O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Vánoční perníčky

    Pondělí, 8. Prosinec 2014
Zdravím všechny. Doufám, že si naplno užíváte adventu a už jste stihli i vaši první dávku vánočního cukroví. Já jsem včera začala s perníčky, bez kterých si nedokážu představit žádné Vánoce. Teprve díky vůni vánočního koření, která se rozléhá po celé kuchyni, na mě přichází ta pravá vánoční atmosféra. Letos jsem udělala změnu a použila místo tradiční receptury těsto na perníčky tak, jak ho dělají ve Skandinávii - do těsta se namísto medu a kakaa přidává melasa a nechybí ani špetka pepře. Pokud jste zvyklí dělat větší množství, doporučuji použít dvojnásobnou dávku těsta. Pak už zbývá ta nejzábavnější část, kterou je samotné zdobení. S oblibou používám bílkovou polevu, kterou najdete tady, tu pak rozdělím do malých mističek a obravím gelovými barvičkami, pak už jen stačí zapojit svou vlastní fantazii.. Ozdobené perníčky také skvěle poslouží i jako milý vánoční dárek od srdce.. *Come sit at my table and share with me, Warm gingerbread cookies and cinnamon tea*

Recept

Ingredience:


cca 25 sušenek

115 g másla, pokojové teploty
65 g hnědého cukru
150 ml melasy
1 velké vejce
375 g hladké mouky, prosáté
1/2 lžičky jedlé sody
1 lžička skořice
1 a 1/2 lžičky sušeného zázvoru
1/2 lžičky muškátového oříšku, rozemletého
1/2 lžičky hřebíčku, rozemletého
1/2 lžičky pepře

bílková poleva, zdobicí tubičky, potravinářské barvy

Pomůcky:

formičky na vykrajování, pečicí papír, potravinářská fólie, vál + váleček na těsto, robot


Postup

V míse robotu smícháme máslo a hnědý cukr, promixujeme.

Pak přidáme melasu a vejce a vše spojíme dohromady.

V jiné misce prosejeme mouku, sodu, sůl a všechno koření.

Suchou směs přidáme k tekuté a opět dobře promixujeme (to zabere asi tak 1-2 minuty).

Těsto dáme do potravinářské fólie a necháme asi hodinu odležet.

Plechy vyložíme pečicím papírem.

Vál posypeme moukou a vyválíme těsto.

Pomocí formiček vykrajujeme nejrůznější tvary.

Před pečením dáme perníčky ještě alespoň na 15 minut vychladit do lednice.

Mezitím si předehřejeme troubu na 180° C.

Pečeme je v předehřáté troubě 8-10 minut.

Vychladlé perníčky ozdobíme polevou.

***

***

***

***

***

***

***

***

***



Happy Gingerbread Cookies

Love Christmas Sweets ♥


Eat, Drink & Be Merry


Merry Christmas Time ♥

Copyright 2014VFB Media