O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Crème pâtissière

    Středa, 17. Září 2014
Crème pâtissière nebo také anglicky pastry cream není jen obyčejný puding, jak by se mohlo na první pohled zdát, ale jde o poctivý vanilkový krém z mléka, žloutků, cukru, vanilkového lusku, kukuřičného škrobu nebo mouky (někdy slouží jako základ, kdy se do vychlazeného krému zašlehává ještě šlehačka). Dnes už oblíbený nejen ve francouzské kuchyni, kde má široké využití např. jako náplň do profiterolek, éclairs, dortů nebo ovocných koláčů (vynikající je v kombinaci s jahodami nebo malinami, záleží už jen na vaší chuti..) Tip na rychlý dezert s crème pâtissière: formičky na tartaletky naplněné rozdrcenými sušenkami smíchanými s rozpuštěným máslem dáme na 10 minut do trouby, po vychladnutí naplníme crème pâtisserie a navrch dozdobíme malinami nebo jahodami. Koláče plněné crème pâtissière by měly zůstat svěží po dobu 4-6 hodin, ale mějte na paměti, že krém obsahuje lehce vařená vejce, a proto by neměl stát při pokojové teplotě příliš dlouho. Fajnovou středu!

Recept

Ingredience:

500 ml mléka
1-2 lžičky vanilkového extraktu nebo 1 vanilkový lusk
4 žloutky
75 g krupicového cukru
40 g kukuřičného škrobu

Pomůcky:

robot, ruční metla


Postup

Na plotně v kastrůlku zahřeme mléko s vanilkovým extraktem nebo vanilkovým luskem + vydlabanými semínky.

Do misky robotu dáme žloutky, cukr a kukuřičný škrob a šleháme, dokud není směs nadýchaná.

Do vaječné směsi přidáme horké mléko (před tím odstaníme vanilkový lusk) a ještě krátce prošleháme. Pak směs nalijeme zpět do kastrůlku.

Mícháme šlehací metlou ještě asi 5 minut na nízkou teplotu do zhoustnutí.

Hustý a leský krém přelijeme do mísy a necháme vychladnout. Přendáme do uzavíratelné nádoby a dáme vychladit nebo jím rovnou dezerty nazdobíme.

NADÝCHANÁ VANILKOVÁ NÁPLŇ


CREME PATISSERIE, CRÈME À LA FRANÇAISE

Copyright 2014VFB Media