O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Křupavé houstičky

    Pátek, 6. Červen 2014
Posledních pár let pravidelně pořádám menší narozeninovou oslavu se svými přáteli, kde tyhle domácí houstičky nesmí nikdy chybět. Všichni si je natolik oblíbili, že už se staly jakousi narozeninovu tradicí. A tak jsem usoudila, že nemůžou chybět ani tady. S radostí předávám náš rodinný recept dále a nechávám ho napospas osudu..vy si s ním určitě poradíte. Houstičky jsou skvělé k snídani s čerstvým máslem a horkým kakaem, k svačině naplněné třeba sušenou šunkou, mozarellou a rajčaty nebo navečer jen tak k pivu nebo vínu. P.S. Vaše domácí pekárna otevírá už za chvíli..:)

Recept

Ingredience:

500 g polohrubé mouky
1 kostka droždí
1 vejce
60 g másla, pokojové teploty
1 čajová lžička soli
250 ml vlažného mléka

toping:

1 žloutek na potření houstiček
hrubá sůl, kmín, mák, sezamová semínka,..

Pomůcky:

hnětač těsta

Postup

Do připravené mísy přidáme veškeré ingredience a ručně zaděláme těsto. Těsto dáme ještě na chvilku do robotu a hněteme, až se nám dobře spojí.

Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a dáme tak na třičtvrtě hodiny kynout na teplé místo. Troubu si zatím předehřejeme na 200˚ C.

Vykynuté těsto si položíme na pracovní plochu, uděláme z něj váleček a ten rozkrájíme na menší kousky. Z těch vyválíme pomocí rukou dlouhé prameny a ze tří pleteme houstičky jako klasický copánek. Těsto nemoučíme.

Houstičky přemístíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme žloutkem rozmíchaným s trochou vody a ozdobíme hrubou solí. Některé zdobíme kmínem, jiné mákem atd.

Vložíme je do rozehřáté trouby a pečeme přibližně 15 minut dozlatova.

Houstičky necháme vychladnout. Můžeme si je vychutnat samotné nebo třeba namazané čerstvým máslem a domácí marmeládou..

Staňte se alespoň na malý okamžik pekařem!

Pečte s velkou dávkou lásky ♥


SO CRISPY RECIPE!

YOUR HOME BAKERY ♥

Copyright 2014VFB Media