O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Houstičky s černými olivami a tymiánem

    Středa, 11. Únor 2015
Vždycky když zbyde v kuchyni trochu času navíc, snažím se připravovat pečivo vlastní výroby. Jen se musím trochu polepšit s jeho sdílením tady na blogu. Dnes jsem nezapomněla a upekla domácí houstičky s kousky černých oliv, provoněné tymiánem i "pro vás". ;) S nakynutým těstem se krásně pracuje a výsledkem je úžasně křupavá a lahodná svačinka, která chutná jen tak samotná, k vínu a sýru nebo namazaná slaným máslem. Tady je recept ! LIVE LOVE BAKE ♥

Recept

Ingredience:


20 g čerstvého droždí
1 lžička moučkového cukru
500 g polohrubé mouky
3 lžičky mořské soli
100 g černých oliv, vypeckovaných
1 lžička sušeného tymiánu
olivový olej

na ozdobu sušený tymián
(hrubozrnná sůl)

Pomůcky:

pečicí papír, plech na pečení, pomoučený vál


Postup

Droždí rozdrobíme do mísy a přidáme moučkový cukr. Mícháme, dokud se cukr a droždí nerozpustí.

Přisypeme 100 g polohrubé mouky a 100 ml vlažné vody, promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.

Po čtvrt hodině přidáme zbytek mouky a 150 ml vlažné vody, sůl a 3 lžíce olivovoého oleje. Vypracujeme hladké těsto, to zasypeme moukou a opět přikryté necháme nakynout na teplém místě asi hodinu.

2 plechy vyložíme pečicím papírem. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Připravené těsto prohněteme rukama a přidáme do něj nasekané olivy a lžičku tymiánu.

Houstičky rozdělíme asi na 18 dílů a pomocí dlaní tvarujeme kuličky. Přendáme na plech, potřeme olivovým olejem a necháme ještě půl hodiny kynout.

Na závěr houstičky ještě jednou potřeme olejem a posypeme tymiánem (případně také hrubozrnnou solí) a dáme péct asi na 20 minut dozlatova.


Copyright 2014VFB Media