O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Linecké cukroví

    Pátek, 12. Prosinec 2014
Linecké cukroví asi o Vánocích nikoho nepřekvapí, ale zároveň si bez něj Vánoce nedokážu představit. Pečení lineckého je u nás doma takový malý rituál už od mého dětství. Rok co rok, v polovině adventu, pustíme oblíbené koledy, otevřeme domácí vaječný koňak a jde se na to, vykrajování jde pak samo od ruky.. Recept je takový rodinný poklad - bezchybné těsto, se kterým se snadno pracuje, jen se musí nejprve nechat odležet v lednici. Doporučuju ho upéct přesně v tuhle dobu, nechat ho v krabici v chladnějším prostředí odpočinout, před Vánoci pak bude krásně křehké. Nejlépe chutná s pikantní marmeládou, rybízovou nebo malinovou. Pokud je nás u stolu víc, určitě doporučuju dávku těsta minimálně zdvojnásobit, mizí rychle.. Pro snazší zapamatování, základní poměr je vždycky jeden díl moučkového cukru na dva díly másla a tři díly mouky. Pokud dostanete chuť na obměnu, můžete do poloviny těsta přidat kakao. Perníčky a linecké jsou za mnou, vanilkové rohlíčky přede mnou a to pak teprve začne to pravé vánoční mlsání.. P.S. A balanced diet is a christmas cookie in each hand;)

Recept

Ingredience:


310 g hladké mouky + na vál
100 g moučkového cukru
210 g másla
2 žloutky
1/2 vanilkového cukru
jemně nastrouhaná kůra z 1/2 citrónu
pikantní marmeláda (rybízová, malinová)

Pomůcky:

vál + váleček na těsto, vykrajovátka, potravinářská fólie, pečicí papír


Postup

Máslo necháme změknout a citrónovou kůru nastrouháme najemno.

Ze všech ingrediencí vypracujeme rukama hladké těsto.

Těsto zabalíme do fólie a necháme uležet v ledničce (nejlépe přes noc).

Těsto rozválíme na tenčí plát a vykrajujeme tvary.

Troubu předehřejeme na 180 stupňů.

Vykrájené těsto přendáme na plech vyložený pečicím papírem a dáme do trouby.

Pečeme dobleda (asi 10 minut).

Hotové cukroví necháme vychladnout.

Pak už jen naplníme pikantní marmeládou.

Cukroví bychom měli nechat uležet v krabici několik dní na chladném místě.

Před podáváním můžeme ještě linecké pocukrovat.

*

*

Snowy Christmas Cookies

Perfect with Raspberry Jam


Baking Together ♥


Love Christmas Time ♥

Copyright 2014VFB Media