O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Jahodová marmeláda s chia, třešňový džem s medem, černým pepřem a pomerančovým
květem, třešňový sirup

    Pondělí, 29. Červen 2015
Na vlastní výrobky z čerstvého ovoce se vždycky těším, o to víc, že v létě se naštěstí najde spousta kvalitních zdrojů, jak se k němu dostat, ať už je to domácí zahrádka, farmářský trh, nebo třeba dárek od sousedů. Zavařování mě tedy neminulo ani tentokrát, a protože letos jsme byli obdarováni pořádnou dávkou třešní, rozhodla jsem se udělat svůj první třešňový džem. Dokonce zbylo i něco málo na třešňový sirup, který mi zamíchaný s kohoutkovou vodou připomíná ten babiččin, když jsem byla malá. I přes varování, že výsledek může být nejistý (třešně totiž obsahují poměrně málo pektinu, želírovacího prostředku, díky kterému nám džem zhoustne - mezi nejlepší ovoce s vysokým podílem pektinů patří citrusové plody, jablka, rybíz, do třešní, kiwi nebo ananasu je tedy vždy třeba přidat pektin kupovaný) jsem se do něj pustila s vervou a očekávaný výsledek se nakonec dostavil! Důležité je vařit ho jen krátkou dobu, aby se zachovala jeho živá barva a svěží chuť. A jahodová marmeláda, to už je u nás klasika. Jen jsem do ní letos přidala má oblíbená chia semínka, díky kterým je zase o něco zdravější.. Itchi gitchi ya ya da da Itchi gitchi ya ya here Mocha-choca-lata ya ya Creole lady marmalade.. UŽIJTE SI LETNÍ ZAVAŘOVÁNÍ A NEZAPOMEŇTE OBDAROVAT SVÉ BLÍZKÉ! ♥


Jahodová marmeláda s chia semínky

Ingredience:


2 skleničky na džem

500 g jahod, omytých, zbavených stopek
400 g třtinového cukru
špetka kyseliny citrónové
10 g chia semínek
(rum)

Pomůcky:

sterilizované skleničky s víčkem, tyčový mixér, sítko


Postup

Jahody dáme do mísy a zasypeme polovinou cukru. Vezmeme tyčový mixér a rozmixujeme jahody na omáčku tak, aby v ní zbylo pár kousků jahod. Omáčku přecedíme přes síto do kastrůlku a zbytky jahod dáme zatím stranou. Pak ji přivedeme na středním plameni k varu. Když začne vřít, počkáme ještě pět minut a přisypeme druhou polovinu cukru. Promícháme a vaříme dalších deset minut. Občas odebereme pomocí lžíce bílou pěnu na povrchu. Po této době ještě chvíli necháme směs probublávat, měla by se zredukovat na polovinu. Dále přidáme zbytky jahod a ještě pět minut provaříme.


Zatím si skleničky zalijeme vroucí vodou (aby nám nepraskly, vložíme před tím do skleničky kovovou lžičku) a víčko můžeme vypláchnout rumem. Před koncem vaření přidáme do jahodové omáčky špetku kyseliny citrónové, promícháme, přidáme chia semínka a pomalu stáhneme z ohně. Ze skleniček vylijeme vodu, osušíme okraj a víčko a ihned vařící směs opatrně do skleniček nalijeme. Uzavřeme a otočíme víčkem dolů. Hotovou marmeládu necháme vychladnout na pokojovou teplotu a pak ji můžeme přendat do ledničky.

Třešňový džem s medem, černým pepřem a pomerančovým květem, třešňový sirup

Ingredience:


2 skleničky + 1 lahvička na sirup

3 šálky třešní, vypeckovaných a nakrájených
500 g cukru
2 lžíce medu
1/4 šálku šťávy z černých třešní
1/4 šálku citrónové šťávy
1/2 lžičky černého pepře
1/2 lžičky vody z pomerančových květů
1 sášek pektinu v prášku
(vanilkový lusk)

Pomůcky:

sterilizované skleničky s víčkem, sítko, kleště


Postup

V kastrůlku zahřejeme všechny ingredience kromě cukru a černého pepře na středním plameni, mícháme několik minut. Když směs začne bublat, přidáme cukr a černý pepř a pokračujeme v míchání do úplného spojení ještě pár minut. Horkou směs potom přendáme do sítka a zbývající tekutá část nám dá výborný třešňový sirup. Ten nalijeme trychtýřem do skleněné flašky, necháme vychladit a uzavřeme víčkem.

Ostatní rozvařené třešně nalijeme do skleniček, přidáme kousek vanilkového lusku, utěsníme pevně víčkem. Zavřené skleničky postavíme do hrnce s vroucí vodou na 10 minut. Ty pak kleštěmi odstraníme z vody, necháme vychladnout na pokojovou teplotu a džem je hotový!

♥♥♥


Copyright 2014VFB Media