O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Dvojitá jablková buchta

    Pondělí, 18. Leden 2015
Pro jablečné koláče mám slabost, ale stejně skvělá může být i obyčejná jablečná buchta, když si připravíte dobré vláčné těsto, pěkně ho napěchujete šťavnatými jablíčky zespoda i seshora a dochutíte skořicovým cukrem. Jak jsem časem zjistila, ne všechna jablka jsou vhodná na pečení, měla by být kvalitní, ne příliš sladká ani moučná, z těch správně zvolených by při pečení neměla vytékat šťáva a neměla by se moc rozpadat. Mým favoritem jsou tak např. Golden Delicious, která jsou dostupná po celý rok a všechny tyhle vlastnosti splňují. A až buchtu upečete a bude ještě trochu vlažná, je ten pravý čas začít ji krájet na talířky a vylepšit pořádným kopečkem vanilkové zmrzliny. K snídani nebo po nedělním obědě, kdo si dá? ;-)

Recept

Ingredience:


Těsto
6 středně velkých jablek
4 vajíčka
1 kostka másla
250 g hladké mouky
250 g krupicového cukru
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička vanilkového extraktu

Skořicový cukr
1 vanilkový cukr
25 g krupicového cukru
2 vrchovaté lžíce skořice

(vanilková zmrzlina)

Pomůcky:

plech 25x25 cm nebo klasická dortová forma, stěrka, robot


Postup

Plech nebo formu vymažeme máslem a vyložíme pečicím papírem. Jablka oloupeme a zbavíme jádřinců, pak je nakrájíme na menší plátky.

Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. V misce prošleháme změklé máslo s cukrem. Do vzniklé směsi zašleháme vajíčka, jedno po druhém a také vanilkový extrakt, spojíme do hladké konzistence.

V druhé misce prosejeme mouku s práškem do pečiva. Do máslovo-vaječné směsi přidáme suchou směs a spojíme opět dohladka. V mističce si ještě promícháme oba cukry se skořicí. Polovinou jablek vyskládáme dno plechu nebo formy a posypeme částí skořicového cukru.

Jablka přelijeme těstem, těsto stěrkou uhladíme a obložíme zbylými jablky, posypeme zbytkem skořicového cukru. Dáme péct do trouby asi tak na hodinu.

Hotové těsto zkontrolujeme pomocí špejle. Dezert necháme vychladnout na mřížce nebo ho ještě teplý servírujeme s vanilkovou zmrzlinou.


Copyright 2014VFB Media