O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Karamelová omáčka

    Středa, 17. Září 2014
Když chci ušetřit čas, používám někdy jako fígl místo karamelové omáčky karamelky, které nechám rozpustit v mléce. Pokud vyrábím složitější dezert a chci si dát opravdu záležet, vyrobím si s chutí karamel domácí. Hodí se na přelití koláčů, na čerstvě upečené croissanty, skvěle doplňuje třeba čokoládové cupcakes nebo caffè latte.. (Nejlepší je ale stejně přelitý na vanilkové zmrzlině!) Někdy se do něj navíc přidává mořská sůl, která ještě více zdůrazní jeho chuť. Obecně se na výrobu karamelu používají dvě metody – suchá, kdy se nechá zahřát na pánvi cukr, který se postupně roztaví na karamel, já raději používám druhý způsob, kdy se nejprve cukr rozpustí ve vodě. Na vytvoření karamelové omáčky přidáme ještě smetanu, vanilkový extrakt a kousek másla a za pár minut máme doma úžasnou delikatesu. Jen pro zajímavost, poslední dobou je také trendem karamelové sklo, kterým se například dekorují dorty a koláče nebo karamelový prášek (jeho přípravu můžete například vidět v novém filmu Chef).
Snad vám dopomůže k sladkému úsměvu;)

Recept

Ingredience:

220 g krupicového cukru
70 ml vody
85 ml smetany na šlehání
1 lžička vanilkového extraktu
70 g másla

Pomůcky:

kastrůlek, ruční metla


Postup

Do kastrůlku dáme vodu s cukrem a zahříváme na střední plamen. Pravidelně mícháme, dokud se cukr ve vodě nerozpustí.

Poté zvýšíme plamen a přivedeme k varu - bez míchání.

Necháme probublat, dokud směs nedosáhne jantarové barvy.

Pak můžeme kastrůlek odstranit z plotny a nalít do něj opatrně smetanu, neustále mícháme.

Přidáme ještě vanilkový extrakt a máslo.

Kastrůlek dáme znovu na plotnu a mícháme, dokud se máslo nerozpustí a směs nezačne bublat.

Odstraníme a dáme vychladit.

SWEET CARAMEL MAKE ME HAPPY


PERFECT WITH ICE CREAM

Copyright 2014VFB Media