O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Vaječňák na tři způsoby

    Neděle, 6. Prosinec 2015
Letos se nám plány na vánoční přípravy trochu posunuly, ale už je všechno dohnané, výzdoba je kompletní, byt prozářený světýlky, teď už ho jen provonět vánočním cukrovím.. Jako první - startovní vánoční příspěvek mám pro vás nachystané hned tři zaručené recepty (první z nich jste mohli zahlédnout už minulé Vánoce) na klasický vánoční likér, hádejte jaký asi. U nás doma nemít na Vánoce domácí vaječňák, svět by musel být vzhůru nohama. Musí ho být vždycky pořádná zásoba, aby zbylo pro všechny i nečekanou návštěvu! Jediným minusem je týdenní čekání, než se trochu odleží, přesto u nás zázračně ubývá už od prvního dne.. Musím vám ještě říct, že výtečný je také na dně skleničky zalitý horkou čokoládou, ozdobený čerstvou šlehačkou. Tak jaký si vyberete? Na zdraví a vánoční atmosféru!


RECEPT + POSTUP


Pomůcky

trychtýř, lahev s víčkem nebo špuntem


LUXUSNÍ VAJEČŇÁK

5 žloutků
2 vanilkové cukry
semínka z 1 vanilkového lusku
600 ml sladké smetany
1 salko
300 ml rumu

V nádobě prošleháme elektrickým mixérem nebo jen ručně vidličkou žloutky s cukrem a vanilkovými semínky. Postupně přilijeme smetanu, salko a rum. Hotový vaječný koňak nalijeme pomocí trychtýře do skleněné lahve. Uzavřeme a necháme v lednici odležet alespoň jeden týden.


KLASICKÝ VAJEČŇÁK

3 l mléka
7 vanilkových cukrů
100 g moučkového cukru
6 žloutků
200 ml rumu

V hrnci svaříme mléko s vanilkovými cukry, dáme vychladit. Pak přimícháme podle chuti moučkový cukr a rum, na závěr ještě rozšlehané žloutky. Dobře promícháme, přecedíme přes jemné sítko do nádoby a trychtýřem naplníme lahve. Utěsněné je necháme v chladu odležet.


BABIČČIN VAJEČŇÁK

5 žloutků
200 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 vanilkový lusk
600 ml sladké smetany
200 ml rumu

Smetanu a vanilkový lusk přivedeme k varu, lusk vyndáme. V misce mezitím prošleháme žloutky s oběma cukry a ke směsi pak opatrně přimícháme vanilkovou smetanu a rum. Dobře spojíme a následně přecedíme přes sítko nebo plátýnko do nádoby. Přelijeme do lahve a uzavřenou ji dáme odležet do lednice.

Copyright 2014VFB Media