O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Hrušková zavařenina s čajem masala

    Čtvrtek, 8. Září 2016
Z hrušek dělávám nejraději koláče, ale tentokrát jsem měla hrozné nutkání něco zavařit a hrušky jsem ještě nikdy zavařovat nezkoušela. Když jsme byli v týdnu v čajovně, kde si obvykle dávám můj oblíbený Dáta Masala čaj, napadlo mě, že by mohla být skvělá kombinace kořeněné chuti čaje masala právě s hruškami, a tak jsem se vlastně dopracovala k tomuhle receptu. Jde o krásné spojení koření jako je skořice, kardamom, zázvor s hruškou a vanilkou. Výsledek se nakonec opravdu povedl a já jsem ráda, že vám můžu předat výborný a užitečný recept. Hrušková zavařenina bude totiž dokonalá k snídani, zkuste jí třeba naplnit croissanty, namazat na palačinky spolu se zakysanou smetanou, v zimě se vám bude hodit jako náplň do různých dezertů, koláčů s tvarohem, kynutých rohlíčků.. A když si trochu vyhrajete a ozdobíte skleničky zavařeniny kouskem látky a převážete provázkem, máte originální sladký dárek pro vaše blízké. Ještě malá poznámka, kdo není zvyklý pracovat s agarem, agarový prášek nebo vločky nahrazjí vlastně želatinu a seženete ho bez problému v obchodech se zdravou výživou. Má vysokou gelující schopnost, vyrábí se z červených mořských řas a jeho využití jako první objevili obyvatelé Číny a Japonska už před 2 000 lety. Je nekalorický a má léčivé účinky, pomáhá při zácpách, nadváze, vysokém krevním tlaku a návalech horkosti. Je bohatým zdrojem jódu, vápníku, železa a kyseliny listové. Pro porovnání 1 lžička agarového prášku (rostlinné “želatiny”) odpovídá 1 lžičce práškové želatiny (živočišné želatiny).

Recept

Ingredience:


4 středně velké hrušky
3 g agarového prášku
300 g krupicového cukru
šťáva z 1 citrónu
vanilkový lusk

Čaj masala
250 ml vody
1 vrchovatá lžíce černého čaje (indický sypaný)
několik semínek kardamomu, rozdrcených v hmoždíři
4 hřebíčky
kousek celé skořice
špetka sušeného zázvoru


Pomůcky:

hmoždíř, ponorný mixér, 2 větší nebo 4 menší skleničky s víčkem, stará utěrka, provázek, samolepka


Postup


1. Nejprve si připravíme masala čaj tak, že do kastrůlku s uvedeným množstvím vody přidáme všechny ingredience na něj a necháme společně cca 8 minut probublat. Čaj odstavíme a přecedíme přes husté sítko, dáme stranou.

2. Do jiného hrnce si nakrájíme na kostičky hrušky zbavené slupek a jádřinců, zakápeme je citrónovou šťávou, zasypeme cukrem, přidáme semínka vanilky, případně kousek zbylého lusku. Na středním plameni vaříme hrušky asi čtvrt hodiny, pravidelně mícháme, až se cukr krásně rozpustí a hrušky provaří, vyndáme vanilkový lusk.

3. Potom přidáme vyluhovaný čaj a zároveň prášek agaru, ihned mícháme, když voda vře, stačí míchat dvě minutky a odstavit. Nakonec vezmeme ponorný mixér a hrušky můžeme rozmixovat buď do hladké směsi, nebo tak, aby v ní zbyly menší či větší kousky hrušek, případně před mixováním několik kostiček vyndáme a přidáme je až před uzavřením.


4. Hotovou zavařeninu nalijeme do skleniček, dobře zašroubujeme a otočíme na lince dnem vzhůru. Necháme vychladnout a pak přendáme do ledničky.

5. Víčka skleniček můžeme ještě dozdobit natrhanými čtverci ze staré utěrky, převázat provázkem a na skleničku nalepit nápisky.

HODNĚ ŠTĚSTÍ V KUCHYNI!

Copyright 2014VFB Media