O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Letní jogurtový dezert s ovocem

    Čtvrtek, 28. Červen 2018
V minulém týdnu jsem si trochu zaexperimentovala a připravila variantu osvěžujícího a hlavně lehkého dezertu, ideálního na toto nadcházející teplé období. V létě mám ráda recepty, kde je hodně čerstvého ovoce, kterého je možnost hojně využít. Větší lehkost dodá hustý řecký jogurt, kterým můžete nahradit například mascarpone, a který je k ovoci stejně dokonalý. Dezert sám o sobě není téměř vůbec sladký, proto se krásně snoubí s bílkovými laskonkami a domácí jahodovou omáčkou, navrch ještě spousta jahod, malin, třešní.. a hoblinky čokolády a pocítíte slast! Doporučuju podávat ho po lehké večeři, na čerstvém vzduchu, se sklenkou růžového vína, mmm.. Bon appétit!

Recept

Ingredience:


400 g řeckého jogurtu Elinas
200 ml smetany na šlehání
vanilkový třtinový cukr (s pravou vanilkou)
kůra z 1 citrónu (chemicky neošetřeného)
200 g malin
1 balení laskonek (korpusu, prodává např. Billa)
50 g třtinového cukru
500 g jahod, omytých a očištěných
1 lžíce kukuřičného škrobu
50 g mléčné čokolády (bio)
další čerstvé ovoce na ozdobu


Pomůcky:

dortová forma nebo hlubší koláčová forma (24 cm), robot


Postup

1. Do mísy robotu nalijeme smetanu, přidáme vanilkový cukr a citrónovou kůru a vyšleháme společně dotuha. Do šlehačky přimícháme řecký jogurt a mísu dáme zatím chladit do ledničky. Na výrobu omáčky dáme do kastrůlku 200 g jahod, 50 g cukru, 100 ml vody a přivedeme k varu. Směs propasírujeme skrz sítko, vrátíme znovu do kastrůlku a opět přivedeme k varu. Kukuřičný škrob si rozmícháme v hrnku s trochou vody a přidáme do jahodové směsi. Ještě chvíli vše provaříme, dokud směs nezačne houstnout, pak necháme vychladnout.

2. Mezitím si ještě nakrájíme na silnější plátky zbytek jahod, případně další ovoce na ozdobu. Maliny rozmačkáme vidličkou na pyré. Do misky nastrouháme nahrubo mléčnou čokoládu. Když máme vše připravené, do dortové formy rozložíme polovinu laskonek, pokapeme polovinou malinového pyré a trochou jahodové omáčky, vrstvu pokryjeme 1/3 jogurtové směsi.

3. Na směs rozložíme polovinu jahodových plátků a pokryjeme zase krémovým jogurtem, pak tvoříme další vrstvu - laskonky, maliny, jahodová omáčka, jahodové plátky a navrch jogurtová směs. Vršek dezertu posypeme nasekanou čokoládou, pokapeme zbylou jahodovou omáčkou a ozdobíme čerstvým ovocem. Před podáváním uchováváme v ledničce.

Copyright 2014VFB Media