O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Vánoční štola s kořením

    Pátek, 2. Prosinec 2016
Na vánočním cukroví a Vánocích vůbec mám strašně ráda vůni čerstvého koření, a proto i recept na vánoční štolu jsem letos ozvláštnila směsí z muškátového květu, skořice, kardamomu a zázvoru. I když v těstě jsou vlastně samé úžasné ingredience evokující vánoční čas jako rozinky v rumu, kandovaná kůra, vanilka nebo pistácie (jo a určitě nevynechejte dobrou pomerančovou marmeládu, která štole dodá správný říz). Ideální čas je upéct ji první adventní týden, aby se stihla alespoň tři týdny uležet, právě teď je tedy ta správná doba.. Akorát na Boží hod si na ní můžete pochutnat s celou rodinou na snídani, kdy už bude krásně vláčná a všechny chutě a vůně dokonale propojené a uležené. Práce s ní je nečekaně jednoduchá, dokonce jde o verzi, kdy se těsto nemusí nechat kynout a nemusí se ani překládat, jako tomu u klasických receptů bývá. Tak s chutí do toho! Držím palce, ať se povede a podaří se vám ji uschovat před všemi mlsálky až do Štědrého dne;-)

Recept

Ingredience:


Těsto
1-2 balíčky strouhané citrónové kůry (Finesse Dr. Oetker)
50 g rozinek, namočených v rumu
50 g brusinek, namočených v rumu
100 g kandované citrusové kůry
4 lžíce rumu nebo koňaku
500 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky mletého zázvoru
1/4 lžičky skořice
1/4 lžičky kardamomu
1/4 lžičky muškátového květu
100 g krystalového cukru
100 g pistácií, nahrubo nasekaných
2 vajíčka
100 ml mléka
4 lžíce pomerančové marmelády
semínka z 1 vanilkového lusku
200 g změklého másla

Glazura
50 g rozpuštěného másla
moučkový cukr


Pomůcky:

plech na pečení + pečicí papír, alobal


Postup

1. Začneme tím, že si namočíme přes noc rozinky a brusinky v rumu nebo koňaku. V den D si předehřejeme troubu na 180 stupňů. Do velké mísy nasypeme namočené rozinky s brusinkami spolu s citrónovou kůrou (strouhanou i kandovanou) a k nim prosejeme mouku, prášek do pečiva, koření a cukr. Dobře promícháme. Přidáme nasekané pistácie a znovu promícháme do spojení. Do mísy robotu nalijeme mléko, přidáme vajíčka, semínka z vanilkového lusku, pomerančovou marmeládu a máslo a všechny ingredience prošleháme. K tekuté směsi přidáme suchou a ručně vypracujeme pomoučenýma rukama jemné těsto.

2. Rozdělíme ho na dvě části a vytvarujeme dva obdélníkové bochníky. Ty přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Rukou uděláme hluboký žlábek doprostřed každého bochníku, aby se nám prostředek v troubě nenafoukl a ještě potřeme trochou mléka. Bochníky pečeme asi 40 minut v nejnižší části trouby. Pokud těsto začne shora rychleji hnědnout, zakryjeme vršky pečicím papírem. Ihned po vyndání z trouby je potřeme rozpuštěným máslem a okamžitě poprášíme moučkovým cukrem v několika intervalech, až dosáhneme silné vrstvy. Štoly necháme chvíli vychladnout a pak je zabalíme do alobalu. 3 - 4 týdny skladujeme na chladném místě. Před podáváním je posypeme ještě další vrstvou moučkového cukru a nakrájíme na plátky.

UŽIJTE SI POHODOVÝ VÁNOČNÍ ČAS!

via GIPHY

Copyright 2014VFB Media