O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Levandulové sablés

    Sobota, 16. Srpen 2014
Křehounké a voňavé, plné kvalitního másla, to jsou tradiční francouzské sušenky sablés. Jejich původ sahá do 17. století, kdy se poprvé objevily ve městě Caen v Normandii. Říká se, že byly pojmenovány po Markýzovi de Sable, který je přivezl na dvůr krále Ludvíka XIV. Základ tvoří máslo, mouka, cukr, někdy i žloutky a dělají se nasladko, nejčastěji s příchutí citrónu nebo zdobené mandlemi, rozinkami, polité čokoládou nebo potřené marmeládou, ale i naslano, třeba s parmezánem. Já jsem si vzala inspiraci v Provence (v Nice-viz foto) a upekla levandulové. V Provence je typické přidávat levandulové květy nejen do sušenek, ale i do krémů, čokolády nebo kompotů. Tyhle sablés jsou ještě navíc ovoněné zvláštní ingrediencí, jakou je pomerančová voda, která se destiluje z pupenů pomerančových květů. Oblíbená je hlavně ve středomořské kuchyni, ve Francii ji třeba používají na dochucování madlenek.. Chuť křehkého máslového těsta provoněného levandulí a pomerančem..jak byste mohli odolat?

Recept

Ingredience:

100 g másla
50 g krupicového cukru
145 g hladké mouky + na poprášení válu
1 lžíce kukuřičné mouky
1 lžíce mletých mandlí
1 lžička pomerančové vody
2 lžičky sušených levandulových květů
1 vejce
1 žloutek + 2 lžičky vody na potření

Pomůcky:

robot + hnětací hák, potravinářská fólie, pečicí papír, vál na těsto, váleček, vykrajovátka


Postup

Do robotu přidáme máslo s cukrem a šleháme, dokud není směs dobře spojená a nadýchaná.

Potom přidáme obě prosáté mouky, mleté mandle, pomerančovou vodu, levandulové květy a vejce.

Pomocí hnětacího háku spojíme veškeré ingredience, dokud se z hmoty nevytvoří těsto ve tvaru koule. Těsto vyndáme, poprášíme moukou, zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 20 minut do lednice.

Mezitím si předehřejeme troubu na 190° C.

Plech vyložíme pečicím papírem a vál poprášíme moukou. Těsto rozválíme na tenkou placku a vykrajujeme kolečka o průměru 5-6 cm.

Přendáme na plech a potřeme žloutkem rozmíchaným s vodou. Pečeme asi 12 minut dozlatova.

Sušenky necháme dojít ještě 5 minut ve vypnuté troubě, pak je necháme vychladnout 15 minut na plechu a následně na mřížce.

Sušenky můžeme ještě posypat směsí levandulových květů a cukru. Ve vzduchotěsné nádobě by nám měly vydržet alespoň týden.

Máslové sušenky s nádechem Francie


SABLÉS S VŮNÍ LEVANDULE A POMERANČOVÝCH KVĚTŮ


LAVENDER..MY SUMMER HERB ♥


Provence Plants & French Cuisine

Copyright 2014VFB Media