O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Veselé sušenky s polevou

    Středa, 9. Červenec 2014
V takovém deštivém dni jako je ten dnešní hledám vždycky něco, co ho udělá aspoň trochu veselejší a barevnější. Vanilkové sušenky hrají krásnými pastelovými barvami a určitě jsou tou pravou sázkou na zamračené letní odpoledne. Stačí k tomu několik základních ingrediencí, potravinářské barvičky, kreativní nálada a výtvarné odpoledne může začít! Zapojte do jejich výroby děti nebo je vytvořte někomu pro štěstí, zabalené do celofánového sáčku s osobním vzkazem nebo přáním. Barevná zvířátka vás určitě rozveselí a jak už někdo řekl „Veselost je nebem, pod kterým se všechno daří“.. hezký den;)

Recept

Ingredience:

Těsto:

100 g másla, pokojové teploty
200 g hladké mouky
1 malé vajíčko
90 g krupicového cukru
vanilkový lusk (nebo 1/2 sáčku vanilkového cukru)

Bílková poleva:

2 bílky, pokojové teploty
1 lžíce citrónové šťávy
350 g moučkového cukru, prosátého

(nebo fondán)

Pomůcky:

robot, potravinářské barvičky, potravinářská fólie, pečicí papír, vál na těsto, vykrajovátka se zvířátky, cukrářský sáček, štětec


Postup

Těsto

Těsto si připravíme tak, že přidáme do robotu máslo s oběma cukry (vanilkovým luskem) a šleháme na nízkou rychlost, do té doby, než se nám vše spojí.


Potom přidáme vajíčko, opět zašleháme a nakonec přisypeme prosátou mouku. Směs prohněteme rukama na konzistentní těsto, to zabalíme do fólie a dáme na několik hodin do lednice vychladit (klidně přes noc).


Těsně před vyndáním těsta si předehřejeme troubu na 180° C. Na pomoučeném vále poté těsto rozválíme a vykrajujeme tvary zvířátek cca 0,5 cm silné.

Plech vyložíme pečicím papírem a figurky na něj naskládáme. Pečeme podle tloušťky těsta cca 5 – 10 minut. Necháme vychladnout.

Poleva

Mísu v robotu a násadu vytřeme citrónem pomocí papírové utěrky kvůli odstranění zbytků mastnoty. Dáme do nádoby bílky a citrónovou šťávu a šleháme na nižší stupeň, až se pěkně propojí.

Přidáme moučkový cukr a chvíli prošleháme na hladkou směs. Polevu rozdělíme do mističek a každou obarvíme jinou barvou. Pokud je poleva příliš hustá, zředíme ji pár kapkami vody a pořádně promícháme.


Barvičku nanášíme na vychladlé sušenky pomocí cukrářského sáčku, drobné úpravy děláme štětečkem.

Fondán

Jednotlivé kousky fondánu smícháme s požadovanými potravinářskými barvičkami a rozválíme na tenké plátky na válu posypaného moučkovým cukrem. Fondán vykrajujeme stejnými formičkami jako těsto, vykrojené tvary potom nalepíme pomocí štětce s vodou na vychladlé sušenky.


Sušenky by měly vydržet ve vzduchotěsné nádobě minimálně měsíc.

Vanilkové sušenky..

..s motivy zvířátek a barevnou polevou potěší každého


ENJOY YOUR COLOURFUL DAY!

AND SHARE YOUR PLEASURE ♥

Copyright 2014VFB Media