O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Stout Gingerbread (zázvorový chlebíček)

    Středa, 16. Červenec 2014
První zmínka o zázvorovém chlebíčku sahá prý až do roku 1796, kdy ho poprvé ve své kuchařce otiskla Amelia Simmons. Tak jako dnes máme nespočetné množství receptů a kuchařek obsahující nejrůznější dorty a koláče, v 19. století byly v Americe stejně populární právě nejrůznější recepty na zázvorové chlebíčky. A tak se zkusme aspoň na chvilku vrátit v čase o krok zpátky a pojďme nakouknout do amerických domácností devatenáctého století. Chlebíček dělám nejraději přes vánoční svátky. Nejenže je díky pivu vláčný, ale také úžasně voní po skořici, kardamomu nebo hřebíčku, prostě po Vánocích..i když si ho upečete teď v létě, až vám vůně čerstvě upečeného chlebíčku provoní kuchyni, uvidíte, že se vám vybaví všechny krásné vánoční vzpomínky.. Stačí už ho pak jen ovázat krásnou stuhou a ozdobit práškovým cukrem. Jeden ochutnejte, druhý darujte někomu jen tak, z lásky. ♥ P.S. Tentokrát jsem udělala výjimku a použila hrnkovou metodu měření a kdo by přeci jen chtěl pracovat s gramy, může využít třeba tento anglický převodník.

Recept

Ingredience:

(na 2 menší chlebíčky)

1 hrnek tmavého piva typu Stout(nejlépe zn. Guinness, české např. zn. Primátor)
1 hrnek tmavé melasy (seženete např. v Marks&Spencer)
1/2 lžičky jedlé sody
2 hrnky hladké mouky
1 1/2 lžičky prášku do pečiva
2 polévkové lžíce sušeného zázvoru
1 lžička mleté skořice
1/4 lžičky mletého hřebíčku
1/4 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
špetka mletého kardamomu
3 velká vejce
1 hrnek hnědého cukru
3/4 hrnku rostlinného oleje

Dekorace:


cukr na ozdobu (stačí smíchat v cukřence moučkový cukr s trochou vanilky či vanilkového cukru)
(neslazená smetana, čerstvě našlehaná)

Pomůcky:

forma na chlebíček, robot

Postup

Předehřejeme si troubu na 180° C. Formu na chlebíček si vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou, přebytečnou mouku vyklepeme.

V hrnci přivedeme pivo s melasou k varu, poté odstraníme z plotny. Přidáme jedlou sodu a dáme vše vychladit na pokojovou teplotu. V jiné míse prosejeme mouku, prášek do pečiva a koření.

V misce robotu ušleháme vejce s šálkem cukru, pak přidáme olej, směs piva a melasy a nakonec směs mouky a koření. Mixujeme, dokud se vše správně nespojí. Vzniklé těsto nalijeme do formy. S formou několikrát bouchneme o linku, abychom z těsta odstranili přebytečné vzduchové bubliny.

Pečeme uprostřed trouby, dokud se na špejli neuchytí jen několik drobečků – zabere to přibližně 50 minut. Troubu vypneme a necháme chlebíček dojít ještě 5 minut na mřížce v troubě, až poté ho dáme na chladnější místo.

Chlebíček vyklopíme a podáváme posypaný cukrem a ozdobený čerstvě ušlehanou smetanou.

TIP: Nejlepší je upéct chlebíček den před podáváním, bude potom ještě vláčnější. Zabalený vydrží při pokojové teplotě alespoň 3 dny!

Zázvor, hřebíček, kardamon, skořice..


Vychutnejte si vánoční atmosféru naplno!


BREAD WITH SPICY FLAVOR OF GINGER


CHRISTMAS MOOD IS IN THE AIR..

Copyright 2014VFB Media