O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Dokonalé vánoční perníčky

    Čvrtek, 10. Prosinec 2015
Už před pár lety jsem si oblíbila kořeněné perníčky, kam se přidává černá melasa, díky níž mají krásnou tmavou barvu. Konkrétně z tohoto receptu jsem nadšená moc, má dokonalé těsto, se kterým se hravě pracuje a z perníčků určitě udělá kromě vánoční dekorace i oblíbené cukroví pro děti. Mají skvěle vyváženou chuť a upečené jsou krásně měkké uprostřed a lehce křupavé na okrajích. Na závěr jsem si pro vás pro potěšení přichystala sváteční cedulky od mé oblíbené Ashley Alexander, kterými můžete dozdobit dárky nebo třeba vánoční stůl, stačí je jen vytisknout na bílou čtvrtku.. *** Přeji vám všem, abyste užívali vánoční atmosféry a při pečení neměli žádný stres, mně k tomu letos mimo jiné dopomáhá David Ian a jeho okouzlující vintage koledy (VINTAGE CHRISTMAS), už jen ty sněhové vločky.. ***

Recept

Ingredience:


Těsto
455 g hladké mouky
2 lžičky skořice
2 lžičky mletého zázvoru
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky rozemletého hřebíčku
špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
115 g másla, pokojové teploty
115 g hnědého cukru
50 g krupicového cukru
1 velké vajíčko
175 ml černé melasy (např. Marks & Spencer)
1 lžička vanilkového extraktu

bílek na potření

Poleva
1 bílek
kapka citrónové šťávy
moučkový cukr podle potřeby

Pomůcky:

robot, potravinářská fólie, vál na těsto + váleček, vykrajovátka na sušenky, malé kulaté vykrajovátko, pečicí papír, mašlovačka, zdobicí sáček, provázek


Postup

Troubu předehřejeme na 175 stupňů. Ve velké míse prosejeme společně mouku, sůl, jedlou soudu a všechno koření.

V jiné misce robotu prošleháme máslo s oběma cukry na nadýchanou směs, zabere to asi 5 minut.

Snížíme rychlost a přidáme vajíčko, po chvíli ještě melasu a vanilkový extrakt. Mixujeme do spojení.

Na závěr přidáme suchou směs z mouky a koření, pokračujeme v mixování ještě asi minutu. Těsto musí být vláčné, ale nemělo by být příliš lepivé, v takovém případě přidáme ještě trochu mouky.

Zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň 2 hodiny odležet v chladu. Připravené těsto přendáme na vál a mezi dvěma pečicími papíry ho válečkem rozválíme na oválný plát (chvilku trvá, než nám těsto trochu změkne).

Sundáme papír a samotný plát přendáme ještě na půl hodiny do ledničky. Potom vykrajujeme perníčky, které přendáme na plech vyložený pečicím papírem, vyrobíme ještě malou dírku, potřeme bílkem a pečeme asi 8 - 10 minut dozlatova, necháme vychladnout na mřížce.

Na polevu si připravíme středně velkou misku s bílkem, přidáme kapku citrónu a vidličkou ho postupně utřeme s prosátým moučkovým cukrem.

Ten přidáváme tak dlouho, až dostaneme požadovanou konzistenci, světlou a akorát hustou, zabere to pár minut. Polevu přendáme do cukrářského sáčku s ustřiženou špičkou a můžeme zdobit!

Polevu necháme zaschnout. Na závěr můžeme uvázat barevný provázek.

Cedulky ke stažení najdete v plném rozlišení TADY





Copyright 2014VFB Media