O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Superčokoládové sušenky s chilli

    Čtvrtek, 3. Listopad 2016
Život by byl bez čokolády smutný, nemyslíte? Alespoň jednou za měsíc zatoužíme u nás doma po něčem čokoládovém domácí výroby, abychom uspokojili naše chuťové pohárky, jak se patří. Ze zkušenosti už vím, že to chce mít někde schovanou zásobu čokolády na horší časy a pak už je snadné během 15 minut vymyslet nějaký jednoduchý recept. Tyhle kořeněné čokoládové sušenky je opravdu snadné vyrobit a přitom jsou tak dokonalé! Schované ve skleněné dóze hned upoutají pozornost, tak je moc dlouho před ostantími neubráníte, ale pokud přeci jen uskladníte větší zásobu, budete za ně vděčni s hrnkem teplého mléka, horkou kávou nebo čajem, třeba až přijde zase nějaké to sychravé počasí. Musím se u nich vždycky rozplývat, jak jsou krásně křupavé na vnější straně a žvýkavé uprostřed. Hořká čokoláda, holandské kakao, chilli a hrubá sůl z nich dělá nebeskou kombinaci chutí a podívejte na tu temnou barvu! Můžete o nich také přemýšlet jako o skvělém vánočním dárku, ve stylové dóze nebo zabalené v pergamenu s provázkem a papírovou visačkou moc hezky vyniknou! P.S. MAKE LOVE & BAKE COOKIES..

Recept

Ingredience:


170 g hladké mouky
3 zarovnané lžíce kukuřičného škrobu
100 g kakaa, tmavého holandského
1 1/2 lžičky hrubé soli
3/4 lžičky jedlé sody
3/4 lžičky prášku do pečiva
1 lžička chilli
200 g hnědého cukru
150 g krupicového cukru
170 g másla, změklého
2 lžičky vanilkového extraktu
2 vajíčka
100 g hořké čokolády s chilli, nahrubo nasekané
100 g hořké čokolády, nahrubo nasekané


Pomůcky:

plech na pečení, pečicí papír, robot + šlehací metla



Postup

1. Troubu si předehřejeme na 190 stupňů. Domácí cukrářskou mouku tzv. “pastry flour” si vytvoříme z hladké mouky a kukuřičného škrobu. Z navážené mouky odebereme pryč 3 lžíce a místo nich přidáme 3 lžíce škrobu. Směs 5 x prosejeme a pak ještě cca 3 minuty metlou promícháme. Moučnou směs a následujících 5 ingrediencí dáme společně do mísy.

______________________________________________________________________________________________

2. V jiné misce pomocí robotu prošleháme máslo do nadýchané konzistence. Přidáme oba cukry a znovu prošleháme do spojení. Na nízkou rychlost zašleháme vanilku, jedno vajíčko a pak druhé. Přisypeme polovinu suché směsi a dobře na nízkou rychlost smícháme, to stejné uděláme i s druhou polovinou. Ruční stěrkou pak vmícháme obě nasekané čokolády.

3. Hotové těsto můžeme buď na 12 - 24 hodin zamrazit nebo ho rovnou zpracujeme, případně necháme hodinu odležet v lednici, aby se s ním lépe pracovalo. Na plech vyložený pečicím papírem tvoříme kuličky velikosti golfového míčku, pokládáme je trochu dále od sebe, budou se teplem postupně roztahovat. Pečeme 10 - 15 minut podle velikosti kuliček a typu trouby. Sušenky necháme krátce vychladnout a pak je odstraníme z mřížky, aby vychladly úplně. Ty co nesníme ihned, můžeme dát do mísy a přikrýt utěrkou nebo ubrouskem, aby nám do druhého dne krásně změkly, zbytek skladujeme ve vzduchotěsné nádobě. MŇAM!

Copyright 2014VFB Media