O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Linecké pohankové sušenky

    Čtvrtek, 29. Září 2016
U nás už začala taková malá předpříprava na Vánoce, protože jsem se rozhodla vyzkoušet nanečisto zdravější verzi lineckých sušenek. Rozdíl je v tom, že místo klasické hladké mouky přidáte do těsta hladkou pohankovou (případně můžete namíchat mouky půl na půl). Co je u pohankové mouky důležité je, že na rozdíl od mnohých obilnin neobsahuje lepek a je opravdu ceněnou superpotravinou! Je bohatá na draslík, fosfor, vápník, železo, měď, mangan, zinek, vitamíny B e E. Také obsahuje kyselinu linoleovou, která snižuje hladinu cholesterolu v krvi a působí léčivě na cévy v celém organismu a proti srážení krve v cévách. Je velmi dobrá k detoxikaci při těhotenství a vůbec jakékoli autointoxikaci. Příznivě ovlivňuje stavy podrážděnosti, nechutenství a bolesti hlavy. Pozitivních účinků je prostě nespočet, a protože poskytuje vynikající plnohodnotnou stravu, určitě stojí za to ji občas zařadit do jídelníčku, ať už v jakékoliv podobě. Nám včera sušenky krásně provoněly celou kuchyni a komu nevadí specifická chuť pohanky, bude z nich nadšený, u nás se po nich zaprášilo hned! Takže mezi oblíbené vánoční recepty ji určitě musím zařadit;-) Těsto překrásně voní vanilkou a citrónem a upečené, naplněné domácí višňovou marmeládou ještě lépe chutná! Výhodou je, že sušenky nemusíte nechat odležet, hned po upečení jsou náramně křehké, a když je necháte odpočívat do druhého dne pod ubrouskem, krásně vám změknou.

Recept

Ingredience:


cca 4 plechy

Těsto
140 g studeného másla
2 žloutky
70 g moučkového cukru
1 lžíce pravého vanilkového cukru (výborný je v krabičce od "Antonína")
nastrouhaná kůra z 1 citrónu
210 g hladké pohankové mouky
(nebo 1/2 hladké a 1/2 pohankové)
špetka prášku do pečiva
špetka soli

Ozdoba
pikantní ovocný džem / marmeláda
cukřenka s moučkovým cukrem


Pomůcky:

robot + metly, potravinářská fólie, plechy na pečení, pečicí papír, vál na těsto + váleček, vykrajovátka, cukřenka


Postup


1. Do mísy robotu přidáme máslo nakrájené na kostičky a žloutky. Zapneme robot a několik minut mixujeme, až je směs krásně hladká. Pak přidáváme postupně moučkový cukr, vanilkový cukr a kůru z citrónu. Mixujeme znovu do spojení.

2. Mezitím si prosejeme v míse mouku s práškem do pečiva a solí a nakonec ji také po částech opatrně zašleháme do směsi, až nám vznikne jemné hladké těsto.

3. Rukama těsto vyjmeme, vytvoříme z něj kouli a zabalené do potravinářské fólie ho dáme odpočívat do lednice min. na 1 hodinu. Těsně před vyválením těsta si předehřejeme troubu na 170 stupňů. Plechy si vyložíme pečicím papírem.


4. Těsto rozděíme na 2 části a na lehce pomoučeném válu ho postupně vyválíme na tenčí placku a pak vykrajujeme vykrajovátkem různé tvary. Ty přeneseme na plech a pečeme přibližně 7 min. Vychladlé sušenky spojíme oblíbenou marmeládou nebo džemem a pocukrujeme. Hotovo!

♡ ♡ ♡

Copyright 2014VFB Media