O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Palačinky z podmáslí s karamelizovanou bílou čokoládou

    Středa, 28. Říjen 2015
Palačinky nás k snídani nikdy neomrzí, zvlášť k té sváteční. Konkrétně americké palačinky připravuju docela často, však už tu pár receptů najdete.. Hlavním důvodem je to, že jsou tak krásně vláčné, a to díky podmáslí, smažím je jedině na másle a vždycky je doplním nějakou domácí laskominou. Tyhle třeba můžete naplnit oblíbenou marmeládou, doporučuju vám nějakou pikantnější, ta totiž vyvolá ve vašich ústech ten správný kontrast spolu se slaďoučkou zkaramelizovanou bílou čokoládou. Jak jistě víte, dobrá snídaně je základ jak vstoupit do nového dne tou správnou nohou, tak na ni nezapomínejme, jo a občas je dovoleno i zhřešit! P.S. If you want breakfast in bed sleep in the kitchen ;-)

Recept

Ingredience:


200 g bílé čokolády, naškrábané

meruňkový džem (jiný pikantní džem nebo marmeláda)

(zakysaná smetana, ovoce)

Na palačinky
120 g hladké mouky
1 lžička vanilkového cukru
špetka soli
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
180 g podmáslí
60 g mléka
1 velké vajíčko
2 lžíce rozpuštěného másla

Pomůcky:

škrabka, pánev, naběračka, ruční metla, stěrka, (plech + pečicí papír)


Postup

Na palačinky smícháme zvlášť suché a tekuté ingredience. Až potom obě směsi promícháme společně v jedné misce. Necháme chvilku odležet Rozpálenou pánev vymažeme tenkou vrstvou másla a naběračkou nalijeme doprostřed pánve připravené těsto. Opékáme z každé strany dozlatova malé palačinky. Dáme stranou.

Na karamelizovanou čokoládu si zapneme troubu na 175 stupňů. Kousky naškrábané čokolády rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a dáme na 10 minut rozpustit.

Plech vyndáme a troubu snížíme na 150 stupňů. Rozpuštěnou čokoládu na plechu promícháme, rozetřeme stěrkou po celém obvodu a dáme ještě na 10 minut karamelizovat do trouby. Vyndáme a dobře utřeme, znovu rozprostřeme na plech a dáme ještě na 5 minut do trouby. Je normální, že se vytvoří hrudky a směs vypadá divně, je jí tedy pak potřeba dobře promíchat, utřít do spojení a už jen přendat do menší nádoby.

Podobně funguje metoda pomocí mikrovlnné trouby - čokoládu necháme v ohnivzdorné nádobce vždy 30 sekund rozpusit, dobře utřeme a promícháme, tento proces zopakujeme několikrát, promícháme do spojení a podáváme. Hotové palačinky podáváme potřené pikantním džemem a zkaramelizovanou čokoládou. Džem můžeme třeba nahradit zakysanou smetanu a čerstvým ovocem.

Copyright 2014VFB Media