O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Moravské mizející koláčky

    Čtvrtek, 22. Září 2016
Recept na moravské koláčky opatruji u sebe v kuchyni, už to bude 15 let. Dostala jsem tehdy tajný recept od jedné moravské babičky a od té doby se dělal v naší rodině nespočetněkrát, nikdy ale ne mojí zásluhou. Představovala jsem si, že když jsou tak dokonalé, musí jít o náročný recept a tak se do nich raději nepouštěla, až teď po těch letech můžu potvrdit přísloví, že nic není tak strašné, jak to vypadá!:-) Většinu klasických ingrediencí budete mít doma a ani časově nějsou nijak náročné, dokonce mi přišlo jejich tvoření zábavné. Každopádně když se pak do nich zakousnete, do jemného těsta s čerstvou tvarohovou náplní promíchanou meruňkami, křupavé drobenky..jo a třešničkou na dortu je přeliv z rumového másla, který nesmí za žádnou cenu chybět! Hlavně jak se vám rozvoní kuchyně! Prostě stojí za to zabít s nimi víkendové dopoledne;-) P.S. Pokud nemáte doma tajnou skrýš, nedoufejte, že vám “mizející” koláčky vydrží do druhého dne:-) Mějte se fajnově!

Recept

Ingredience:


Na cca 100 koláčků (4 - 5 plechů)

500 g polohrubé mouky
250 g tuku Hera
200 ml mléka
1 kostka droždí
2 žloutky
50 g krupicového cukru

Drobenka
1/2 kostky másla
polohrubá mouka
moučkový a krupicový cukr
podle chuti

Náplň
400 g přírodního tvarohu (od farmáře)
moučkový cukr, mléko, kukuřičný škrob
meruňky, čerstvé nebo kompotované
meruňkový džem

Na polití
1/2 kostky másla
8 lžic rumu

moučkový cukr


Pomůcky:

plechy na pečení, pečicí papír, pomoučený vál, tyčový mixér, cukřenka


Postup


1. Do mísy nasypeme mouku, uprostřed vytvoříme dolíček, kam nalijeme polovinu mléka. Do něj rozdrobíme kostku droždí, přidáme trochu moučkového cukru, promícháme vidličkou, přikryjeme utěrkou a necháme asi 15 minut vykvasit. Dále přidáme tuk nakrájený na kostičky, druhou polovinu mléka, žloutky a cukr. Vytvoříme rukama nelepivé těsto, případně ještě podle potřeby přidáme trochu mouky. Pokud chceme koláčky opravdu malinké, tvoříme z těsta na pomoučeném válu cca 100 malých kuliček. Ty přikryjeme utěrkami a necháme ještě čvrt hodiny odpočinout a nakynout. Mezitím si rozehřejeme troubu na 200 C.

2. Nakonec palcem vymáčkneme doprostřed každé kuličky důlek a plníme připravenou náplní, nejlépe pomocí malé lžičky. Já přidávám buď kombinaci tvarohu a čerstvých nebo kompotovaných meruněk nebo samotný meruňkový džem. Na tvarohovou náplň si v nádobě rozmixujeme tyčovým mixérem přírodní tvaroh s trochou mléka, vanilkovým cukrem a lžičkou škrobu. (TIP: Prověřenou vychytávkou je právě přidání škorbu, aby nám při pečení náplň nevytekla!) Do připravené směsi nakrájíme na malé kousky meruňky a promícháme. Džem můžeme dávat na těsto samotný nebo opět kombinujeme s tvarohem..

3. Koláčky přendáme jeden po druhém na plech vyložený pečicím papírem a každý hojně posypeme drobenkou, kterou jsme si dopředu přichystali smícháním másla, mouky a obou cukrů. Koláčky pak pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Ihned po vyjmutí plechu z trouby polijeme každý koláček rozpuštěným máslem s rumem. Když trochu vychladnou, poprášíme je ještě moučkovým cukrem.

NECHTE SI CHUTNAT;-)

Copyright 2014VFB Media