O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Malý výlet po cukrárnách, které mají šarm..

    Úterý, 16. Září 2014
Máte-li chuť na něco sladkého, ale nechce se vám zrovna péct, máte-li náladu cestovat, ale nemáte moc času, je ta pravá chvíle nazout pohodlné boty, obléknout si nejlepší šaty ovoněné oblíbeným parfémem a s dobrou náladou vyrazit do ulic. Ráda bych vás totiž vzala na malý virtuální výlet po Paříži, Londýně, New Yorku a jiných koutech světa, do cukráren, kde dělají ty nejlepší dezerty, míchají ty nejlepší krémy na dorty, vyrábí pravé makronky a pečou ty nejsladší cupcaky a křupavé pečivo. Čekají nás cukrárny roztomilé, kde si připadáte jako doma, stylové a nápadité, které vás budou inspirovat, nebo ty nejdražší a nejluxusnější, kde se budete cítit jako pravá dáma.

Mou srdcovkou je jednozačně slavná luxusní pařížská cukrárna Ladurée - jeden z nejznámějších tvůrců plněných makronek na světě, a tak se přimlouvám za to zastavit se zrovna tady o něco déle a povědět si o ní podrobněji. (Když budete v Paříži, určitě si toto místo nenechte ujít!) Historie této pařížské „čajovny " cukrárny je úzce vázána na historii stejnojmenné rodiny Ladurée. Vše začalo v roce 1862, kdy mlynář Louis Ernest Ladurée založil svou první pekárnu v Paříži na rue Royale. V roce 1871 ji pak postihl požár a to byla mimo jiné příležitost jak dát podniku novou tvář a přeměnit ji na oslnivou cukrárnu, jejíž výzdobou byl pověřen Jules Chéret, slavný malíř a umělec.

Její největší sláva však přišla v roce 1930, když Louisův vnuk, Pierre Desfontaines, dostal originální nápad slepit k sobě dvě makronky krémovou ganache. A tento úspěch přetrval až doteď. V salonech Ladurée dnes najdeme nepřeberné množství makronek nejrůznějších náplní, barev a příchutí, kterých se prý mimochodem denně prodá 15 000 kousků. A když vejdete dovnitř, připravte se na nezapomenutelný zážitek, budete si připadat jako v nějakém luxusním módním domě – nádherný interiér, z kterého srší klasická i dobová atmosféra, stropy v sádrové omítce, nástěnné reliéfy, na stropech masivní korunové lustry z muranského křišťálu v kontrastu s moderním osvětlením, díky kterému je možné naprogramovat nejrůznější scénáře světelných nálad třeba podle denního či ročního období pro tu nejlepší prezentaci vystavovaných makronek a ostatních sladkostí.

Ale v Ladurée už nějakou dobu nejde jen o makronky, tato značka je také spojena s módou, šperky nebo kosmetikou, nabízí i úžasné parfémy a svíčky. Ladurée má také svůj online shop, kde najdete nádherné dárkové boxy, které si můžete sami poskládat podle svých chutí a svého vkusu. Určitě se tu dá vybrat dokonalý svatební dar nebo dárek k narozeninám, který potěší snad každou ženu. A pokud byste přeci jen dali přednost jinému městu než Paříži, další salony objevíte třeba ve Versailles nebo Saint Tropez, od roku 2005 jsou zavedeny také v Londýně, Dublinu, Monaku, Ženevě, Římě, Dubaji, Hong Kongu, Tokiu, New Yorku, Miami nebo Sydney, nověji také v Brazílii, Švédsku a Austrálii.. Můžeme už snad jen doufat, že jeden pro nás otevřou i v Praze a když ne, alespoň budeme mít další důvod podívat se do Paříže.

Jak už bylo řečeno, Ladurée už dávno není jen obyčejná francouzská cukrárna, ale také módní značka. Například v roce 2012 vyhotovila Ladurée kolekci make-upu inspirovaného barvami svých makronek. Také pravidelně spolupracuje se slavnými módními návrháři, např. s Christianem Louboutinem nebo značkou Marni. Další zajímavostí je také výroba vlastního pečiva pro film Marie Antoinetta s Kirsten Dunst v hlavní roli. A v roce 2011 Ladurée vytvořila speciální makronky pro monackého prince Alberta II. na jeho svatbu..

Doufám, že si užijete nejen návštěvu Ladurée, ale i procházku po ostatních cukrárnách a moc si při tom neprošoupete boty, čeká nás totiž spousta ulic a bloků, cesta do kopce i z kopce, pěšky, na kole i letadlem.. A možná pak dostanete chuť upéct si své vlastní elegantní francouzské makronky nebo roztomilé americké cupcakes..
Sladkou cestu! ♥






A SHORT SWEET TRIP, ENJOY IT! 


CAKE SHOP MAKE PEOPLE HAPPY..


♥ FRENCH PATISSERIES ♥ 


♥ LADURÉE ♥


Vysněná kuchyně

    Středa, 23. Červenec 2014
Snad každá žena - kuchařka / pekařka / cukrářka má aspoň malou představu, jak má vypadat její vysněná kuchyně a určitě jedině v takové dokáže uvařit pro svou rodinu ty nejlepší obědy a večeře a péct ty nejlepší dorty a koláče na světě. Pro mě je kuchyně bezpochyby nejdůležitějším středobodem v domě (a ještě velká postel v ložnici). A tak už asi deset let sbírám a vystřihuji nejrůznější fotografie všech možných kuchyní a skládám si tak dohromady různé podobizny své vlastní kuchyně snů. Navíc v poslední době přibyly k mé sbírce obrázky z různých onlinových magazínů, a tak mě napadlo, co se tu o některé z nich podělit a třeba se i trošku inspirovat.;) Původně jsem chtěla pro ukázku vybrat nejlepších top 10, ale nakonec jsem stejně skončila u kuchyně s číslem 55.. Voilá, snad se budou líbit..;)

U mě už dlouho vedou kuchyňské linky v čisté bílé barvě, oživené výraznějšími doplňky. Bílá je nadčasová a elegantní barva a můžeme ji vlastně kombinovat s čímkoliv. Asi nejraději mám spojení bílé s roztomilými pastelovými tóny, které hlavně vyniknou na kuchyňských spotřebičích nebo třeba jídelních židlích či osvětlení. Také mám moc ráda kombinaci přírodního dřeva a dominantní červené barvy. Červená působí optimisticky, je divoká a vášnivá, ale zároveň uklidňuje a v kuchyni má určitě své místo. Stačí jen najít tu odvahu..

Z obrázků je evidentní, že je mi také blízký romantický country styl, kde nechybí často růžová a mužům by se mohlo zdát, že v takové kuchyni může vařit a přetrvávat jen žena, proto jsem do výběru přidala i nějaké kuchyně pro pány v temnějších barvách..

Ta moje vysněná je propojená s jídelnou a tvoří jednu velkou místnost s obývacím pokojem, abych mohla při vaření trávit více času s rodinou nebo návštěvou. Nesmí chybět velká rustikální okna a francouzské dveře, které vedou rovnou do zahrady, odkud se v létě podává rodinná snídaně nebo třeba večeře s přáteli. V ideálním případě bych si přála mít ještě svou vlastní venkovní kuchyň, ale o venkovních kuchyních zase až někdy jindy.. ;)

Také rozhodně nemůžu žít bez velké ledničky v retro stylu (miluju např. ty od italské značky Smeg v pastelových barvách) a ostatních spotřebičů jako je kvalitní multifunkční trouba, kuchyňský robot nebo automatický kávovar (umíte si představit kuchyni bez vůně čerstvé ranní kávy?).. Jednou z dalších věcí, které mě v kuchyni baví, je křišťálový lustr, který se opět vrací do módy a dodá každé kuchyni svůj osobitý vzhled. I když to není úplně praktické, úžasně vypadají dřevěné stropní trámy nebo třeba otevřené poličky naplněné kuchyňským nádobím. A nesmím zapomenout na živé květiny a bylinky, které kuchyni krásně provoní a oživí.

V případě spotřebičů většinou platí, čím lepší výrobek, tím také kvalitnější a dražší, to se ale rozhodně netýká zbytku kuchyně. Zařídit místnost, která má své osobní kouzlo a kde se celá rodina bude cítit dobře, je při troše trpělivosti hlavně o fantazii a originalitě. Já ráda kombinuji moderní prvky se starými a jsem ve svém živlu, když se můžu u nás a ještě raději někde v zahraničí procházet po bleších trzích a ulovit si do sbírky další originální kousky. Naposledy se mi to povedlo na nedělním bleším trhu v Aptu, v Provence, kde jsem třeba ukořistila krásný keramický máselník, sadu zapékacích mističek s víčkem nebo malou starožitnou skleničku, kam dávám domácí džem. A při troše štěstí se dá se narazit i na úžasný kus nábytku, na kterém se podepsal čas a má tu správou patinu, která dokáže v bytě vykouzlit nezaměnitelnou atmosféru. Právě takové věci mi dávají pocit domova, aniž bych měla dojem, že bydlím v pokoji z reklamy nebo katalogu. Hlavní je nebát se popustit uzdu své fantazii, pohrávat si s barvami, kombinovat přírodní a jiné materiály, moderní a vintage prvky, třeba i kousky recyklovaného materiálu..stačí jen hledat, vnímat, přemýšlet, cítit, poslouchat intuici.. ♥

Někdy to sice zabere trochu času, vypátrat a poskládat ty správné kousky dohromady, ale určitě to za ten pocit stojí. Není nad to obklopit sebe a svou rodinu věcmi, které mají duši a svůj vlastní příběh, který vás spojuje..prostředím, kde se budete cítit šťastně a příjemně. To se přeci musí pozitivně odrazit i na rodinných vztazích a výsledném vaření a pečení!..

Přeji vám, abyste i vy co nejdříve našli „tu pravou" (pokud ji tedy ještě hledáte) - místo, kde vás bude bavit žít, jen tak si nalít víno, relaxovat, radovat se ze společného vaření a pak stolovat s rodinou, přáteli, zpívat a tančit..

P.S. Jaká je ta vaše vysněná? ♥






My kitchen is seasoned with love ♥ 


Kitchens are made to bring families together!


REAL KITCHEN..GOOD FOOD..GOOD FRIEND..GOOD TIME 


Love country kitchen with Heart & Soul ♥


25 tipů na ten nejlepší dort na světě ♥

    Neděle, 6. Červenec 2014
Tentokrát bych se s vámi ráda podělila o několik cenných rad, které mám vyzkoušené a které vám snad dopomohou k tomu, dovést právě ten váš dort k naprosté dokonalosti.
Nevím, zda všechny rady využijete na všechny dortové recepty, ale snad vám alespoň nějaké přijdou vhod..

P.S. Nejsem bůhvíjak zkušená pekařka dortů, a tak i já ocením další užitečná doporučení, která vás napadnou..;)

Let's go ;)


1. Organizace. Velmi důležitá je organizace. Pokaždé se snažím plánovat dopředu – už pár dní před pečením nakupuju chybějící suroviny, na poslední chvíli se mi nemusí podařit všechny ingredience sehnat. Pečení patrových dortů zabere hodně času, proto je důležité rozplánovat si např. dva dny – jeden na pečení korpusů, druhý na výrobu náplně a polevy (pokud chceme ještě stejný den dort použít, nemusíme to za jeden den stihnout). Dopředu si také můžeme připravit místo v lednici nebo mrazáku a naplánovat si jednotlivé fáze přípravy, abychom si co nejvíce ušetřili čas..

2. Teplota surovin. Opět nesmíme zapomenout, že musí mít ingredience jako máslo nebo vajíčka, ale i mléko, podmáslí, atd. pokojovou teplotu. Žloutek od bílku odděluji, když jsou vajíčka ještě studená, pak je nechám dojít pokojové teploty. Pozor, když šleháme bílky na sníh, musí mít vždy pokojovou teplotu nebo být teplé! Zmíněné suroviny vyndavám z ledničky cca 60 – 90 minut před samotným pečením.

3. Zkouška čerstvosti vajíček (může se hodit i na recepty, kde potřebujeme použít vajíčka v syrovém stavu). Pokud chceme zjistit, zda jsou vajíčka opravdu čerstvá, můžeme udělat test – vejce ponoříme do misky s vodou, pokud se potopí, měla by být čerstvá, pokud se vznáší a drží se na jedné straně, něco je špatně. Další test – pokud vajíčko rozklepneme na talířek a drží krásně pohromadě a žloutek se neroztéká, je čerstvé. Samozřejmě doporučuji vajíčka z biochovů, kde mají slepice dobré podmínky k tomu, aby byla jejich vajíčka kvalitní a měla skvělou barvu a chuť.

4. Velikost vajíček. Na pečení používám většinou vajíčka velikosti L – velká vajíčka (a s označením 0 = nosnice chované v souladu s ekologickým zemědělstvím). Může se ještě hodit:
1 bílek z velkého vejce = 37 gramů, 1 žloutek z velkého vejce = 20 gramů.

5. Nahrazování surovin. 1. Mléko. Pokud nám chybí v lednici mléko, které potřebujeme přidat do těsta, můžeme trochu zaexperimentovat a zkusit ho nahradit jogurtem nebo zakysanou smetanou, bude pak i více vláčné. 2. Podmáslí. Podmáslí můžeme nahradit tak, že do šálku s mlékem přidáme lžičku octa a promícháme.

6. Vanilka. Do těsta se nejlépe hodí pravý vanilkový extrakt, žádné náhražky nebo vanilková aromata, případně můžeme použít mletou vanilku. Pokud přidávám do těsta nebo náplně více chutí, nejprve začínám s vanilkou, zvýrazní chuť nejlépe.

7. Suroviny nemají pokojovou teplotu. Pokud se nám stane, že zapomeneme nebo nemáme čas vyndat vajíčka nebo máslo předem z lednice a potřebujeme je rychle přivést k pokojové teplotě: 1. celá vajíčka dáme na 30 minut do mísy s vlažnou vodou (ne horkou!), 2. máslo nakrájíme na malé kostičky a necháme stát na talíři alespoň 15 minut.

8. Máslo. Před pečením se raději ujistíme, že vždy používáme nesolené máslo.:)

9. Máslový krém. Když šleháme máslo spolu s cukrem, směs by měla být na konci světlá a nadýchaná - zabere to cca 5 minut.

10. Příprava těsta. Před přidáním tekutých surovin zamícháme nejprve metlou všechny suché suroviny. Když spojujeme suché a tekuté ingredience na těsto, vždy začínáme a končíme těmi suchými (takže nám vyjde 3 x suchá směs, 2 x tekutá) a nejprve šleháme na nízký stupeň, než se spojí dohromady.

11. Šlehání. Není nutné cokoliv šlehat na nejvyšší stupeň, určitě tím ušetříme i životnost robotu.

12. Správné množství ingrediencí. 1. Cukr. Dáváme si pozor na množství cukru v těstě – příliš mnoho cukru může způsobit, že bude vrchní krusta moc tmavá. Když ho zase přidáme málo, bude krusta příliš světlá nebo tvrdá. 2. Mouka. Příliš mnoho mouky může způsobit popraskání nebo vysušení těsta atd.

13. Vážení surovin. Nezapomeňme, že vážení kuchyňskou váhou, nejlépe digitální, je ten nejpřesnější způsob vážení. Pokud máme v receptech uvedené jiné míry jako např. měření podle šálků, je riziko, že každý naměří trochu jiné množství, zatímco podle gramů je to sázka na jistotu!

14. Sůl. Špetkou soli v těstě nikdy nic nezkazíme, sladkému pečivu dodá tu správnou chuť.

15. Žloutky. Před přidáním do těsta promícháme žloutky vidličkou.

16. Vaječné skořápky. Zatoulaný kousek skořápky v těstě zkusíme odstranit půlkou prázdné skořápky. Když se nám to nepodaří, během pečení by měly skořápky klesnout na dno, zkusíme tedy upečený korpus otočit a kousky skořápek vyndat až potom.

17. Bílky. Když mixujeme bílky, doporučuji vytřít papírovou utěrkou všechno kuchyňské náčiní a mísu robotu octem nebo citrónovou šťávou, abychom odstranili případné zbytky mastnoty - ta by pak mohla ohrozit správnou konzistenci bílků.

18. Pečení korpusů. U patrových dortů pečeme nejlépe každou vrstvu zvlášť, to aby byly dortové korpusy rovnoměrně upečené, stejně vysoké a vláčné. Je to lepší, než upéct jeden vysoký korpus a pak ho rozřezávat na tři kusy. Pokud pečete dorty častěji, doporučuji pořídit si více forem stejné velikosti, abyste nemuseli péct korpusy po jedné formě, zabere to pak hodně času. Dortovou formu vždy plníme těstem do 1/2 formy, max. do 2/3.

19. Pečení. Důležitým pravidlem je nikdy neotevírat troubu před 20. minutou pečení nebo tím narušíme pečicí proces. Vždy počkáme minimálně 20 minut a následně rotujeme formami v troubě, aby se korpusy rovnoměrně propekly. Maximální čas pečení je většinou tak 35 minut – musíme dát pozor, abychom korpusy nepřepekli, potom by byli příliš vysušené. Je dobré pořídit si samostatný termometr, který je přesnější než ukazatel teploty na troubě, proto s ním dosáhneme při pečení lepších výsledků. Pokaždé čekáme, až dosáhne trouba požadovaného stupně a pak až vkládáme formu s těstem. Pokud v troubě pečeme korpusy ve více formách najednou, od sebe by měly být oddělené alespoň několik centimetrů, umístíme je také dále od stěn trouby. Hotový korpus poznáme tak, že do jeho středu zapíchneme špejli a ta vyjde ven čistá a suchá. Než korpusy vyjmeme z formy, necháme je nejprve chladnout cca 20 min. na mřížce, poté vyjmeme a necháme kompletně vychladnout.

20. Dortová točna. Při zdobení dortů nedám dopustit na točnu, krásně se pomocí ní nanáší na dort náplň i poleva. První korpus patrového dortu položíme na stejně velký kruh, např. vystřižený z kartonu, položíme ho na točnu a pokračujeme dál v práci. Když je celý dort naplněný a potřený polevou, přendáme ho z točny i s kartonovou podložkou na ozdobný stojan.

21. Cukrářská paleta. K rovnoměrnému nanášení krému nám nejlépe poslouží cukrářská paleta, doporučuji pořídit si oba typy - zahnutou natíráme vrchní část dortu a rovnou jeho strany.

22. Náplň a poleva. Na natírání náplně používáme paletu nebo klasickou kuchyňskou špachtli, na okraje a jejich zdobení můžeme použít cukrářský sáček. Když máme dort naplněný zevnitř, svrchu i ze stran, dáme ho alespoň na půl hodiny vychladit do lednice, až poté na něj dále natíráme polevu. Trik - pokud chceme dát dortu s polevou trochu lesku, použijeme fén na vlasy - na střední stupeň foukáme po vnějších stranách dortu – nejlépe těsně před použitím.

23. Cukrářská škrabka. Pokud chceme dosáhnout toho, aby byla náplň na dortu rovnoměrně rozetřená a perfektně hladká, předtím než aplikujeme polevu nebo fondán, použijeme cukrářskou škrabku. Pomocí škrabky rovnoměrně odstraníme přebytečné množství krému na stranách i vrchu dortu. Škrabkou nebo paletou pak můžeme zahladit i polevu.

24. Skladování dortu. Pokud korpusy nechceme použít hned, dáme je zamrazit, poté co vychladnou. Můžeme je např. zabalit do plastové fólie – v mrazáku by měly vydržet dokonce až 3 měsíce. Co se týká skladování naplněných dortů, dort zabalený ve fólii by měl vydržet při pokojové teplotě 2 dny, v ledničce asi 5 dní a v mrazáku měsíc.

25. Podávání. Po nanesení konečné polevy dáme dort opět do lednice vychladit a pak až podáváme. Příliš vychlazený dort necháme před podáváním 1 – 2 hodiny odležet na pokojovou teplotu.



It´s time for sweet little something, BABY.. 


Baking a Cake..My Way Into Your Heart ♥


PIECE OF CAKE, PIECE OF LOVE.. 

1 2 3 4 5
Copyright 2014VFB Media