O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Sušenky s parmezánem (Biscotti con parmigiano)

    Pondělí, 14. Červenec 2014
Kdyby se mi někdo zeptal, co nikdy nesmí chybět v naší ledničce, odpověděla bych, že kromě několika základních potravin je to určitě parmezán. Nejraději ho mám čerstvě nastrouhaný na těstovinách nebo salátu a pak v těchto sušenkách, které se u nás dělají hlavně na Vánoce. Pokaždé je pyšně naskládám do nějaké krásné krabičky, ale skoro marně, protože v ní vydrží jen pár dní. Ale přiznávám, že nejvíc na ně chodím stejně já. A tak se po týdnu opakují další a další várky těsta, dokud Vánoce neskončí a my po nich nejsme totálně přejezení. Během roku je dělám z poloviční dávky a pak si je po večerech vychutnávám k dobrému vínu nebo aperitivu. Jedná se sice o slanou variantu receptu, ale v sušenkové kategorii si určitě zaslouží být. Jednoduché na přípravu, křehoučké, plné parmezánu..a čím kvalitnější parmezán, tím lépe, na chuti je to znát.. Super rychlé občerstvení třeba pro nečekanou návštěvu! Krásný večer všem!

Recept

Ingredience:

(cca 80 sušenek)

280 g hladké mouky

240 g másla nebo Hery, pokojové teploty

120 g parmezánu, nastrouhaného

4 žloutky

Pomůcky:

vykrajovátka na sušenky, pečicí papír, váleček na těsto

Postup

Nejprve si předehřejeme troubu na 200° C. Plech si vyložíme pečicím papírem.

Připravíme si mísu a do ní přidáme prosátou mouku, parmezán a žloutky, ještě přisypeme kousky másla nebo Hery. (Doporučuji přidat spíše máslo, sušenky jsou s ním chutnější, ale také křehčí, musíme být tedy při přemisťování hotových sušenek opatrnější.)

Společně utřeme všechny ingredience, až nám vznikne pružné těsto. Lehce si pomoučíme vál, těsto na něm vyválíme a pak už jen vykrajujeme požadované tvary.

Plech dáme do trouby a pečeme přibližně 15 minut, dokud nejsou sušenky krásně zlatavé.

Po vyndání je necháme ještě chvíli na plechu, pak je vyndáme a necháme na mřížce úplně vychladnout.

Můžeme je zároveň obložit kuchyňským papírem, který z nich odsaje přebytečnou mastnotu.


Lepší je podávat je rozleželé, tedy až druhý den. Nesnědené sušenky skladujeme na chladném místě v krabičce.


Přidejte pravý Parmigiano-Reggiano..


Dokonalé k aperitivu, dokonalé s přáteli


REAL ITALIAN BISCUITS


THE PERFECT PIECE OF SALT TEMPTATION

Copyright 2014VFB Media