O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Tradiční koláčky Mince Tarts

    Neděle, 20. Prosinec 2015
Pokud máte ambice vyzkoušet letos něco nového, zkuste třeba typické anglické vánoční cukroví tzv. Mince Tarts, bez kterého Britové nemůžou být. Jde o malé roztomilé koláčky plněné úžasně voňavou náplní z ovoce, pomerančové kůry, koření a brandy, kterou si buď můžete vlastnoručně vyrobit, nebo ji seženete už připravenou (M&S). Těsto je křehké a máslové a nejlépe ho doplní našlehaná smetana, ještě větší zážitek je však servírovat koláčky teplé s vanilkovou zmrzlinou polité brandy omáčkou. Je to prostě velká dobrota, posypané cukrem navíc vypadají moc krásně na vánočním stole.. P.S. Už od středověku se traduje, že když budete jíst koláčky každý den od Štědrého dne až do Tří králů, budete mít mít štěstí celý rok!

Recept

Ingredience:


Náplň
360 g sušeného ovoce
200 g hnědého cukru
50 g nasekaných mandlí
1 jablko, oloupané, hrubě nastrouhané
40 g másla, rozpuštěného
2 lžíce brandy
3 lžičky jemně nastrouhané pomerančové kůry
1 lžíce citrónové šťávy
1 lžička mleté skořice
1 lžička vánoční směsi koření
špetka muškátového oříšku

moučkový cukr na posypání

Těsto
300 g hladké mouky, prosáté
70 g krupicového cukru
160 g vychlazeného másla, nakrájeného
1 žloutek
2 lžíce ledové vody

1 vajíčko, prošlehané

Pomůcky:

robot, vál na těsto + váleček, vykrajovátka (kolečko, hvězda), forma na muffiny, potravinářská fólie, sítko


Postup

Jemně nasekámé polovinu sušeného ovoce. Přendáme ho do mísy, přidáme cukr, mandle, jablko, máslo, brandy, pomerančovou kůru a šťávu z citrónu, skořici, muškátový oříšek a ostatní koření.

Nakonec přisypeme zbytek ovoce a dobře promícháme. Směs zabalíme do potravinářské fólie a dáme macerovat na noc do lednice, občas můžeme promíchat.

Těsně před použitím necháme ze směsi odkapat pomocí sítka přebytečnou tekutinu.

Na přípravu těsta smícháme v míse robotu mouku, cukr a kostky másla. Mixujeme, dokud se nevytvoří konzistence podobná drobence. Pak přidáme žloutek a vodu a opět promixujeme. Rukama zpracujeme těsto, které dáme do potravinářské fólie a pak dáme vychladit na 20 minut.

Mezitím si předehřejeme troubu na 180 stupňů. Těsto vybalíme a vyválíme ho na pomoučeném vále na placku silnou 5 mm. Vykrajujeme kolečka o něco větší než je průměr koleček ve formě.

Do vymazané formy kolečko vždy stlačíme opatrně na dno, až nám vznikne malý košíček. Ten ještě propícháme na několika místech vidličkou a naplníme připravenou ovocnou - brandy směsí.

Potom vykrojíme ze zbylého těsta hvězdičku a na směs ji lehce přitiskneme. Hvězdičku ještě potřeme vajíčkem a hojně posypeme moučkovým cukrem.

Dáme péct doprostřed trouby asi na 25 minut dozlatova. Hotové mince tarts necháme 5 minut chladnout na mřížce.

Pak je opatrně vyjmeme z formy a necháme vychladnout úplně nebo podáváme ještě teplé se šlehačkou, nebo zmrzlinou a brandy omáčkou..





Copyright 2014VFB Media