O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Mimiin lahodný čokoládový dort

    Čtvrtek, 5. Říjen 2017
Další čokoládový dort do sbírky! (No, I am not addicted to chocolate chocolate is addicted to me!) Tentokrát jde o klasický francouzský dezert, nádherně jemný a vláčný. Inspirací k němu mi byla food blogerka a autorka kuchařek Mimi Thorisson, jejíž blog MANGER sleduju už pár let a jejíž recepty jsou mi hodně blízké. Mimi žije na jihovýchodě Francie a určitě stojí za to pokochat se fotkami na jejích stránkách, ze kterých čiší krásná romantická atmosféra, a to hlavně díky jedinečnému místu, venkovskému zámečku, kde bydlí se svou početnou rodinou. Co se týče tohoto dortu, sám o sobě se jeví jako obyčejný, jednoduchý, ale! Díky našlehaným vajíčkům je za prvé krásně nadýchaný, díky vanilce a slanému máslu má opravdu lahodnou chuť a čestvé maliny jako ozdoba jsou už jen onou třešničkou na dortu. Navíc když ho vyndáte o minutku dvě dříve z trouby, vnitřek zůstane částečně tekutý a to je ta pravá slast. Pokud ho nestihnete servírovat ještě trochu vlažný, dejte si kousek na minutku ohřát a pak k němu přidejte kopeček šlehačky nebo vanilkové zmrzliny, amen! Užívejte mlsání a krásný říjen;-)

Recept

Ingredience:


60 g slaného másla (nebo klasického)
230 g čokolády (60%)
6 vajíček
300 g krupicového cukru
200 g hladké mouky
1 lžička mořské soli
1 lžička vanilkového extraktu
hrst čerstvého ovoce (maliny)
moučkový cukr na posypání


Pomůcky:

dortová forma 23 cm, pečicí papír, robot


Postup

1. Troubu si předehřejeme na 160 stupňů. Formu vymažeme máslem a vyložíme pečicím papírem.

2. Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu s máslem, necháme chvíli vychladnout. Mezitím si v robotu prošleháme vajíčka s cukrem, až je směs krásně nadýchaná. A do velké mísy prosejeme mouku se solí.

3. Rozpuštěnou čokoládu pak opatrně smícháme s vaječnou směsí a lžičkou vanilkového extraktu a nakonec přisypáváme mouku. Vše zpracujeme do hladké konzistence.

4. Hotové těsto nalijeme do formy a dáme péct na půl hodiny. Pokud chceme dort uvnitř tekutější konzistence, vyndáme ho od dvě minutky dříve.

5. BON APPÉTIT!

Copyright 2014VFB Media