O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Rýžový nákyp s karamelovou omáčkou

    Neděle, 22. Říjen 2017
Není to tak dávno, co se mi při slovním spojení rýžový nákyp vybavila nevzhledná lepivá hmota, kterou nás za našeho dětství nutily dojídat družinářky ve školní jídelně. Pak jsem ale ve Francii ochutnala mléčnou rýži, nadýchanou jako vánek, jemné smetanové chuti, provoněnou vanilkou a citrónem. Pokud jste na tom stejně jako já, dejte ji v případě tohoto receptu ještě šanci, tahle je totiž úplně jiný level! Když ji ještě promícháte s našlehanou smetanou a polijete domácím karamelem, budete mi blahořečit:-) Nebudu zastírat, že je to pořádná kalorická bomba, ale po náročném dni, ať už fyzicky nebo psychicky si ji naše tělo jednou za čas přeci zaslouží! Vlastně je jedno čím si ji ozdobíte, podle mě se nejlépe mlsá s domácí karamelovou omáčkou, ale moc dobrá je i s čerstvým ovocem (mezi mé favority patří rozmačkané maliny nebo kousky zralého manga.) Všem gurmánům zdar!

Recept

Ingredience:


Rýžový nákyp
Na 2 porce
500 ml plnotučného mléka
50 g krupicového cukru
1/2 rozříznutého vanilkového lusku + semínka
nastrouhaná kůra z 1 malého bio citrónu
100 g kulatozrnné rýže Arborio
180 ml smetany na šlehání (40%)

Karamelová omáčka
1. variantu receptu najdete TADY
2. variantu najdete u receptu na cupcakes TADY


Pomůcky:

kastrůlek s nepřilnavým dnem, elektrický mixér či robot


Postup

1. Jako první si připravíme rýžový nákyp. Do kastrůlku nalijeme mléko, přidáme cukr, část rozřízlého vanilkového lusku, semínka a citrónovou kůru. Směs za stálého míchání přivedeme k varu a pak hned přisypeme rýži. Na mírném plameni ji povaříme pod pokličkou do změknutí asi 35-40 minut. Vychladlou rýži pak přendáme do misky a dáme chladit na několik hodin do ledničky, aby se chutě dobře spojily.

2. Těsně před servírováním dezertu si připravíme karamelovou omáčku (po chvíli by nám jinak ztuhla a museli bychom ji znovu rozpouštět.) >>> POSTUP RECEPTU VIZ "INGREDIENCE" (VARIANTA 1 nebo 2)

3. Pak už si jen našleháme vysokotučnou smetanu dotuha, dobře ji promícháme s uvařenou a vychlazenou rýží a hotový nákyp rozdělíme na dezertní talířky. Ozdobíme karamelovou omáčkou a můžeme podávat!

Copyright 2014VFB Media