O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Pistáciové sušenky s citrónem a mátou

    Čtvrtek, 5. Únor 2015
Kdo má rád vše spojené s citrónovou chutí, bude z těchto sušenek nadšený. Citrón se přidává do těsta, máslového krému i náplně, což perfektně doplňuje i kombinace s mátou a pistáciemi. Sladko kyselá chuť sušenek je příjemně osvěžující a neotřelá. A protože se pomalu blíží víkend, ideální je podávat sušenky o víkendovém dýchánku k čaji. Nebo pokud jdu na návštěvu k přátelům, naskládám je do plechové krabičky a voilà.. AFTER YOU EAT COOKIES EVERYTHING IN LIFE GETS BETTER :) Mějte se sladce !

Recept

Ingredience:


Sušenky

200 g krupicového cukru
170 g másla, změklého
1 vajíčko
šťáva a kůra z 1 citrónu
30 g pistácií, namletých
300 g hladké mouky
hrst mátových lístků, nasekaných nadrobno

Máslový krém

125 g másla, změklého
560 g moučkového cukru, dvakrát přesátého
2 lžíce mléka
šťáva z 1 citrónu

Citrónová poleva

280 g moučkového cukru, prosátého
šťáva z 1-2 citrónů
hrst pistácií, nasekaných na kousky

Pomůcky:

robot, pomoučený vál, cukrářský sáček + špička, stěrka, potravinářská fólie, pečicí papír


Postup

Máslový krém
Máslo nakrájíme na kostky a vložíme do mísy robotu. Šleháme asi 10 minut, až dostane světlejší barvu a nadýchanou konzistenci.

Rychlost pak snížíme a pomocí velké polévkové lžíce přidáváme postupně všechen prosátý cukr, což opět zabere dalších 10 minut.

Když je vše krásně propojené, přidáme mléko a citrónovou šťávu a ještě chvíli prošleháme do spojení. Hotový krém přendáme do cukrářského sáčku a dáme na chvilku vychladit.

Sušenky
Troubu předehřejeme na 180˚ C. 2 plechy vyložíme pečicím papírem.

Na těsto přidáme do mísy robotu máslo s krupicovým cukrem a 10 minut necháme společně prošlehat. Pak přidáme vajíčko a opět necháme směs dobře spojit.

Dále přidáme citrónovou šťávu a kůru, namleté pistácie a nasekané lístky máty. Na závěr přisypeme mouku a zpracujeme vláčné těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme na 30 minut vychladit do ledničky.

Pak těsto prohněteme na pomoučeném vále a uždibujeme malé kousky (velikosti vlašského ořechu). Mezi dlaněmi tvoříme kuličky a pokládáme je s malým rozestupem na pečicí papír.

Když máme všechny kuličky přendané, vezmeme menší skleničku a jemně pomocí spodní části zatlačíme na každou kuličku. Dáme do trouby a pečeme asi 20 minut, nebo dokud nejsou sušenky zlatavé a křupavé. Necháme vychladnout na mřížce.

Citrónová poleva
V míse spojíme cukr s citrónovou šťávou. Pořádně promícháme, až je poleva hladká a tak akorát tekutá (pokud je poleva stále hustá, přidáme ještě trochu citrónové šťávy).

Vychladlé sušenky plníme nejprve máslovým krémem - cukrářským sáčkem plníme vždy vnitřní stranu sušenky a přiklopíme druhou částí.

Pomocí lžíce přelijeme na vrchu citrónovou polevou a posypeme nasekanými pistáciemi. Necháme chvíli zaschnout.




CRISPY LEMON PISTACHIO COOKIES ♥

LITTLE SWEET DELIGHT ♥

Copyright 2014VFB Media