O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Loupáky s mákem

    Sobota, 27. Únor 2016
Než jsme odjeli minulý víkend na hory na chatu, upekla jsem nám dopředu tyhle báječné loupáky s mákem, abychom si mohli o víkendu přispat a rovnou se do nich pustit spolu s hrnkem horkého kakaa, případně ještě čersvým máslem. Tomu říkam krásný začátek dne, probudit se v roubené chaloupce uprostřed krásné přírody a posnídat čerstvé domácí pečivo.. Zase tak často s kynutým těstem nepracuji, ale tohle má skvělou konzistenci, nelepí se a dobře se s ním pracuje. Určitě ho zvládnete levou zadní, snad jen že musíte nadvakrát čekat než vám nakyne, ale o to větší z nich budete mít radost.. Krásný zbytek víkendu a užívejte pečení;-)

Recept

Ingredience:


na 3 plechy

Těsto
1 kg hladké mouky + na posypání
450 ml mléka
120 g třtinového cukru
120 g másla
60 g čerstvého droždí
12 g soli
1 vajíčko

2 vajíčka, rozšlehaná
1 sáček nenamletého máku


Pomůcky:

robot + hnětací hák, vál + váleček na těsto, plech + pečicí papír


Postup


1. Hladkou mouku si prosejeme do mísy robotu, přidáme teplé mléko, mouku, cukr, změklé máslo a rozdrobené droždí, nakonec ještě sůl a vajíčko. S pomocí háku uhněteme ze všech ingrediencí na nejnižší otáčky pevné těsto. Zabere to asi čtvrt hodiny. Pak těsto přendáme na pomoučený vál, ještě prohněteme rukama a vytvarujeme si bochánek. Ten rozdělíme na další čtyři díly a necháme asi 50 minut kynout na teplém místě pod lehce navlhčenou utěrkou.

2. Pak z každého bochánku vyválíme placku silnou asi 4 mm a tu rozřežeme na 6 stejných dílů. Vzniknou nám trojúhelníčky, které pak smotáváme od nejširší části k té nejužší, konce zatlačíme dovnitř. Vzniklé rohlíčky ještě vytvarujeme do podkovy a necháme pod utěrkou kynout dalších 50 minut. Troubu si později rozehřejeme na 170 stupňů.

3. Plech vyložíme pečicím papírem, vykynuté rohlíčky na něj přendáme, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme hojně mákem. Vložíme do trouby a pečeme asi 25 minut dozlatova. Necháme chvíli vychladnout a nejlépe hned podáváme.

Užijte si sladkou snídani ;-)

Recept: Bjukitchen kuchařka

Copyright 2014VFB Media