O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Buchtičky se šodó

    Sobota, 6. Únor 2015
Asi vůbec nejoblíbenějším sladkým jídlem z dětsví jsou pro mě buchtičky se šodó. Strašně dlouho jsem je neměla a říkala jsem si, že příště už musí být domácí, pěkně z kynutého těsta. Minulý týden jsme se o nich náhodou bavili na francouzském kurzu a během chvíle už jsem si opisovala rodinný recept, který budu odteď opatrovat jako poklad, protože už vím, jak strašně si na něm pochutnám! Po upečení jsou buchtičky nádherně křupavé, uvnitř nadýchané a měkoučké a sádlo jim dodává tu správnou poctivou chuť. Jen pokud je nebudete servírovat rovnou z pekáče, zkuste jimi před podáváním naplnit mikrotenový sáček a na chviličku ohřát v mikrovlnce, změknou a budou ještě víc načechrané. Šodó seženete bez problému kupované v prášku nebo si udělejte svoje vlastní, rozhodně nebudete litovat, protože tak slaďoučký jemný vanilkový krém jste už určitě dlouho neochutnali! Až se vám budou dělat boule za ušima;-) Dobrou chuť!

Recept

Ingredience:


Buchtičky
100 ml mléka
70 g másla
1 vajíčko
350 g hladké mouky
3 lžíce krupicového cukru
12 g droždí
sůl
sádlo

Šodó
1 vanilkový lusk
750 ml plnotučného mléka
60 g krupicového cukru
1,5 lžíce kukuřičného škrobu
6 žloutků


Pomůcky:

pekáček na buchty, vodní lázeň


Postup


1. Do misky nasypeme prosátou mouku, lehce ji posolíme a uprostřed uděláme důlek. Do něj nalijeme vlažné mléko s cukrem a rozdrobíme droždí. Vidličkou promícháme a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme rozpuštěné máslo a vajíčko a zpracujeme hladké těsto. V misce ho necháme na teplém místě asi třičtvrtě hodiny nakynout. V polovině kynutí ještě jednou prohněteme. Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. Rozpustíme si trochu sádla.

2. Těsto rozdělíme na čtyři díly, z každého dílu vytvarujeme váleček. Všechny čtyři válečky pak naskládáme vedle sebe do pekáčku. Nůž potřeme sádlem a válečky jím překrájíme na menší kostičky. Ty pak všechny potřeme rozpuštěným sádlem, shora i ze stran, aby se nám nepřipekly k sobě a šly po upečení dobře oddělit. Pečeme asi 30 minut dozlatova. Já je před vyndáním potřu ještě trochou sádla a přepnu troubu na horní gril, aby byly ještě více křupavé a připečené.

5. Na domácí šodó si rozřízneme vanilkový lusk a vyškrábneme semínka. Mléko v kastrůlku svaříme s polovinou cukru, škrobem a semínky. Dáme stranou a necháme chvíli odpočinout. Žloutky lehce prošleháme se zbývajícím cukrem. Kastrůlek s mlékem přendáme na vodní lázeň a postupně do něj žloutky zašleháme - mléko nesmí vařit, jinak se nám žloutky srazí! Upečené buchtičky už jen rozdělíme na talíř a přelijeme teplým šodó. Nechte si chutnat!


Copyright 2014VFB Media