O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Granola s ořechy a ovocem, chia pudink

    Sobota, 7. Leden 2017
Na domácí granolu už můžete na mém blogu přeci jen pár receptů najít, přesto mám pro vás zase další variantu. Mě zkrátka baví opakovat ten krásný proces znovu a znovu, pokaždé s malými obměnami. Když se před lety objevilo müsli na pultech obchodů, nenapadlo by mě ani po čase, že si ho jednou budu vyrábět doma sama a že jeho chuť bude nesrovnatelně lepší, o daleko zdravější alternativě nemluvě. Už se vždycky těším, jak nám krásně provoní celou kuchyni zrod téhle krásně zlatavé křupavé směsi vloček, ořechů a ovoce! A navíc tak nádherně vypadá ve skleněných dózách, jako by vás pohled na ní každé ráno lákal se slovy Dej si mě!:-) My si na ní rádi pochutnáváme s farmářským jogurtem, nakrájenými jablíčky a hruškami, zalitou javorovým sirupem, druhá nejoblíbenější kombinace je pak granola s chia pudinkem (na který také přikládám recept), ovocem a opraženými kokosovými lupínky. Ještě malá poznámka, nenechte se zmást klikvou, v obchodech se teď objevuje častěji místo brusinek a jedná se tedy správně o druh brusnice, ne brusinky, což někdy výrobci zaměňují, i když já v tom úplný rozdíl nevidím, to už asi záleží na naší představivosti a chuti.. UŽIJTE SI KRÁSNOU A DLOUHOU SNÍDANI;-)

Recept

Ingredience:


Granola
500 g ovesných vloček
200 g celých mandlí, neloupaných
100 g vlašských ořechů
80 g dýňových semínek
1 zarovnaná lžíce skořice
špetka soli

Marináda
100 ml medu
100 ml javorového sirupu
šťáva z 1 středně velkého pomeranče

Na dochucení a oslazení
200 g sušené klikvy (americké brusnice podobné brusinkám)
100 g rozinek (klasických nebo zlatých)

Chia pudink

125 ml kokosového mléka
125 ml vody
50 g chia semínek
1 - 2 lžíce medu nebo javorového sirupu na doslazení


Pomůcky:

na granolu: plech na pečení, pečicí papír, uzavíratelná nádoba, na chia pudink: šejkr, malé uzavíratelné skleničky


Postup

1. Granola
Nejprve si předehřejeme troubu na 170 stupňů. Ve velké míse promícháme společně všechny ingredience určené na výrobu granoly - vločky, ořechy (nasekané nahrubo), dýňová semínka, skořici a sůl. Do hlubší nádoby odměříme med, javorový sirup a šťávu vymačkanou z jednoho pomeranče a promícháme dohladka. Marinádou pak přelijeme vločkovou směs a hezky rukama propojíme.

2. Celou dávku přendáme na plech vyložený pečicím papírem a stěrkou rovnoměrně rozprostřeme. Dáme péct do trouby a za občasného promíchání pečeme asi 30 minut dozlatova a dokřupava. Po upečení necháme granolu vychladnout na mřížce. Za studena do ní už pak jen přimícháme klikvu a rozinky a nasypeme do vzduchotěsné nádoby. KŘUP!

3. Chia pudink
Na pudink nalijeme do šejkru, případně vyšší uzavíratelné sklenice kokosové mléko, vodu, přidáme ještě oblíbené sladidlo podle chuti a chia semínka. Všechno společně důkladně protřepeme a pak necháme patnáct minut odpočívat, aby se semínka oživila. Poté tekutinu znovu protřepeme a ihned rozlijeme do připravených skleniček. Pudink musí ztuhnout a “zgelovat” v ledničce během pár hodin nebo přes noc. Připravený chia pudink servírujeme s čerstvým ovocem a granolou nebo opraženými oříšky či kokosovými lupínky. MIAM!

Copyright 2014VFB Media