O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Jablečná samosa se slaným karamelem

    Středa, 12. Listopad 2014
Název Samosa je odvozený od nejpopulárnější indické svačinky ve tvaru trojúhelníku, která se jí snad po celém světě. A pod tímhle jménem ji vyrábí i ve Francii – nasladko, s jablky a slaným karamelem. Jak se vyrábí, jsem okoukala na kulinářském workshopu francouzské šéfkuchařky Isabel Loisel, se kterou jsme připravovali speciality z její rodného kraje - Bretaně. Ve Francii připravují samosu ze specifického druhu těsta Brick, které svou vůní a konzistencí připomíná tortily, co se běžně prodávají v českých obchodech, samotné těsto je jen o dost tenčí až průhledné. U nás se shání obtížněji, ale už jsem na něj narazila v arabských obchodech, dá se objednat přes internet a prý ho mají i v některých supermarketech. Ale na chuti nic neubere, když použijeme klasické listové nebo křehké těsto na koláč. Ve finále vám vzniknou vlastně takové jablečné taštičky, které když ještě na závěr přelijete domácím karamelem, nebudete se jich moct nabažit. Jablková sezóna pokračuje! Bavte se i v kuchyni a nezapomeňte při tom ochutnat tuhle bretaňskou klasiku! ;)

Recept

Ingredience:


Těsto

2-3 zelená jablka (nejlépe Granny Smith)
listové těsto (nejlépe zn. Brick) nebo křehké těsto na koláč
40 g krupicového cukru
20 g másla + na potření těsta

Slaný karamel

280 g krupicového cukru
200 g slaného másla
120 ml smetany na šlehání

Pomůcky:

kastrůlek s nepřilnavým dnem, vál, (váleček na těsto), pečicí papír


Postup

Nejprve si oloupeme jablka a nakrájíme je na menší kostičky. Přendáme je do kastrůlku a svaříme je s cukrem, máslem a špetkou soli.

Vaříme do té doby, než jablka změknou a směs je lehce zkaramelizovaná. Troubu zatím předehřejeme na 180 stupňů.

(Listové těsto vyválíme na velký plát, pokud není předem rozválené a srolované přímo na pečicím papíru). Připravený plát těsta nakrájíme na 8 cm široké pruhy.

Jednotlivé pruhy potřeme rozpuštěným máslem. Vrchovatou lžičku jablečné směsi položíme na těsto.

Těsto pak nadvakrát přeložíme tak, aby vždy vznikl trojúhelník. Přebývající část těsta případně založíme dovnitř.

Vzniklé taštičky položíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme 10 - 15 minut dozlatova. Můžeme je ještě před pečením lehce potřít vajíčkem.

Na karamel nasypeme cukr do kastrůlku a na prudkém ohni ho zahřejeme. Stále mícháme. Až se začne tvořit karamel a cukr dostane jantarovou barvu, přidáme na kostky nakrájené máslo a mícháme, až se máslo rozpustí.

Nakonec přidáme šlehačku a přivedeme do varu. Karamel necháme působit, až se začnou tvořit od krajů ke středu bubliny.

Odstavíme a pak už jen necháme vychladnout. Ještě vlažné nebo vychladlé taštičky podáváme na talířkách přelité karamelem.


When the Apple Is Ripe It Will Fall..

Just Wrapped Apples and Pour with Caramel


Amazing Fall Dessert


♥ Brittany

Copyright 2014VFB Media