O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Kokosová kaše

    Neděle, 25. Červen 2017
Poslední dobou mě celkem fascinuje to nepřeberné množství mouk, které jsou dnes k dostání, ještě k tomu v bezlepkové verzi, a které perfektně slouží ke spoustě experimenům v kuchyni. Schválně jestli jste ochutnali nebo vám říká něco teffová mouka, amarantová, kaštanová, lněná, maková, z hroznových jadérek, sezamová, čiroková, cizrnová, karobová, jáhlová, banánová, jablečná, slunečnicová, žaludová, nopálová, chia, dýňová, arašídová.., uf, vlastně ani nevím, kolik druhů ve skutečnosti existuje:-) Já si momentálně oblíbila mouku kokosovou, která se vyrábí z kokosové dužiny a po vysušení a vylisování se najemno rozemele a ideální je právě do snídaňové kaše, kde vytvoří tu správnou nasládlou chuť a navíc dodá do těla vlákninu a bílkoviny (v některých případech je lepší míchat ji s jinými druhy mouk, např. do těsta na palačinky nebo lívance, aby se těsto tolik nedrolilo). Do kokosové mouky vlastně jen stačí přidat vodu, případně ještě trochu kokosového mléka a základ pro rychlou a zdravou snídani máte na stole. Pro lepší chuť a konzistenci jsem do kaše ještě rozmačkala bánán a dala špetku psyllia (seženete ve zdravé výživě nebo v lékárně), rozpustnou vlákninu neutrální chuti, která podporuje správný metabolisumus tuků a udržuje správnou hladinu cholesterolu. V trávicím traktu zvětší svůj objem až 40krát, vytvoří gel, který pohlcuje nadbytečnou tekutinu a díky bobtnání z něj odstraňuje škodlivé zplodiny. Pokud jako já milujete všechno s vůní kokosu, je tahle kaše jasná volba, ozdobená čerstvým ovocem je to ta pravá letní delikatesa! P.S. Luxusnější verze docílíte, když ji polijete rozpuštěnou čokoládou, mňam mňam!

Recept

Ingredience:


Na 2 porce
Kaše
2 lžičky kokosového oleje
4 lžíce kokosové mouky
8 lžic kokosového mléka
voda na zředění
špetka psyllia
špetka soli
1 velký banán, rozmačkaný (1 vajíčko)

Topping
kokosový krém, skořice, ovoce, nebo rozpuštěná čokoláda 70%
kokosové lupínky
(kokosový cukr nebo jiné sladidlo na dochucení)


Pomůcky:

stačí vám jen kastrůlek a oblíbené mističky na podávání;-)


Postup

1. Do menšího kastrůlku přidáme kokosovou mouku, kokosové mléko, podle potřeby rozředíme vodou na konzistenci řidší kaše a na středním plameni ohříváme za stálého míchání, cca 2 - 3 minuty.

2. Sundáme z plotny a přimícháme kokosový olej, špetku soli, psyllia a rozmačkaný banán. Krátce promícháme, vrátíme na plotnu a ještě všechno společně cca 2 minuty prohřejeme. Pro řidší konzistenci případně ještě můžeme kaši naředit 1 - 2 lžícemi kokosového mléka.

3. Hotovou kaši můžeme dosladit a dochutit skořicí a kokosovým krémem, ozdobit ovocem nebo rozpuštěnou hořkou čokoládou a kokosovými lupínky.

4. P.S. Poslední fotky jsou ve verzi, kde je místo banánu přidáno rozšlehané vajíčko, když budete chtít nahradit. Kaše s vajíčkem má hladší konzistenci a je i o něco vydatnější.

Copyright 2014VFB Media