O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Fíkovo-ořechový chléb

    Sobota, 28. Listopad 2015
Fíkovo-ořechový chleba mě dostal svou chutí a překrásnou křupavou kůrkou. A protože se pomalu blíží Vánoce, naplnila jsem ho ještě nasekanými sušenými fíky, přivezenými v létě z Řecka a kousky vlašských ořechů, aby byl přece jen více sváteční. Není v něm ani špetka soli, bude tak vynikající namazaný nasladko, třeba máslem a marmeládou nebo medem, ale hodí se skvěle i k sýrům, čemukoliv. Výroba spočívá v celkem dlouhé době kynutí, ale samotná práce rukama vám moc času nezabere. Je ale potřeba držet se přesného postupu, až do poslední chvíle se vám bude zdát konzistence strašně řídká, ale věřte, že je to tak správně. Nezbytností je pak litinový hrnec s pokličkou, ten udělá v tomto případě to správné kouzlo. Nebojte se pomoučené kuchyně a pusťte se do něj, jak se říká „lepší doma krajíc chleba než v cizině kráva celá.“;-)

Recept

Ingredience:


410 g hladké mouky
125 g celozrnné mouky
1/2 lžičky suchého droždí
500 ml vody
5 sušených fíků
hrst vlašských ořechů
vrchovatá lžíce medu

Pomůcky:

pánev, robot, hnětací hák, pečicí papír, litinový hrnec s pokličkou


Postup

Na pánvi si nasucho orestujeme vlašské ořechy. Dáme je stranou a na prkýnku pokrájíme fíky na malé kousky. Pak je smícháme s ořechy. Do mísy robotu prosejeme obě mouky a suché droždí. Ještě přisypeme fíky s ořechy a přidáme vrchovatou lžíci medu.

Uprostřed mísy uděláme volný prostor a nalijeme vodu. Hnětacím hákem spojíme ingredience v mokré těsto. Přikryjeme ho čistou kuchyňskou utěrkou a necháme kynout 12-18 hodin.

Po této době posypeme moukou větší kus pečicího papíru umístěného na pracovní ploše a těsto na něj vylijeme. Pomoučenýma rukama nebo špachtlí přeložíme všechny čtyři rohy těsta směrem doprostřed, zopakujeme stejný postup ještě dvakrát - pokud se s těstem hůře manipuluje, poprášíme těsto moukou a zapracujeme, pak z těsta vytvoříme tvar koule.

Zakryjeme ho mísou otočenou vzhůru nohama. Necháme odpočívat při pokojové teplotě další dvě hodiny. Půl hodiny předtím, než je těsto připravené, zapneme troubu na 250 stupňů a vložíme do ní prázdný litinový hrnec i s pokličkou. Když je těsto připravené, vyndáme hrnec z trouby, odkryjeme pokličku a dno nádoby hojně pomoučíme.

Hodíme do něj rychle těsto (je v pořádku, když je více tekuté, to pak jednoduše seškrábneme okolní místa špachtlí) a vytvoříme tvar bochníku uprostřed nádoby. Přikryjeme pokličkou a snížíme teplotu trouby na 220 stupňů. Dáme péct na 30 minut. Pak pokličku vyjmeme a pečeme dalších 15 minut. Tím dostane kůrka krásnou zlatavou barvu. Upečený chléb necháme chvíli odpočinout na mřížce a po pár minutách můžeme podávat! Dobrou chuť ♥


Copyright 2014VFB Media