O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Francouzská veka

    Sobota, 12. Duben 2014
Až dostanete chuť na domácí pečivo, přijde vhod recept na domácí francouzskou veku. Recept máme ještě po babičce z Francie, která pekla tu nejlepší na světě. Mně chutná nakrájená, nasucho opečená na pánvi, zakapaná olivovým olejem. Zkuste ji třeba s kopečkem domácího pesta, oblíbené je u nás bazalkové a ze sušených rajčat, nebo úžasnou tapenádou ze zelených oliv..k tomu vychlazené bílé nebo růžové..a rychlá a lehká večeře je na stole.. Dobře chutná i druhý den k snídani třeba nasladko, s máslem a marmeládou. Případně můžeme zbývající kus zamrazit na později. Vive la France, vive l´Italie!

Recept

Ingredience:

400 g hladké mouky

30 g čerstvého droždí

2 lžíce olivového oleje + na potření

2 lžičky mořské soli

250 ml vlažné vody

bylinky na ozdobu (rozmarýn, tymián, bazalka,..)

Pomůcky:

robot + hnětač těsta


POSTUP


Do robotu dáme všechny ingredience na těsto a za pomoci hnětacího háku vypracujeme pevnou hmotu.

Těsto kolem dokola lehce pomoučíme a přendáme do mísy. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi 1 hodinu. Poté vytvoříme dva delší válečky, které položíme na plech vyložený pečicím papírem. Opět přikryjeme utěrkou a necháme ještě dalších 20 minut vykynout.



Mezitím si předehřejeme troubu na 190° C.

Když jsou veky připravené, lehce je šikmo nařežeme nožem, pomažeme olivovým olejem a jemně posypeme moukou.

Pečeme je 20 minut na uvedený stupeň a pak ještě posledních 5 minut se zvýšenou teplotou 200° C. Veku nařízneme podél a naplníme čím se nám zlíbí nebo ji nakrájíme na plátky, nasucho opečeme a pokapeme olivovým olejem..

Křupavá pochoutka z trouby..


JAKO Z FRANCOUZSKÉ PEKÁRNY..


Make your own French Italian Dinner..


FRENCH BREAD + OLIVE OIL + HERBS

Copyright 2014VFB Media