O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Domácí kynuté vdolky s ozdobou

    Neděle, 28. Září 2014
Jednou za čas se ráda vracím k české klasice, přičemž mezi naši nejoblíbenější určitě patří kynuté vdolky s povidly, tvarohem a smetanou. Milovala jsem je už jako malá na různé způsoby, každá babička dělala trochu jiné, a měla jsem ráda i ty ze školní jídelny s marmeládou, posypané strouhaným tvarohem. Tak proč si tuhle pochoutku nepřipomenout i jako dospělí? Na tohle výborné těsto jsem narazila v časopise Apetit a jednoznačně se stalo naším nejoblíbenějším. Tentokrát jsem vdolky ozdobila domácí švestkovou marmeládou (skvělou náhradou jsou povidla švestková, hrušková nebo jablečná), měkkým tvarohem a čerstvou šlehačkou. A dokonalá nedělní snídaně nebo oběd jsou na stole. To se pak všichni olizují až za ušima.:) Mějte sladkou neděli!

Recept

Ingredience:

Těsto

30 g čerstvého droždí
400 g hladké mouky + na posypání
100 g polohrubé mouky
45 g vanilkového cukru
225 ml mléka
45 g másla, pokojové teploty
4 žloutky
1 lžíce citrónové šťávy
kůra z 1 citrónu
3 lžíce rumu
špetka soli
olej na smažení

Na ozdobu

švestková marmeláda
měkký tvaroh
čerstvá šlehačka
moučkový cukr

Pomůcky:

vál, váleček na těsto, kulaté vykrajovátko


Postup

Nejprve si připravíme kvásek. V menší misce rozetřeme lžíci cukru, lžíci hladké mouky a droždí a následně je zředíme čtyřmi lžícemi vlažného mléka.

Misku dáme na teplé místo a necháme vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut.

V jiné míse utřeme máslo s cukrem a přidáme další ingredience: citrónovou kůru, citrónovou šťávu, rum, žloutky a špetku soli. Nakonec přidáme vykynutý kvásek, zbývající mouku a mléko.

Vypracujeme hladké těsto, které dáme tak na třičtvrtě hodiny kynout na teplé místo – musí zdvojnásobit svůj objem.

Až nám těsto pěkně vykyne, přendáme ho na pomoučený vál a rozválíme na placku asi 2 cm silnou.

Vykrajujeme menší kolečka, která přendaváme na pomoučenou utěrku a necháme ještě dalších 15 minut kynout.

Poté vdolky ještě uprostřed promáčkneme, aby se nám při pečení nenafukovaly a smažíme je na pánvi ve vysoké vrstvě rozehřátého oleje, nejprve důlkem dolů a pak z druhé strany.

Upečené vdolky pocukrujeme, potřeme marmeládou nebo povidly, přidáme lžíci tvarohu a nakonec ušlehanou smetanu.

Pečte holky české vdolky!


S povidly, tvarohem a smetanou jsou dokonalé..


SUNDAY BREAKFAST IDEA


SCONES BAKING WITH ♥

Copyright 2014VFB Media