O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Jablíčkové minidonuty

    Středa, 15. Únor 2017
Tuhle jsem dostala chuť na smaženky z kynutého těsta obalované v krupicovém cukru a skořici. U nás je dělala vždycky babička zamotané do tvaru šišky a pokaždé se po nich hned zaprášilo. Recept se nám bohužel časem někam bůhvíkam vypařil, tak jsem si dala za úkol objevit nějaký jiný, minimálně stejně tak dobrý a co nejdřív si na něm pochutnat. Moje práce v kuchyni skončila nakonec s malou obměnou u malých roztomilých donatů plněných jablíčky, obalovaných v moučkovém cukru s trochou skořice, ta nesmí chybět! Smažila jsem je ještě před obědem, s tím, že samozřejmě musím alespoň jeden svůj výtvor ochutnat ještě za tepla (mimochodem to jsou absolutně nejlepší a nejnadýchanější, úplně se “pijou”) a dopadlo to nakonec tak, že z donutů se stal náš plnohodnotný oběd, tak jsou neodolatelné.. Kdybyste chtěli udělat rodině o víkendu malou radost, můžete si přivstat, dát kynout těsto, nachystat útulnou tabuli a ještě teplé je podávat s horkou kávou a kakaem. Bude vás za to na rukou nosit!;-)

Recept

Ingredience:


Těsto
1 lžíce vlažné vody
140 ml vlažného mléka
2 lžičky sušeného droždí
2 lžíce krupicového cukru
50 g změklého másla
360 g hladké mouky + na pomoučení
2 vajíčka

Náplň
1 jablíčko
1 lžíce cukru
1/2 lžičky skořice
1 lžíce citrónové šťávy

rostlinný olej na smažení

Na obalení
moučkový cukr
skořice podle chuti


Pomůcky:

vál + váleček na těsto, kulatá vykrajovátka o průměru 5 cm a 1 cm, hluboká pánev, kuchyňské utěrky


Postup

1. Do větší mísy si nalijeme vodu a mléko, přidáme lžíci cukru a sušené droždí a necháme 10 minut odpočinout na teplém místě. Po této době přidáme další lžíci cukru, máslo, mouku a vajíčka. Všechno hezky rukama spojíme, přendáme na pomoučený vál a zpracujeme vláčné těsto. To pak dáme zpět do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme 1 hodinu kynout na teplém místě.

2. Na jablečnou náplň si nakrájíme oloupané a jádřince zbavené jablko na malinké kostičky, přidáme k němu cukr, skořici a citrónovou šťávu, dobře promícháme, a dáme stranou.

3. Vál si dobře pomoučíme a vykynuté těsto ještě jednou prohněteme, abychom z něj odstranili vzduchové bubliny. Odkrojíme z něj dvě třetiny a vyválíme na plát tenký půl centimetru. Větším vykrajovátkem si vždy naznačíme na těstě kolečko, na něj dáme jablečnou náplň, ze zbylé 1/3 těsta si utrhneme kousek, ze kterého vytvoříme tenčí placičku, větší než je naznačené kolečko (aby nám náplň při smažení nevytekla) a přikryjeme jím připravený tvar i s náplní a teprve celý tento výtvor vykrojíme. Doprostřed každého kolečka ještě uděláme menším vykrajovátkem důlek a dáme na pomoučenou plochu nebo pečicí papír ještě chvíli odpočinout a dokynout.

4. Pak si rozpálíme hlubokou pánev s větším množstvím oleje. Mezitím si v míse smícháme moučkový cukr se skořicí. Donuty opatrně vkládáme do rozpáleného oleje a smažíme dozaltova z obou stran. Vyndaváme je na talíř obložený kuchyňskými utěrkami, které nám odsají přebytečný tuk a pak je ještě teplé obalujeme ve skořicovém cukru. A je hotovo!


Copyright 2014VFB Media