O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Crème anglaise pralinée, Crème brulée

    Pondělí, 12. Leden 2015
Crème anglaise je součástí spousty francouzských sladkostí. Moc dobrý je teplý i vychlazený a jeho příprava je snadná a rychlá. Můžete ho přidat jako náplň do sladkého pečiva nebo jím přelít čerstvé ovoce, ale výborný je i samotný. Já jsem si tentokrát vybrala dvojí verzi dezertů. K základu crème anglaise jsem použila rozmixované mandle v karamelu a vznikl mi tzv. crème anglaise pralinée a se zkaramelizovanou krustou zase crème brulée. Krém je dochucený vanilkovým extraktem, ale přidat můžete i rum, koňak, nebo pomerančový likér, kávu nebo rozpuštěnou čokoládu. V receptu uvádím jen dva sáčky vanilkového cukru, jelikož díky dekoraci je dezert sladký dost, ale můžete ho ještě dosladit podle svého.. I want to have a good body, but not as much as I want dessert ;) Let's Have a Sweet Time ♥

Recept

Ingredience:

2 porce

16 g vanilkového cukru ( s vanilkou bourbon)
5 žloutků
1 vrchovatá lžička kukuřičného škrobu
300 ml smetany na šlehání
1 lžíce vanilkového extraktu
nebo semínka z vanilkového lusku

Pralin (mandle v karamelu)

80 g blanšírovaných mandlí
100 g krupicového cukru
2 lžíce vody

nebo krupicový (hnědý) cukr na crème brulée

Pomůcky:

cukrářský teploměr, pečicí papír, robot, ruční metla na šlehání, (flambovací pistole)


Postup


Do rendlíku dáme prohřát smetanu, nevaříme. Do jiné pánvičky přidáme žloutky s cukrem a šleháme metlou asi
3 minuty, dokud směs nezíská světle žlutou barvu a netvoří po odkápnutí tenké stužky.

Nakonec prošleháme s lžičkou kukuřičného škrobu. Pak po kapkách zašleháváme horkou smetanu.

Směs nalijeme do nerezové nebo smaltované pánvičky a ve vodní lázni ji za neustálého míchání zahříváme přibližně na teplotu 75-80 stupňů, ne vyšší, jinak by se žloutek mohl srazit.

Sundáme z plotny, pánvičku vložíme do mísy se studenou vodou a ještě dvě minuty mícháme do vychladnutí. Přelijeme do mističek a dáme přes noc zchladit do lednice.

Na crème anglaise pralinée vyskládáme mandle na plech (vyložený pečicím papírem) a opražíme je dozlatova v troubě předehřáté na 170 stupňů asi 8 minut, ale raději je kontrolujeme, abychom je nespálili.

Pak je necháme vychladnout a připravíme si karamel. V malém kastrůlku povaříme na mírném plameni vodu s cukrem, dokud cukr nezkaramelizuje. Občas s kastrůlkem zatřepeme. Když se začnou tvořit velké bubliny a tekutina zhoustne, neustále kastrůlek protřepáváme a zahříváme, po pár vteřinách by se měla začít vybarvovat. Ještě chvilku mícháme, až získáme barvu karamelu.

Odstavíme a ihned nasypeme opražené mandle. Směs vylijeme na pečicí papír a necháme vychladnout. Pak mandle v karamelu rozdrtíme v robotu na prášek.

Na crème brulée posypeme vršek krému rovnoměrnou vrstvou krupicového cukru a dáme zapéct na horní gril do trouby předehřáté na 200 stupňů, až nám vršek zkaramelizuje nebo použijeme flambovací pistoli. Necháme vychladnout. Podáváme.


Soft & Light Dessert


Super Creamy ♥


Like from French Patisserie


Delicious with Praline or Caramel

Copyright 2014VFB Media