O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Vanilkové donuts

    Úterý, 12. Květen 2015
Už se nemůžu dočkat, až snídaně uvnitř domu nahradí pohodové posezení na zahrádkách a balkónech, minimálně o víkendech. Samozřejmě nesmí chybět voňavé domácí pečivo, zvláště pak to sladké. Odmalička jsem vysazená na všechno, co je obalené ve skořicovém cukru a u těchto domácích donuts z kynutého těsta to platí dvojnásobně. Měla bych se za to stydět, ale už během focení jich ubyla skoro čtvrtka..čím teplejší a čerstvější, tím jsou mnohem mnohem více neodolatelné! A s takovým šálkem vychlazeného mléka nebo kakaa..ale pozor, způsobují velmi silnou závislost! P.S. V příštím příspěvku najdete recept na domácí lískooříškové mléko, ke sladkému pečivu ho určitě vyzkoušejte. ;-) GOOD MORNING, GOOD DAY ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Recept

Ingredience:


těsto

42 g čersvého droždí
250 ml vlažného mléka
50 ml teplé vody
3 lžíce krupicového cukru
550 g hladké mouky (+ 100 g navíc)
100 g změklého másla
3 vajíčka
semínka z 1/2 vanilkového lusku
slunečnicový olej na smažení

na obalení

250 g krupicového cukru
2 lžičky mleté skořice

Pomůcky:

vál na těsto + váleček, robot, hnětací hák na těsto


Postup

Nejprve si v misce rozpustíme droždí s vlažným mlékem a lžící cukru. Dáme stranou a necháme 10 minut zaktivovat droždí.

Do mísy robotu přidáme zbývající cukr, mouku, máslo, vajíčka a semínka z vanilkového lusku. Přilijeme droždí s mlékem a pomocí hnětacího háku vytvoříme těsto.

Pokud bude na závěr stále lepivé, použijeme ještě zbývajících 100 g mouky a znovu dobře prohněteme. Těsto by mělo být krásně hladké a elastické.

Mísu pak přikryjeme čistou utěrkou a necháme asi 40 minut odpočívat, těsto musí ztrojnásobit svůj objem.

Nakynuté těsto přendáme na pomoučený vál a rozválíme na 1 cm silnou placku.

Tvořítkem na sušenky vykrajujeme vždy větší kolečko a uprostřed ještě jedno menší.

Hotové výtvory znovu přikryjeme utěrkou a necháme ještě dalších 20 minut kynout.

V pánvi rozpálíme olej, poté ztlumíme teplotu a vložíme pomocí děravé naběračky několik donatů.

Z každé strany opékáme asi 30 sekund a odkládáme na talíř vyložený papírovými utěrkami.

Ještě teplé donuty obalujeme ve směsi cukru a skořice. Podáváme nejlépe se sklenicí vychlazeného mléka nebo kakaa.


CUTE BREAKFAST FOR YOU & HIM

BEST WITH COLD MILK OR COCOA


DO YOU AGREE? ;)

Copyright 2014VFB Media