O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Jahodový džem s mátou a černým pepřem

    Úterý, 1. Červenec 2014
Červen je měsíc, kdy u nás nemůžou chybět dezerty z čerstvě sklizených jahod, ale hlavně také domácí jahodový džem. Od babičky mám spoustu receptů a ty většinou kromě jahod a želírovacích prostředků neobsahují žádné jiné ingredience, tak jsem si letos říkala, že je načase, abych vyzkoušela něco nového. A vznikl nápad na přípravu džemu v atraktivní kombinaci jahod, máty a kuliček černého pepře. Džem je lehce pikantní a ocení ho určitě všichni, co mají rádi nevšední chutě. Třeba namazaný na čerstvém kousku bagetky se skleničkou růžového vína nemá chybu.. Hezký zbytek června a VIVAT jahodám!

Recept

Ingredience:

500 g čerstvých jahod, omytých, nakrájených na půlky
kůra z 1/2 citrónu
5 lístků čerstvé máty, nasekaných
4 kuličky černého pepře, rozdrcené v hmoždíři nebo čerstvě namleté
1/2 balíčku želírovacího cukru 3:1 (např. Dr. Oetker)
150 g krupicového cukru

Pomůcky:

hmoždíř, zavařovací skleničky, dekorační materiál

Postup

Začneme tak, že do hrnce přidáme nakrájené jahody a přisypeme k nim želírovací cukr a citrónovou kůru. Směs za občasného míchání přivedeme k varu a vaříme ještě 1 minutu.

K  jahodové směsi přidáme cukr, nasekanou mátu a rozemletý pepř a za stálého míchání vaříme ještě 5 minut. Znovu důkladně promícháme a stáhneme z plotny.

Směs ihned plníme do skleniček s pevným víkem. Víčka můžeme pro delší trvanlivost vypláchnout třeba rumem.

Uzavřené sklenice obrátíme vzhůru nohama a necháme půl hodiny stát. Otočíme a necháme úplně vychladnout.

Pak je přendáme do ledničky a necháme alespoň 24 hodin odpočinout. Džem by měl vydržet minimálně 3 týdny i bez zavaření v horké vodní lázni.

Skleničky můžeme ozdobit kouskem látky nebo ubrousku, převázat mašlí a opatřit visačkou s názvem a datem trvanlivosti..

SVĚŽÍ A PIKANTNÍ DELIKATESA..

Na snídani, k pečivu nebo do moučníků..


Strawberry Jam with Mint and Pepper wake up your senses!


Getting started with June Strawberries!

Copyright 2014VFB Media