O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Nepečený dort mého dětství

    Čtvrtek, 10. Srpen 2017
Nepečený dort s piškoty, smetanou a ovocem už jste ochutnali určitě nespočetněkrát, jen už je to možná nějaká doba. Pro mě je tenhle dort nostalgickou vzpomínkou na dětství, kdy ho připravovala hlavně babička a byl to můj úplně nejoblíbenější moučník po víkendovém obědě. Podobné varianty receptu možná máte doma někde schované, ale kdyby přeci jen nebyl váš starý recept k nalazení, najdete ho u mě na blogu jako takovou poslední záchranu, tak snad se vám bude hodit, dokud je ještě léto a máme možnost sehnat všude plno čerstvého ovoce, kterým v dortu opravdu nešetřím. Když ho chci více pikantnější přidám spíše nakyslé meruňky, jahody, borůvky a maliny jako tentokrát, výbornou sladší variantou je pak třeba mix ananasového, broskvového kompotu a banánů.. Oproti původnímu receptu jsem přidala ještě čerstvý sýr mascarpone, díky kterému je smetanový krém více hebký, sametový a samozřejmě ještě lahodnější.. Dort je hotový raz dva, tak kdo máte chuť vrátit se na chvíli do dětství, neváhejte ho udělat!

Recept

Ingredience:


2 kelímky zakysané smetany (pochoutkové 16%)
200 g mascarpone
5 lžic krupicového cukru
2 balíčky piškotů
1 broskvový (nebo meruňkový, ananasový) kompot + trocha šťávy z kompotu
mix cca 1 kg čertsvého ovoce (banán, jahody, maliny, borůvky..)
250 ml smetany na šlehání, min. 33%
(Granko na posypání)
máslo na vymazání
+ moučkový cukr na vysypání formy


Pomůcky:

dortová forma, mixér


Postup

1. Dno formy i její okraje vymažeme máslem a vysypeme moučkovým cukrem. V míse si pak pomocí elektrického mixéru prošleháme obě zakysané smetany s cukrem, přidáme mascarpone, znovu promícháme do spojení a dáme stranou. Kompotované i čerstvé ovoce nakrájíme na větší kousky. Smetanu vyšleháme do tuha a dáme ji zatím chladit do ledničky.

2. Dort skládáme tak, že piškoty poklademe dno formy plochou částí dolů, lehce pokapeme šťávou z kompotu a na ně přidáme část krému, který rovnoměrně rozetřeme stěrkou. Krém ozdobíme částečně kompotovným a částečně čerstvým ovocem. Takhle opakujeme alespoň tři vrstvy. Navrch pak už jen rozprostřeme šlehačku a dort dáme vychladit do ledničky na několik hodin.

3. Když dort krásně drží pohromadě, ozdobíme ho už jen zbývajícím ovocem, případně posypeme kakaem.
Vyjmeme ho z formy, nakrájíme a podáváme! Nechte si chutnat;-)

Copyright 2014VFB Media