček, recepty na různé druhy náplní nebo například nápady, jak si pomocí snadných technik vyrobit hravé ozdobičky a dekorace nejen na cupcakes, atd. ..

14. Pokud potřebujete, aby košíčky byly druhý den jako čerstvé, stačí je pokropit troškou vody, znovu přendat do papírového košíčku a dát na 5 minut do rozehřáté trouby. Pára vytvořená vodou totiž obnoví jejich vlhkost.

♥ LOVE CUPCAKES ♥




Přeji šťastné pečení a úsměv na tváři každého, komu dáte ochutnat.. 


Make Your Best Cupcakes Ever!


Easy, Fun, & Lots of Choices..

1 2 3 4 5
Copyright 2014VFB Media