O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Koláč s mandlovým krémem, ztracenými hruškami a ostružinami

    Neděle, 9. Říjen 2016
Jahodových, meruňkových a borůvkových koláčů jsme si v létě užili dost, a když se ochladí, už se vždycky těším na nové kombinace s jablky, hruškami nebo švestkami. Úžasně efektní i velmi chutný je tento recept z Francie s hruškami, které jsem tentokrát doplnila o mražené ostružiny a vznikla myslím krásná podzimní kombinace lehkého těsta a lahodného mandlového krému. Mandlový koláč je francouzská klasika, kterou jsem připravila z několika základních ingrediencí zdravé výživy, jakými jsou rýžová, kokosová a mandlová mouka, třtinový cukr a a samozřejmě kvalitní ovoce. Krásné spojení doplní mandlová pasta, můžete ale vyzkoušet i variantu z kešu oříšků nebo arašídů, chuť je podobně lahodná, upřímně i o dost cenově příjemnější. Dobrou zprávou je, že ho můžou ochutnat úplně všichni milovníci sladkého, protože koláč je bez lepku i latózy, tak jsem moc ráda, že ho můžu zařadit do svého repertoáru zdravých alternativ pečení. Ještě vám musím říct, že jsem teď také narazila na krásné a kvalitní koláčové formy s volným dnem a nepřilnavým povrchem, které vám umožní snadné vyndavání koláče bez toho, aniž by se poškodily okraje a koláč tak vypadá nádherně napohled pro vás i vaše hosty! Objevila jsem je na favi.cz, jestli neznáte, jde o český portál sdružující na jednom místě eshopy a výrobce s nábytkem, bytovými doplňky a dekoracemi, kde si můžete vybrat jedinečné kousky pro vaše sladké pečení jako já, nebo se tu například inspirovat stylovými interiéry kuchyní a jídelen, tak tam určitě mrkněte.;-) MĚJTE SE JINAK KRÁSNĚ A NASÁVEJTE SLADKÉ VŮNĚ PODZIMU ♥

Recept

Ingredience:


Na těsto

150 g rýžové mouky
30 g kokosové mouky
40 g mandlové mouky
60 g třtinového cukru
60 g rostlinného margarínu
30 g mandlové pasty (DM, zdravá výživa)
1 vajíčko
špetka soli
vanilka
troška vody

Na dvoubarevné ztracené hrušky

4 malé hrušky
šťáva a kůra z 1 biocitrónu
1,5 l vody
140 g třtinového cukru
2 kousky celé skořice
2 hvězdičky badiánu
1 vanilkový lusk, rozřízlý
2 plátky zázvoru nebo špetka sušeného
hrst ostružin, rozmixovaných a přecezených

Na mandlový krém s ostružinami

2 vajíčka
100 g třtinového cukru
1 větší hrst ostružin, čerstvých nebo mražených
100 g mandlové mouky
60 g rostlinného margarínu
40 g mandlové pasty
1 zátka rumu


Pomůcky:

forma na koláč s volným dnem, potravinářská folie, pečicí papír, váleček, robot nebo elektrický šlehač



♥ ♥ ♥

Postup


1. Nejprve si připravíme těsto. Prošleháme si cukr s margarínem, přidáme vanilku, sůl, mandlovou pastu a mandlovou mouku. Obě mouky, rýžovou a kokosovou spojíme s vajíčkem. Začneme tvořit těsto, do kterého případně přidáme ještě trochu vody podle potřeby, aby bylo správně vláčné. Připravené ho dáme mezi dva pláty pečicího papíru a vyválíme na požadovaný tvar nebo rovnou přendáme do formy a vytlačíme prsty. Pokud s těstem nejde pracovat hned, dáme ho na 1 hodinu odpočinout do ledničky.

______________________________________________________________________________________________

2. Připravíme si zatím sirup. Do kastrůlku přidáme vodu, cukr, citrónovou kůru, vanilku, skořici, badián, zázvor. Necháme mírně povařit. Mezitím si oloupeme hrušky, opatrně je zbavíme jádřinců a vykoupeme v citrónové šťávě. Hrušky ponoříme do sirupu, necháme ještě 15 minut vařit a čas od času hrušky obracíme. Vyjmeme a necháme okapat. Část sirupu z kastrůlku ulijeme, aby nám v něm zbylo jen pár centimetrů tekutiny a přidáme šťávu z ostružin. Do vzniklého sirupu tentokrát hrušky postavíme a vaříme dalších 5 minut. Necháme vychladnout a pak hrušky necháme znovu okapat.

3. Na mandlový krém vajíčka prošleháme s cukrem, přidáme margarín a mandlovou pastu, potom mandlovou mouku a rum, spojíme dohladka. Promixujeme ostružiny (před tím si jich několik dáme stranou na ozdobu). Vytvoříme ovocné pyré a zamícháme ho do mandlového krému. Troubu si předehřejeme na 175 stupňů. Připravíme si formu s těstem a propícháme ho vidličkou. Na těsto nalijeme mandlový krém, do něj opatrně zatlačíme nastojato hrušky. Přidáme ještě pár ostružin. Pečeme asi 30 minut dozlatova. Hotový koláč necháme vychladnout, pak dozdobíme čerstvými ostružinami. Před podáváním můžeme ještě přelít přes hrušky zbývající sirup. BON APPÉTIT!

Copyright 2014VFB Media