O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Letní ovocná bublanina VARIANTY

    Sobota, 16. Červenec 2016
Bublanina je v naší rodině oblíbený dezert odjakživa. V létě ji nevynechám na víkendovou snídani, už proto, že mi připomíná dětství, tradici, kdy jsme na chalupě sklízeli ze zahrady čerstvé ovoce jako třešně, švestky, jahody nebo meruňky a kromě zavařování vždycky musela být ze zbytku i babiččina bublanina. A protože se za ty léta u nás v kuchyni nasbíralo více oblíbených receptů, rozhodla jsem se vám předat menší sbírku těch prověřených a zaručeně chutných. Pamatuju si na první recept, který jsem jako dítě zvládla úplně sama, rychlou šlehačkovou bublaninu, je tedy všem jasné, že to není žádná věda. Více variant se bude hodit kvůli tomu, jaké ingredience máte zrovna doma a které se vám hodí spotřebovat, případně jaké máte raději těsto, šlehačkové, tvarohové nebo třeba piškotové.. U každého receptu platí čím více ovoce, tím lépe! P.S. V dalších postupech už neuvádím dobu pečení a stupeň, protože se nemění, vždy předehřejeme troubu na 180 stupňů a bublaninu pečeme cca 30 min., horkovzdušné troubě postačí 20 minut. Krásné léto a dovolenou ☼

Recepty


RECEPT 1

Rychlá šlehačková bublanina

250 ml smetany na šlehání
3 vajíčka
250 ml krupicového cukru
500 ml polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
ovoce (broskve, jahody, třešně, švestky..)

Smetanu s vejci dobře prošleháme, pak přidáme cukr, prosátou mouku s práškem do pečiva a vypracujeme těsto, které nalijeme na vymazaný a vysypaný plech, příp. plech vyložíme pečicím papírem. Těsto pokladame ovocem, pocukrujeme a upečeme dozlatova na 180 stupňů.

RECEPT 2

Skleničková bublanina

4 vajíčka
2 skleničky krupicového cukru
1/2 skleničky oleje
3 skleničky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 sklenička mléka
4 bílky
máslo na vymazání + hrubá mouka na vysypání plechu
ovoce podle chuti

Žloutky utřeme s cukrem a postupně přiléváme olej, až je směs napěněná. Mouku prosejeme s práškem do pečiva a spolu s mlékem ji přidáme do žloutkové směsi. Z bílků ušleháme tuhý sníh a také ho vmícháme do těsta, které rozetřeme do vymazaného a vysapaného plechu. Poklademe omytým a osušeným ovocem a v předehřáté troubě na 180 stupňů upečeme. Vychladlou bublaninu nakrájíme a pocukrujeme.

RECEPT 3

Ovocná bublanina

150 g moučkového cukru
50 g másla
1 vajíčko
300 g polohrubé mouky
1/4 l mléka
2 lžíce solamylu
1 prášek do pečiva

Z uvedených ingrediencí vymícháme jemné těsto, které vlijeme do dobře vymazané a vysypané formy. Poklademe libovolným ovocem a upečeme dozlatova. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.

RECEPT 4

Piškotová bublanina

5 vajec
220 g moučkového cukru
250 g hladké mouky
5 lžic horké vody
ovoce

Žloutky šleháme s polovinou cukru a pomalu přiléváme horkou vodu. V jiné míse ušleháme tuhý sníh z bílků a zašleháme do něj druhou polovinu cukru. Do žloutkové pěny vmícháme střídavě prosátou mouku a sníh. Vzniklé těsto nalijeme na máslem vymazaný a hrubou moukou vysypaný vyšší plech a poklademe očištěným ovocem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.

RECEPT 5

Bílková bublanina

7 bílků
120 g polohrubé mouky
100 g moučkového cukru
60 g rozpuštěné Hery
ovoce

Z bílků si ušleháme pevný sníh, do kterého vmícháme cukr. Rozpuštěnou Heru necháme vychladnout a společně s moukou ji vmícháme do sněhu. Těsto nalijeme do vymazaného a moukou vysypaného plechu, pokladame ovocem a upečeme.

RECEPT 6

Třená bublanina

240 g polohrubé mouky
100 g másla
3 žloutky
3 bílky
150 g moučkového cukru
3/4 sáčku prášku do pečiva
1/8 ml mléka
ovoce

Máslo s cukrem a se žloutky utřeme do pěny. Pak střídavě vmícháme mouku s práškem do pečiva a mléko. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný pekáč, poklademe bohatě ovocem a upečeme ve středně vyhřáté troubě.

RECEPT 7

Rychlá bublanina s rybízem

150 g polohrubé mouky
150 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
1 prášek do pečiva
80 g másla
3 vejce
2 dl kefíru
1 vanilkový cukr
rybíz (případně jiné ovoce)

Ušleháme vychladlé a rozehřáté máslo, moučkový a vanilkový cukr, vejce a kefír. Přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva a dobře promícháme. Pekáček vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou, vlijeme těsto a poklademe rovnoměrně rybízem. Pečeme ve vyhřáté troubě.

RECEPT 8

Výborná broskvová bublanina

6 vajíček
240 g moučkového cukru
200 g másla
8 lžic mléka
1 lžíce kakaa
300 g polohrubé mouky
1/2 sáčku prášku do pečiva
nastrouhaná kůra z 1 citrónu
skořicový cukr
broskve

Žloutky utřeme s máslem a cukrem do pěny. Přidáme vlažné mléko, mouku s práškem do pečiva, citrónovou kůru a kakao. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Těsto vlijeme do vymazaného a vysypaného plechu s vyšším okrajem, poklademe pokrájenými broskvemi a dáme do trouby péct. Hotovou bublaninu posypeme skořicovým cukrem.

RECEPT 9

Tvarohová bublanina

80 g Hery
80 g moučkového cukru
nastrouhaná kůra z 1 citrónu
2 vajíčka
250 g měkkého tvarohu
160 g hrubé krupice
1/8 l mléka
300 g višní (příp. jiné ovoce)
vanilkový cukr

Heru utřeme s moučkovým cukrem a citrónovou kůrou. Do utřeného tuku vmícháme jeden žloutek po druhém, měkký tvaroh, krupici, kterou jsme si před tím zvlhčili trochou mléka. Z bílků ušleháme pevný sníh a lehce jej vmícháme do těsta. Plech vymažeme tukem, vysypeme moukou a těsto rozprostřeme po celé ploše. Poklademe ovocem a dáme péct do středně vyhřáté trouby. Vychladlou bublaninu pocukrujeme.


Pomůcky:

plech, pekáč nebo jiná forma na pečení, elektrický mixér, cukřenka,..

via GIPHY

Copyright 2014VFB Media