O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Slavnostní vaječňák

    Pondělí, 19. Prosinec 2016
Vánoce bez vaječného koňaku jako by u nás ani nebyly! Už jako malá jsem ho tajně chodila babičce ochutnávat po malých douškách do sklepa. Kromě jejího receptu poslední roky zkouším pořád nové a nové poměry a kombinace, které také můžete najít tady na blogu. Letos jsem do něj přidala vanilku a vánoční koření a nazvala ho “slavnostní”, protože vám jeho chuť bude připadat výjimečná a určitě jím okouzlíte při slavnostních okamžicích u vánočního stolu! Díky našlehaným bílkům je krásně jemný a nadýchaný a díky skořici a muškátovému oříšku zase náramně voňavý. Vyzkoušejte více variant, vychlazený se špetkou muškátového oříšku, nebo až přijdete domů vymrzlí po pořádné zimní procházce, ohřátý, ozdobený čerstvou šlehačkou.. CIN CIN!

Recept

Ingredience:


700 ml plnotučného mléka
250 ml smetany na šlehání
3 kousky skořice
1 vanilkový lusk, semínka zvlášť
1 lžička muškátového oříšku, čertsvě nastrouhaného
5 žloutků
130 g krupicového cukru
250 ml rumu
5 bílků

recept na perníčky ZDE


Pomůcky:

kuchyňský robot (elektrický šlehač), uzavíratelná láhev


Postup

1. Do středně velkého kastrůlku nalijeme mléko a smetanu, přidáme kousky skořice, rozkrojený vanilkový lusk, semínka z vanilkového lusku a muškátový oříšek.

2. Na středním plameni přivedeme směs k varu, pak ihned odstavíme a necháme vychladnout a luhovat koření.

3. V míse robotu si zatím prošleháme žloutky s cukrem, až zesvětlají a jsou krásně nadýchané. Opatrně přilijeme mléko svařené se smetanou (lusk a skořici předtím vyjmeme) a pokračujeme ve šlehání, až je směs spojená a hladká. Nakonec přilijeme rum a dobře promícháme.

4. Vzniklou tekutinu nalijeme do připravené láhve a necháme přes noc odpočinout v lednici. Druhý den si už jen v robotu prošleháme bílky do tuhého bílého sněhu a spojíme je s uleželým koňakem. Nalijeme ho zpět do láhve a necháme vychladit. Dobře uskladněný by měl vydržet minimálně do Silvestra.

5. Vaječný koňak podáváme o Vánocích ve slavnostních sklenkách ozdobný špetkou muškátového oříšku. CIN CIN!

Copyright 2014VFB Media