O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Churros s čokoládovou omáčkou

    Pondělí, 1. Prosinec 2014
Už jste ochutnali churros? Tyhle křehké a voňavé koblihy nejsou populární jen ve Španělsku, ale také ve Francii, Americe, nebo třeba v Portugalsku či na Filipínách, ale známe je i u nás. Narozdíl od českých koblih mají churros tvar jako tyčinky - dělají se buď tenké a zamotané nebo silnější a delší, rovné nebo zkroucené. Španělé je obyčejně jedí k snídani a namáčí si je do čokolády, kávy s mlékem, nebo si je dávají jako rychlou svačinku. Často je můžete vidět prodávat ve svých stáncích pouliční prodejce, čerstvě smažené a ještě horké, běžně je tu seženete v místních kavárnách. V některých zemích je navíc plní ovocem nebo čokoládou, existuje i slaná verze třeba se sýrem. Příprava je opět celkem snadná, tak si nenechte ujít tuhle křupavou dobrůtku na vašem stole. Tradičně se jí tedy churros ještě horké, obalené v cukru, já jsem zvolila oblíbenou kombinaci se skořicí. Skvěle chutnají k silné kávě nebo horké čokoládě. A určitě je vyzkoušejte namočené v domácí čokoládové omáčce. Tomuhle španělskému pokušení se nedá ubránit.. Que aproveche y Hasta la vista!

Recept

Ingredience:


Těsto

50 g másla
150 ml vody
1/2 lžíce krupicového cukru
špetka soli
60 g hladké mouky
1 vajíčko
1/2 lžičky vanilkového extraktu

Na obalení

70 g krupicového cukru
2 lžičky skořice

olej na smažení

Čokoládová omáčka

100 g hořké čokolády
100 g smetany na šlehání
1 lžíce másla

Pomůcky:

cukrářský sáček, zdobicí špička (např. Wilton 1M), pánev


Postup

Do kastrůlku vložíme máslo, vodu, cukr a špetku soli. Za občasného míchání přivedeme k varu.

Potom opatrně přidáme mouku a neustále mícháme, dokud se ingredience nespojí v těsto.

Kastrůlek odstraníme z plotny a těsto ještě mícháme, do té doby, až je krásně hladké a lesklé. Necháme trochu vychladnout a pak už do něj přidáme vajíčko s vanilkovým extraktem.

Opět promícháme dohladka. Hotové těsto přendáme do cukrářského sáčku se zdobicí špičkou.

Rozpálíme olej na pánvi. Mezitím si v hlubokém talíři smícháme cukr se skořicí, dáme stranou.

Do rozpáleného oleje tvoříme zdobicí špičkou churros o délce asi 10-15 cm, rovnou do horkého oleje. Smažíme dozlatova - cca 2 minuty a často obracíme.

Talíř vyložíme papírovými utěrkami. Osmažené churros na ně pokládáme, aby nám odsály přebytečný tuk.

Nakonec churros přendáme do talíře se skořicovým cukrem a kompletně je v něm obalíme.

Na čokoládovou omáčku připravíme do misky nalámanou nebo nasekanou čokoládu. V pánvičce ohřejeme (nevaříme) smetanu a máslo.

Horkou směs přelijeme přes kousky čokolády, necháme půl minuty stát a pak jen promícháme do hladké omáčky. Churros podáváme nejlépe ještě teplé, namočené do horké čokoládové omáčky.


Spanish Temptation

Churos & Hot Chocolate Sauce


Make Your Breakfast Better


or Try a Sweet Snack..

Copyright 2014VFB Media