O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Citrónové madlenky

    Pátek, 19. Prosinec 2014
Francouzské vánoční pečivo nemůže na našem stole chybět. Tím nejtypičtějším svátečním jsou pro mě citrónové madlenky. Musí být ovoněné citrónovou kůrou a posypané utřeným cukrem s rozmarýnem nebo levandulí. Madlenky by měly vždy tvarem připomínat mušličky - podle legendy jsou totiž symbolem svatojakubské pouti, na jejíž cestě je rozdávala lotrinská dívka jménem Madelaine. Stejně dobrou variantou jsou madlenky z kakaa nebo hořké čokolády nebo úplně původní z piškotového těsta a mandlemi. Ať vám chutnají.. Šťastné a veselé !

Recept

Ingredience:

150 g hladké mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
90 g krupicového cukru
2 vajíčka
kůra ze 2 citrónů
100 g másla, změklého + na vymazání
špetka soli
krupicový cukr na vysypání

Na ozdobu

50 g krupicového cukru
kůra ze 2 citrónů
(rozmarýn, levandule)

moučkový cukr

Pomůcky:


robot, formičky na madlenky, potravinářská fólie, pečicí papír


Postup


Na těsto si nejprve prosejeme mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Dáme stranou.

Kůru z citrónů utřeme s cukrem. Přidáme vajíčka a mixujeme společně asi 4 minuty.

Pak přidáme máslo. Nakonec vmícháme suché ingredience.

Snažíme se umixovat hutné těsto, ne našlehanou směs.

Zabalíme do potravinářské fólie a necháme vychladnout v lednici, nejlépe přes noc.

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Formičky na madlenky vymažeme tukem a poprášíme krupicovým cukrem.

Vrchovatou čajovou lžičkou těsta naplníme každou formičku a pečeme 8-10 minut lehce dozlatova.

Teplé madlenky můžeme ještě ozdobit cukrem utřeným s citrónovou kůrou (můžeme ještě doplnit přidat kousky rozmarýnu nebo levandule). Na závěr pocukrujeme moučkovým cukrem.


French Christmas Cookies


True Lemon Flavor


WISH YOU HAPPY CHRISTMAS


Copyright 2014VFB Media