O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Sváteční matcha kuličky

    Úterý, 20. Prosinec 2016
Vánoční cukroví v podobě nepečených kuliček vám bude stoprocentně chutnat a určitě nezůstane na vašem stolu dlouho! Základní hmota je vyrobena ze samých lahodných ingrediencí jako jsou datle, mandle, kakao, skořice, vanilka a mandarinková šťáva. Samotné kuličky pak můžete obalovat v holandském kakau nebo potravinářském prachu, ale pro zajímavější chuť a ještě lepší efekt doporučuji vyzkoušet matcha prášek, který dnes běžně seženete v čajovnách, čajových obchodech nebo prodejnách zdravé výživy. Obohatíte se tak o hotový poklad, protože tradiční japonský práškový čaj původem z Číny je nejvíce ceněným a opečovávaným druhem zeleného čaje. Obvykle se servíruje během slavnostních příležitostí v kruzích nejvznešenějších japonských vrstev, ale v poslední době je čím dál více oblíbený i v Evropě, mimojiné jako lahodná součást nejrůznějších dezertů, zmrzlin, kávových nápojů nebo čokolády. Matcha je příjemně sladká a jemná a nachází se v ní nekonečný zdroj životní síly a vytrvalosti, plný vitamínů a antioxidantů a široké spektrum živin jako je vápník, železo, vitamin C nebo vláknina. Každý lísteček obsahuje asi 400 různých látek, především theofilin s povzbuzujícími účinky, l-theanin s relaxačními účinky, antioxidanty, chlorofyl pomáhající při krvetvorbě, adaptagen proti stresu a polyfonické látky, které snižují hladinu cukru, má tedy antidiabetický efekt. Stojí za to po matcha čaji zapátrat, navíc na výrobu těchto kuliček vám bude stačit jen opravdu malé množství! Ať už je naservírujete jakkoliv, vždycky upoutají pozornost díky jejich zářivě zelené barvě, která ve mně evokuje Vánoce a slavnostní příležitost. Nebojte se tedy ani této zdravé varianty vánočního cukroví, chutná vážně nebesky ♥

Recept

Ingredience:


Na cca 20 kuliček

100 g celých mandlí, oloupaných
100 g vypeckovaných datlí
1 lžíce holandského kakaa
šťáva z 1/2 větší nebo 1 menší mandarinky
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky vanilky
špetka soli

Na obalení
10 g matcha čaje
(kakao)


Pomůcky:

food processor (tyčový mixér)


Postup

1. Ve food processoru si nejprve umeleme mandle na moučku.

2. K nim pak přidáme vypeckované datle, kakao, šťávu z mandarinky, skořici, vanilku a sůl.

3. Vše společně rozmixujeme na lepivou hmotu.

4. Lžičkou nabíráme malé množství hmoty a pomocí dlaní tvarujeme podobně velké kuličky.

5. Ty pak obalujeme v matcha prášku, případně v kakau. Před podáváním je skladujeme v lednici.

Copyright 2014VFB Media