O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Lahodné snídaňové misky s jogurtem

    Pondělí, 30. Říjen 2017
Následující příspěvek asi nebudu úplně nazývat receptem. Jogurtové misky jsou spíš takovou inspirací ode mě pro vás, jak si udělat hezký začátek dne a povýšit obyčejný jogurt na lahodnou pestrou snídani. Dala jsem dohromady tři naše oblíbené varianty, jejichž základem musí být vždycky kvalitní hustý jogurt (smetanový nebo řecký, výborný je i kokosový!) Vyzkoušejte třeba verzi s pečenými jablky a voňavým kardamomem, která teď v zimě krásně zahřeje tělo i duši. (Kardamom je po šafránu a vanilce třetí nejdražší koření světa a nejčastěji se používá v indické nebo skandinávské kuchyni. Všude se dočtete o jeho pozitivních zdravotních účincích i širokém využití při vaření a pečení, co je ale méně známé, že je zároveň silným afrodiziakem, prý muž, kterému žena podá kávu se špetkou kardamomu, je touto ženou navěky okouzlen;-) Kardamom seženete v obchodech s kořením nebo zdravé výživě.) MĚJTE SE KRÁSNĚ A NEZAPOMÍNEJTE SNÍDAT! P.S. Recepty na domácí granolu a arašídové máslo, které jsou také součástí jogurtových misek, najdete tady na blogu;-)


PESTROBAREVNÁ MISKA S MARMELÁDOU, OVOCEM A GRANOLOU
Pro dva

500 ml řeckého jogurtu (v poslední době jsem si oblíbila Elinas, jogurt řeckého typu v Lidlu)
1 malé zralé mango
100 g čerstvých malin
1 malý banán
malinová marmeláda
hrstka ořechové granoly
malá hrstka bobulí goji (kustovnice čínská)


Pomůcky:

větší snídaňové misky nebo sklenice


Postup

Mango oloupeme a okrojíme od pecky, dužinu nakrájíme na plátky. Maliny omyjeme. Banán oloupeme a nakrájíme na kolečka. Pak už jen rozdělíme jogurt do dvou misek a promícháme ho s trochou malinové marmelády. Misky obložíme čerstvým ovocem a zasypeme granolou a bobulemi goji;-)




MISKA S KARAMELIZOVANÝM BANÁNEM A ARAŠÍDOVÝM MÁSLEM
Pro dva

500 ml řeckého jogurtu
1 banán
1 lžíce kokosového oleje
3 lžíce medu
1 lžička skořice
2 lžíce arašídového másla
hrstka granoly


Pomůcky:

větší snídaňové misky nebo sklenice, pánev


Postup

Na pánev dáme rozehřát kokosový olej, med a skořici. Směs promícháme a když začne bublat a lehce karamelizovat, přidáme na kolečka nakrájený banán. Pár minut ho v karamelové směsi restujeme a občas promícháme, aby se v ní kolečka pěkně obalila. Do misek rozdělíme jogurt, na něj navrstvíme opečený bananán i s karamelovou omáčkou, doplníme o arašídové máslo a ozdobíme granolou;-)




MISKA S PEČENÝMI JABLKY, KARDAMOMEM A MEDEM
Pro dva

500 ml řeckého jogurtu
2 menší jablka
1 lžíce kokosového oleje
2 lžíce medu + na ozdobu
1 lžička mletého kardamomu
1 lžička skořice
hrstka ořechů
malá hrstka dýňových semínek


Pomůcky:

větší snídaňové misky nebo sklenice, pánev


Postup

Na pánvi necháme rozpustit kokosový olej, med, kardamom a skořici. Mezitím zbavíme omytá jablka jádřinců a nakrájíme je na větší kusy. Ty pak vhodíme do rozpálené směsi. Snížíme plamen a za občasného míchání jablka opékáme do změknutí, cca 10 - 15 minut. Jogurt rozdělíme mezi dvě misky a přelijeme ho směsí z jablek. Dozdobíme ořechy a semínky, případně ještě zakápneme medem;-)

Copyright 2014VFB Media