O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Letní koláč s jahodami

    Sobota, 21. Červen 2014
Jahodový koláč si u nás pečeme nejraději v létě k snídani. To mi opět připomíná Francii, o víkendu zaplněné zahrádky a terásky, lidé snídají křupavé bagety s máslem a marmeládou, čerstvě vymačkaný džus a sladké croissanty. U nás podobě bohatou snídani napodobujeme doma a u té ještě nesmí chybět tento koláč. Pokud nás zrovna někdo neobdaruje, doneseme si čerstvé jahůdky z trhu a za hodinku nás čeká výborná snídaně. A když nás jahody v koláči omrzí, děláme ho s meruňkami nebo borůvkami, oblíbený je u nás i se směsí různého ovoce nebo každá polovina s jinou náplní. Tentokrát jsem k jahodám přidala dvě hrsti lesních jahůdek, kterými jsem koláč také dozdobila. U nás tuhle neděli zmizel téměř okamžitě, tak ho zkuste, protože chutná fakt všem :)

Recept

Ingredience:

Těsto:

300 g hladké mouky
150 g másla + na vymazání plechu
100 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
2 vejce
špetka soli

Drobenka:

150 g másla
200 g polohrubé mouky
150 g krystalového cukru
50 g mandlových lupínků

Ovoce:

1 kg jahod (borůvek, meruněk,..), okapaných

Pomůcky:

klasický plech, váleček na těsto

Postup


Troubu si předehřejeme na 180˚ C. Do misky dáme veškeré ingredience a rukama vypracujeme jemné těsto.

Klasický plech si vymažeme máslem, těsto do něj přendáme a za pomoci válečku vyválíme po celé jeho ploše úhledný obdélník, uděláme okraje.

Na těsto klademe osušené jahody. V míse smícháme všechny suroviny na drobenku a koláč jí posypeme.

Pečeme přibližně půl hodiny.

Vychladlý koláč nakrájíme a lehce posypeme moučkovým cukrem. Můžeme ho ozdobit čerstvými jahodami.


Tak křehký a šťavnatý..

PLNÝ ČERSTVÉHO OVOCE


SUMMERTIME DELIGHT

Add a strawberry patch to your garden ;)

Copyright 2014VFB Media