O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Vánoční biscotti s mandlemi, čokoládou a citrusy

    Pátek, 9. Prosinec 2016
Kromě tradičního vánočního cukroví mě každý rok láká vyzkoušet také nějaký nevšední druh jako třeba letos polomáčené čokoládové biscotti. Už jste je někdy pekli? Možná je znáte pod jejich druhým názvem “cantuccini” jako italské mandlové sušenky. Kromě mandlí do nich můžete nasekat piniové nebo lískové oříšky či pistácie, na ovonění zase přidat citrusovou kůru, skořici nebo anýz. Biscotti se vždycky pečou nadvakrát, formují se do tvaru polena a pak se krájí na tenké polodlouhé plátky. Já jsem myslím vytvořila hezkou vánoční kombinaci s mandlemi, čokoládou, skořicí a citrusy. Když si přičichnete k nádobě čerstvě upečených biscittů, ucítíte opravdové Vánoce! Protože jsou spíše sušší a pěkně křupavé, namočené v čokoládové omáčce dostanou ty správné grády! Můžete je také namáčet do dezertního vína, jak to dělají Italové, ale božsky chutnají i s domácím vaječným koňakem! Užívejte si všech svátečních chutí a vůní v klidu a v pohodě;-)

Recept

Ingredience:


Na 1 plech

150 g hladké mouky + na poprášení
1 lžička prášku do pečiva
2 lžíce holandského kakaa
1/2 lžičky skořice
75 g krupicového cukru
80 g celých mandlí, neoloupaných
55 g kandované citrusové kůry
2 vajíčka
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžíce najemno nastrouhané pomerančové kůry
200 g tmavé čokolády, nasekané
1 lžíce rostlinného oleje


Pomůcky:

vál na těsto, plech na pečení + pečicí papír, ostrý nůž


Postup

1. Troubu si předehřejeme na 160 stupňů. Prosátou mouku, prášek do pečiva, kakao, skořici, cukr, mandle a citrusovou kůru dáme společně do mísy a promícháme stěrkou. Uprostřed mísy uděláme prostor, přidáme vajíčka, vanilkový extrakt a pomerančovou kůru a zformujeme do spojení. Přendáme na lehce pomoučený vál a uhněteme rukama pevné těsto. Z něj vytvoříme tvar polena 18 cm dlouhý a přendáme na plech vyložený pečicím papírem.

2. Pečeme cca 30 minut, nebo dokud špejle nevyleze ven z těsta čistá. Po upečení necháme kompletně vychladnout na mřížce. Z vychladlého polena pak krájíme cca 5 mm plátky ostrým nožem. Plátky, jeden vedle druhého, položíme zpět na plech a pečeme dalších 12 - 15 minut dokřupava a dozlatova. Necháme úplně vychladnout.

3. Mezitím si připravíme vodní lázeň - do kastrůlku nalámeme kousky čokolády, přidáme lžíci oleje a necháme společně rozpustit na hladkou polevu, příležitostně mícháme. Čokoládu nalijeme do užší sklenice, aby se nám biscotti dobře namáčely. Obalujeme je v čokoládové omáčce jen z poloviny a pokládáme zpět na pečicí papír. Necháme ztuhnout 20 minut v lednici nebo na jiném chladném místě. Biscotti skladujeme ve vzduchotěsné nádobě v chladu.

HAPPY BAKING DAYS!

Copyright 2014VFB Media